2016. november 8., kedd

Bizonyságaid örökkévaló örökségem,

   Nem a szolgaság lelkét vettétek... (Róm. 8,15.) 
 
 

Képzeljük csak bele magunkat egy múlt századbeli néger rabszolga helyzetébe. Mi volt számára ilyen nyomorúságában a legnehezebb?

Mindenekelőtt szabadságának elvesztése. A "szolgaság lelke" kifejezés az elnyomás állapotára mutat.

Ilyesmi nincs a hívők szívében. Ha a Szentlélek lakozást vesz egy emberben, akkor annak nem ez az érzése: most már én nem vagyok szabad. Ellenkezőleg; megtapasztalja az Ige igazságát: "Ahol az Úr Lelke, ott a szabadság" (2.Kor. 3,17).

A világ nagyon téved, ha azt gondolja, hogy az ember a megtéréssel elveszti szabadságát. Nem. A Szentlélek senki fölött nem zsarnokoskodik. Csak a Sátánnak telik abban öröme, hogy az embereket gúzsba kösse, mint azt a szegény asszonyt, aki 18 esztendeig sem tudott felegyenesedni (Lk. 13,16).

Ahová betér az Úr Lelke, ott felhangzik az örömujjongás: "Lelkünk megszabadult, mint a madár a madarász tőréből. A tőr elszakadt, mi pedig megszabadultunk" (Zsolt. 124,7).

Mennyit szenvedtek a rabszolgák amiatt, hogy az emberek megvetették őket, mintha nem is emberek, hanem állatok lettek volna.

Micsoda különbség van egy rabszolga és az Úr gyermeke között!

Ahová Isten Lelke betér, ott a fiúság boldogító bizonyosságát munkálja, s így tanít kiáltani: Atyám! A Szentlélek tesz bennünket Isten háza népévé, Krisztus atyafiaivá.

A szolgaság lelke retteg ura fenyítésétől. Mindent csak azért tesz, hogy ura haragját elkerülje.

A Szentlélek pedig mélységes vágyat és örömet támaszt bennünk Isten akaratának teljesítésére úgy, hogy legnagyobb örömünk az Úrnak való engedelmesség legyen.

Amint a zsoltáríró mondja: "Vezérelj a te parancsolataidnak útján, mert gyönyörködöm abban" (Zsolt 119,35). Abba, Atyám!

Mindennap az Ige fényében-MÉLTÓ A BÁRÁNY


 


A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 5,6-10

6 És láttam, hogy a trónus és a négy élőlény közelében, a vének között, ott áll a Bárány: olyan volt, mint akit megöltek; hét szarva volt, és hét szeme: az Isten hét lelke az, akiket elküldött az egész földre.
7 A Bárány odament, és átvette a könyvet a trónuson ülő jobb kezéből; 8 és amikor átvette a könyvet, a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt - mindegyiknél hárfa volt és aranycsésze, tele füstölőszerrel: a szentek imádságai ezek -,
9 és új éneket énekeltek ekképpen: "Méltó vagy arra, hogy átvedd a könyvet, és feltörd annak pecsétjeit, mert megölettél és véreddel vásároltad meg őket Istennek minden törzsből és nyelvből, minden nemzetből és népből; 10 és királysággá és papokká tetted őket a mi Istenünknek, és uralkodni fognak a földön."




"És láttam, hogy ... egy Bárány áll a középen, mintha meg volna ölve."
(Jel 5,6)


János odafordul és megnézi azt, aki méltó arra, hogy megnyissa a könyvet. A vén azt mondta, hogy a Juda törzséből való oroszlán méltó erre. Csakhogy amikor János odanéz, nem oroszlánt, hanem egy bárányt lát.
Íme, itt az evangélium igazi meglepetése: amikor az egész Izráel azt az oroszlánt kereste, aki majd összetöri a nép ellenségeinek igáját, akkor Isten elküldte az ő Bárányát, hogy elvegye a világ bűneit. Amikor a nép égett a vágytól, hogy meglássa az elnyomók lemészárlását, az oroszlán Báránnyá vált, és őt magát mészárolták le.
Az evangélium titka az evangélium botránya is. Ezért vetette el Izráel az ő királyát, és ez az oka annak, hogy miért utasítják vissza a Megváltót még nemes emberek, jóakaratú teremtések is. A megöletett Bárány puszta tekintetével azt mondja nekünk, hogy a harag olyan nagy, hogy senki sem rejtőzhetik el, hogy a bűn olyan iszonyatos, hogy még a legnemesebbeknek is az ő vére által kell megtartatniuk.
Amikor János azt látja, aki méltó arra, hogy megnyissa a könyvtekercset, akkor Isten könyörületének a kijelentését, azaz Jézust látja. Istennek a világtörténelemre vonatkozó tervét most már az oroszlán hajtja végre, aki úgy jelent meg, mint Bárány.
A Bárány közvetlenül a trón mellett "áll". Ez a testtartás azt jelenti, hogy végtelen a hatalma. Ez azonban "szeretet-hatalom". Ez oroszlán - Bárány. És az egész világ az ő irgalmára van utalva.
Isten valamennyi csatáját Jézus hatalma és szelídsége nyerte meg és fogja ezután is megnyerni.
Ezért hát a királyi szék nagyszerű üzenete az, hogy Jézus megtart. Nemcsak a vándorló nép elveszettjeit tartja meg a Bárány, hanem bolygónk egész történelmét az örök cél felé irányítja. Méltó, hogy átvegye a könyvtekercset, és felbontsa annak pecséteit.
Ezért most mindazok, akik vére árán megváltattak, mondják ezt: "Méltó a bárány!" 

Krisztus mindenek felett-AZ IMÁDSÁG PÁRATLAN HATALMA






   "Mert azt, amit imádságunkban kérnünk kell, nem tudjuk úgy kérni, amint kell, de maga a Szent Szellem esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal..." (Róm 8,26).

Tudjuk, hogy a Szent Szellem ad nekünk erőt az imádsághoz. Tudjuk, mit jelent a Szent Szellem által imádkozni, de azt már sokszor nem tudjuk, hogy maga a Szent Szellem könyörög bennünk úgy, ahogyan mi ki sem tudnánk mondani. Ha Istentől újjászülettünk és Isten Szent Szelleme bennünk lakik, Ő kimondja helyettünk a kimondhatatlant. "Ő" - a Szent Szellem bennetek - "Isten akarata szerint esedezik a szentekért" (27. v.) Isten nem azért kutatja át a szívedet, hogy tudatos imádságaidat megismerje, hanem hogy a Szent Szellem imádságát felfedezze benned. Isten Szelleme a hívőt szentélyül használja fel, hogy benne közbenjárjon. "A ti testetek a bennetek lakozó Szent Szellem temploma." Amikor Jézus Krisztus megtisztította a templomot, "nem engedte, hogy valaki edényt vigyen a templomon keresztül" (Mk 11,16). Isten Szelleme nem akarja, hogy testedet saját kedved szerint használd. Jézus könyörtelenül kiűzte mindazokat, akik adtak-vettek a templomban és így szólt: "Az én házam imádság háza, ti pedig azt latrok barlangjává tettétek." Mi felismertük-e már, hogy testünk a Szent Szellem temploma? Ha igen, akkor gondosan meg kell őriznünk az Ő számára mocsoktalanul. Tudatára kell ébrednünk annak, hogy tudatos életünket - amely csak kicsiny része a személyiségünknek - meg kell őriznünk a Szent Szellem templomaként. Ő majd figyelemmel kíséri a tudatalatti részt is, amiről mi semmit sem tudunk. De lássunk neki, hogy megőrizzük a tudatos részt, mert azért mi vagyunk a felelősek. 

Isten műhelyében- Próba nélkül nincs helytállás

"Boldog ember az, aki a kísértésben megáll. " (Jakab 1, 12) 


Az apostol boldognak mondja azt, akit a lelki tusakodás nem tesz erőtelenné és nem buktat el. Ne sajnálkozz azon a testvéren, akire nehézségek zúdulnak. Ellenkezőleg, tartsd boldognak, ha kitart. Ha valaki megáll a kísértésben, előrehalad a dicsőség felé. Aki helyes kapcsolatban van az Úrral, az a legsúlyosabb helyzetben sem kételkedik benne, nem inog meg szeretetében. A veszély abban rejlik, ha az ember, bár a kegyelem a mélységek fölött hordozza, a maga hitét erősnek tartja, a gonosz hatalmát pedig lebecsüli. Isten ilyenkor megvonhatja áldásának áramlását. Félelmetes hatalommal mozdulnak meg a sötét hajlamok és ösztönök, amikről azt gondoltuk, hogy már végleg legyőztük őket. Itt kell eldőlni, ki lesz a győztes: Krisztus vagy a Sátán? Sokan "örömmel" fogadják az Igét, de ha szenvedések és üldözések támadnak, visszarettennek. Ügyesen kikerülik a nehézségeket, vagy pedig elkeserednek. - Ne fuss el soha ebből az iskolából, hanem tarts ki! Ha nehezen elviselhető embert tesznek melléd, maradj csendben. Jézus mindvégig hordozta Júdást. Atyja akarata volt, hogy elhordozza ezt a próbát és elszenvedje környezetében ezt a hamis, belsőleg idegen, ellenséges indulatú embert napról napra.

Mi olyan gyorsan lerázzuk magunkról a kellemetlen terhet. Vannak fontos, sőt kritikus helyzetek, ahol minden kockán forog: vagy megállunk, vagy csődöt mondunk és akkor gyorsan vissza is esünk. Sok felébredt lélek a pénz zátonyán szenved hajótörést. Vonzza a nyereségvágy, a pénzéhség s azáltal, hogy gazdag akar lenni, eltévelyedik a hittől és saját magának is sok fájdalmat okoz. Aki már megízlelte az Úr jóságát, nem lesz többé boldog nélküle. A tövis mindig benne marad. - A családalapítás is már sok fiatalnak lett szomorú fordulóponttá. A földiekért való gondok háttérbe szorították a lelki életet vagy talán meg is fojtották azt. Egyedül a jólét fontos. - Van, akit a becsvágy, a világ részéről kapott tisztelet ejt csapdába. Esetleg eredményes a lelki munkában, elismerik és dicsérik őt a hívő körökben, elbizakodik és végül is szégyenbe, bűnbe esik. - A rejtett becsvágy is méreg, ha nem győzzük le magunkban, hanem tápláljuk, szerepelni akarunk, fontoskodunk és szeretnénk, ha felfigyelnének ránk. Ilyenkor sok irigység támad, ellenségeskedés és gyűlölködő, keserű lelkület lesz úrrá. Boldog az az ember, aki a kísértésben megáll!

Isten ígéreteinek tárháza-A kegyelem ereje

"Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz" (2Kor 12,9)



Gyengeségünk azért olyan értékes, mert helyet készít az isteni erőnek. Soha nem ismertük volna fel a kegyelem erejét, ha nem éreznénk természettől való gyöngeségünket. Áldott legyen az Úr a testünkbe szúrt tövisért, és a Sátán kísértéseiért, mert mindezek Isten kegyelméhez hajtanak bennünket.

Ez a drága igehely az Úr Krisztus ajkáról származik. Amikor e könyv szerzője először olvasta ezt az Igét, végtelen öröm töltötte el a szívét: Elég nekem Isten kegyelme! Tudom, hogy elég. Avagy nem elég az ég a madárnak, az óceán a halaknak? A Mindenható kielégíti legnagyobb szükségemet is. Ő, aki fenntartja az eget és a földet, csak meg tud elégíteni egy olyan szerencsétlen férget, mint én?

Hagyatkozzunk hát Istenre és az Ő kegyelmére. Ha nem veszi le rólunk a bajokat, erőt ad az elhordozásra. Erejével addig táplál, míg a féreg elhordja a hegyeket, és a senkik győzedelmesen kerülnek ki a kísértésekből és minden nyomorúságból. Jobb nekünk, ha Isten erejével küzdünk, mint ha a magunkéval, mert ha ezerszer annyi erőnk is lenne, mint amennyi van, mit sem érnénk vele az ellenséggel szemben. Ha viszont még gyengébbek lennénk, mint amilyenek vagyunk - ami aligha lehetséges -, mégis diadalmaskodnánk Krisztus által, aki megerősít minket.

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja- Hol van a testvéred?

"De az Úr így szólt: Mit tettél? Testvéred kiontott vére kiált hozzám a földről. "(1Móz 4,10)



Az első házaspár elszakadt Istentől, a gyermekeik már elszakadtak egymástól. A szülők elengedték Isten kezét, a gyerekek már kezet emeltek egymásra. Aki elszakad Istentől, az szembekerül a többi emberrel, a hozzá legközelebb állókkal is. Így nő és pusztít a bűn, mint a lavina.

És a testvérgyilkosság után Isten kérdezi Káint: Miért gerjedtél haragra? Mert az, hogy agyonütötte a testvérét, ezzel kezdődött. Halmozódik a szívben a keserűség, irigység, féltékenység, és egyszer csak az jut eszünkbe: ha ő nem lenne, nekem könnyebb lenne, több jutna, boldogabb lennék.

Aztán a harag gyűlöletté válik. Előbb gyűlik az emberben, aztán ölni kezdi, s végül egy kritikus pillanatban ölet. Aki idejében nem veti ki magából a haragot, könnyen az ördög játékszere lesz, aki „embergyilkos volt kezdettől fogva" (Jn 8,44).

Jézus azt mondta, hogy nemcsak késsel, fegyverrel lehet ölni, hanem szóval is, és aki haragszik testvérére, az is olyan büntetést érdemel, mint aki megöli (Mt 5,21. skk.).
Hol van a testvéred? - kérdezi tovább Isten. És valóban, hol vannak a magzataid, gyermekeid, házastársad - tudod, ki hol van most, s miért került oda? Hol van a szomszédod?

Emberi kapcsolataink rendbetételére bátorít ez az ige.

Mit tettél? Olyan sokan úgy élnek, hogy nem tudják, mit cselekszenek. Jézus nem véletlenül imádkozott így a kereszten: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek."

Ábel vére az égre kiált. Van-e erre a bűnre bocsánat? A Biblia meghökkentő válasza: van. Miért? Mert valaki másnak is kiontották a vérét ártatlanul, és az is az égre kiált. De Jézus vére kegyelemért kiált, s őérette Isten minden gonoszságot kész megbocsátani. Már ma kérhetjük ezt teljes bizalommal.

A Valóság Rapszódiája-Chris pásztor- A válaszod fontos

Áldott legyen az Isten, és a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, aki megáldott minket minden szellemi áldással a mennyekben a Krisztusban. (Efézus 1:3).



Alapigénk megerősít abban, hogy minden elvégeztetett számunkra Krisztusban! Isten megáldott minden szellemi áldással, ráadásul minden fizikai áldással is, mivel a nagyobb magában
foglalja a kisebbet. Ezen isteni igazság ellenére mégis sokak tapasztalata eltér attól, amit Isten mond az Ő Igéjében. Nagy részben azért, mert még nem bíztak meg teljesen az Igében, és nem reagáltak rá megfelelően.

Ha maga Jézus jelenne is meg Neked, vagy elküldené angyalát azzal az üzenettel, hogy áldott vagy, és nem válaszolnál erre, akkor elszalasztanád az áldásod. Mondhatod, hogy: “Ha Isten volt az, akkor teljesen biztos, hogy áldásokban fogok járni.”

Nem, mivel ez nem így működik. Megvan ebben a szereped és a felelősséged, meg kell erősítened azt, amit Isten mondott, és aszerint is kell járnod.

Jézus azt mondta a Jelenések 3:20-ban, hogy:
“Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.” Mi lenne, ha egy ember nem válaszolna
Jézusnak és nem nyitná ki az ajtót? Jézus egyszerűen elsétálna.

Az tehát, hogy Isten ígért Neked valamit, még nem jelenti azt, hogy az automatikusan meg is történik. Neked kell megtörténtté tenned az által, hogy hittel válaszolsz rá. Isten Igéje hozza létre az áldásokat, de Te hozod érvénybe azokat a személyes életedben. Ez hasonló az üdvösség befogadásához. Jézus már kifizette az
árat, és az egész világot megváltotta. A Bibliában azonban az áll, hogy: “Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol” (Róma 10:9).

Isten nézőpontjából mindenki törvényesen meg van váltva a világon Krisztus helyettesítő keresztáldozata által. Mindaddig azonban, amíg egy bűnös ember nem válaszol erre és nem hisz Jézus Krisztusban, illetve nem ismeri el az Ő uralmát, addig nem nyerhet üdvösséget. Tehát nagyon fontos az Igére adott válaszod. A Biblia azt mondja, hogy Ő mondotta, hogy mi is bátran mondhassuk… (Zsidó 13:5,6).

Megvallás
A szellemem válaszol az Igére, és a hitem a kívánt eredményeket
hozza létre. Isteni egészségben, győzelemben, uralomban, és a
Szent Szellem erejében járok a mai napon. Halleluja!

 

A Valóság Rapszódiája-Chris pásztor- Szerezz szellemi ismeretet

Ismerjük hát el, törekedjünk megismerni az Urat
(Hóseás 6:3)



Figyeld meg az Úr szerető figyelmeztetését és meghívását az Ézsaiás 1:19.ben: “Ha engedelemmel hallgatándotok, e föld javaival éltek” “Ha engeditek, hogy segítsek nektek, és engedelmeskedtek nekem, akkor gazdaggá teszlek titeket” (KJV). Sokan nem tudják ezt, és ezért nem adnak tudatosan az Úrnak lehetőséget arra, hogy segítsen nekik. Nem csoda, ha vereségben,
szegénységben, betegségben és nyomorúságban élnek.

Engedd, hogy az Atya szerető figyelmeztetése és meghívása rezonáljon a szívedben a mai napon. Mi már engedelmeskedtünk, amikor Jézust az életünk Urává tettük. Nem csoda, hogy Isten
engedelmes gyermekeknek nevez bennünket (1 Péter 1:14). Isten Igéjében kell tehát élned, nemcsak engedelmeskedned kell neki, hanem meg kell cselekedned azt. Ha megcselekszed az Igét, a föld javaival fogsz élni.

A Bibliában azt olvashatjuk, hogy a föld telve van az Úr jóságával (Zsoltárok 33:5). Ezért erősítsd meg, hogy a Te részed kies helyre esett, nyilván szép örökség jutott Neked (Zsoltárok 16:6). Higgy az Igében, erősítsd meg és cselekedd meg azt.

Isten azt mondta, hogy: “Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való” (Hóseás 4:6). Figyeld meg, hogy nem azt mondta, hogy: “A bűnösök elvesznek mert ismeret nélkül valók.” Azt mondta, hogy az “én népem,” és ez a keresztényeket jelenti.
Isten saját emberei tönkrementek, elnyomottakká és az élet áldozataivá váltak. Nem azért, mert nincsenek közgazdasági, politikai, fizikai vagy teológiai ismereteik. Nem! Hanem azért, Isten Igéjének a kinyilatkoztatott vagy szellemi ismeretének vannak
hiányában.

Amikor a kinyilatkoztatott ismeret a szellemedbe árad, az megvilágosít és katapultál téged egy magasabb szintű életbe. Kutasd az Igét!

Ima
Drága Atyám, örvendezek, mert csodálatos örökséget
adtál Krisztusban, és belém plántáltad a nagyszerű örökséget ! Mindennap dicsőséget és tisztességet adok Neked, amiért részesévé tettél engem a szentek dicsőséges örökségének a világosság Királyságában. Jézus nevében. Ámen.

Napi áhítat- Elrejtett fényforrás?

Hét témája: Mi vagy?

Olvasmány: Lk 11,33–36



A belénk helyezett isteni lehelet fénye, kiemelkedő volta riaszt bennünket, és legszívesebben elrejtenénk. Pedig láthatóvá kell tennünk!

„Aki lámpást gyújt, nem teszi rejtett helyre, sem véka alá, hanem a lámpatartóra, hogy a belépők lássák a világosságot. A test lámpása a szem. Ha a szemed tiszta, az egész tested világos, de ha gonosz, a tested is sötét. Vigyázz tehát, hogy a benned levő világosság sötétséggé ne legyen! Ha tehát az egész tested világos, és nincsen benne egyetlen sötét rész sem, akkor olyan világos lesz az egész, mint amikor a lámpás megvilágít téged a fényével.”
Magyarázat

Egyszer olvastam egy kreatív felsorolást arról, hányféle keresztény él a világban. A szerző szerint léteznek „sötétkamra-keresztények”, akik hitéletüket titokban tartják, hogy senki se tudja róluk, mi a meggyőződésük. Véleményük szerint a hit magánügy. Másik csoportba tartozók, a „novemberi keresztények”, kik fagyos hangulatot árasztanak a közelükbe férkőzők felé. Közönyösek és ridegek, nincs mosoly és szeretet a szívükben. Egy harmadik kategória a „nézőközönség-keresztény”, olyan emberek tartoznak ide, akik szíves örömest meghallgatják a tanítást, de semmiben sem vesznek részt. Gyakran ők a közösség legkritikusabb tagjai. Kedvenc jelszavuk az, hogy csinálja más. Egy következő csoport a „porcelánkeresztény”, aki nagyon érzékeny és hamar összetörik. Óvatosan kell vele bánni, mert ha megsértődik, mindent felad életében. Aztán léteznek „látszatkeresztények”, akik mást mutatnak, mint ami a valóság. Ők azok, akik a hétköznapjaikat egészen másként élik, mint vasárnapjaikat. Az „ágaskodó keresztény” mindig a maga igazát keresi, folyamatosan konfrontálódik a többi hívővel. S legvégül ott vannak a „világítólámpás-keresztények”, akik életükkel és szavaikkal is hirdetik Isten dicsőségét.
Testvérem, te melyik kategóriába tartozol?
(Merényi Zoltán)

Napi Ige, Napi Gondolatok

Napi Ige:

Jézus:"Legyen bennetek Isten hite! Igazán mondom nektek:ha valaki azt mondja ennek a hegynek:

"Menj, és zuhanj a tengerbe!", és nem kételkedik, hanem hiszi, hogy amit mond, az megtörténik - akkor úgy is lesz." (Márk11:22-23)




Napi Gondolat:

Nem a félelem szellemét adta nekünk Isten,hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak szellemét.(2Thimótheus 1:7)

A “NE FÉLJ!” szó 365 fordul elő a Bibliában.
Ez egy naponkénti emlékeztető Isten részéről, hogy “NE FÉLJ!”.
Élj egy félelem nélküli életet, Istennel, Istennek, Istenért!
Isten ezt mondja: Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak téged, enyém vagy! (Ésaiás 43:1)

A Jézus nevében!                  

Ámen!


Köszöntünk Szent Szellem!- KÖZÖSSÉGEK KIS CSOPORTJAI

"Ha annakokáért helye van Krisztusban az intésnek, ha helye van a szeretet vigasztalásának, ha helye van a Lélekben való közösségnek, ha helye van a szívnek és könyörületességnek, teljesítsétek be az én örömömet, hogy egyenlő indulattal legyetek, ugyanazon szeretettel viseltetvén, egy érzésben, egyazon indulattal lévén." (Fil 2:1-2)

Isten nem arra tervezte a kereszténységet, hogy egyéni vallás legyen vagy a hívők személytelen, tömeges összejövetele. A valódi kereszténység arról szól, hogy az emberek törődnek egymással, támogatják és segítik egymást, mások felé is nyitnak, és bevonzzák őket a szeretet közösségébe. Így működik a kolnónia, vagyis a Lélek közössége. Akik a Szentlélekkel közösségbe kerültek, ők kegyelmének közvetítői lesznek. A kereszténység egykor közösségközpontú, a szomszédságra épülő közösségek hálózata volt, de időközben átváltozott templomvallássá. A Lélek azonban visszavezeti a gyökereihez. Nemrégiben beszéltem egy fiatal lelkésszel, aki ezt mondta nekem: "Szeretnék egy új gyülekezetet alapítani, ami az újtestamentumi modellre épül. Kiképzek tíz-tizenkét kiscsoport-vezetőt, és elindítom őket a szolgálatban. Sok csoportot alapítunk majd, amelyek egy bérelt épületben vagy stadionban fognak közös Istentiszteletet tartani egyszer egy hónapban."
Tetszik nekem Carl F. George-nak, a Charles E. Fuller Evangelizációs és Gyülekezetnövekedési Központ igazgatójának a meglátása: "Ez a jövő gyülekezete: bár sokkal nagyobb, mint egy tipikus lelkészi körzet ma, mégsem központi Istentiszteleti helyéről fogják ismerni, hanem a kis csoportok 'franchise-rendszeréről'. Hiszem, hogy a lelkészek és a gyülekezet vezetői a város minden részében magukévá teszik ezt a franchise-szemléletet a laikus vezetők és gyülekezeti tagok felé. A hívek bátorítást kapnak, hogy szomszédságukban, a gyülekezet vonzáskörzetében kis csoportokat, házi gyülekezeteket indítsanak. Az egyház vezetőitől pedig képzést nyernek." Kérd a Szentlelket, hogy mutassa meg, miként lehetnél a szeretet mozgalmának részese, amely felkészíti az egyházat az Úr visszajövetelére!
Imádság a mai napra
"Szentlélek, azért imádkozom, hogy örömöm teljes legyen, miközben szívből és igazán szolgálok neked!"
Garrie F. Williams írása alapján

Isten csodálatos kegyelme- HELYREÁLLÍTOTT BÉKE

''Kegyelem néktek, és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól.'' (Kolossébeliekhez 1:2)


Krisztus ''a béke fejedelme'', akinek küldetése az, hogy helyreállítsa a Földön és a Mennyben a bűn által megrontott békét. ''Megigazulván azért hit által, békességünk van Istennel, a mi Urunk, Jézus Krisztus által''(Róm 5:1). Aki beleegyezik abba, hogy felhagy bűntetteivel, és szívét kitárja Krisztus szeretete előtt, az részesülni fog az itt megfogalmazott mennyei békességben. Békesség más forrásból nem eredhet. Krisztusnak a szívünkbe fogadott kegyelme elfojtja bennünk az ellenségeskedést, lecsöndesíti, és szeretettel tölti meg lelkünket. Akinek békesség él a szívében Isten és az embertársai iránt, az nem lehet boldogtalan. Irigység, gonosz gyanakvás és gyűlölködés nem talál helyet a szívében. Az Istennel összhangban álló szív a Menny békéjében részesül, és a békesség áldásos befolyását árasztja mindenfelé. A béke lelkülete harmatként száll a világi gondoktól megterhelt szívekre. Krisztus a békesség üzenetével küldi követőit a világba. 
Aki a megszentelt élet csöndes és önfeledt befolyásával Krisztus szeretetét tanúsítja, továbbá szavaival és tetteivel arra vezet másokat, hogy vessék el a bűnt, és adják át szívüket Istennek, az békességszerző...

Békés lelkületük a Mennyel való kapcsolatukat bizonyítja. Az Üdvözítő szeretetének édes lelkülete lengi körül őket. Életük jó illata és jellemük szépsége nyilvánvalóvá teszi a világ előtt, hogy Isten gyermekei közé tartoznak. Az emberek meglátják és elismerik, hogy Jézussal voltak. Krisztus kegyelmének át kell hatnia jellemünk minden területét... A Krisztusban való naponkénti növekedés mennyei békét teremt a lélekben. Az ilyen ember élete folyamatos gyümölcstermés. A Krisztus vére által megváltott emberek életében folyamatos önfeláldozás mutatkozik meg. Jóság és szentség kíséri őket. A csöndes és belső tapasztalat betölti az életet kegyességgel, hittel, szelídséggel és türelemmel. Ez legyen naponkénti tapasztalatunk! Formáljunk bűntől mentes jellemet, amelyet Krisztus kegyelme igazít meg.

Reggeli dicséret- Neked legyen jó!


„Mert aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.”
Lukács szerinti evangélium 14. fejezet 11. verse

Csak mikor? Ezt szoktuk kérdezni, akkor, amikor valaki ezzel a verssel közelít felénk, hogy megnyugtasson minket. Én többször éreztem magam megaáztatott helyzetben, mint fordítva ezért, szívesen végig néztem volna a másik bukását. Ez így leírva nagyon durván hangzik, de lehet másokban is megfordult már ez a gondolat... Nem akarok hazudni senkinek, bennem nem is egyszer!

Nem helyes, tudom! Nem szeretném senkinek a bukását végignézni. Nem akarom, hogy rossz legyen bárkinek is. Szívem minden vágya az, hogy minél több ember megismerhesse Jézus Krisztust, aki önmagát megalázta érted és értem. Fel nem foghatom, hogy milyen áldozatot hozhatott Valaki értem, aki nem vagyok érdemes semmire.

„Jó várni és megadással lenni az Úr szabadításáig (Jeremiás Siralmai 3. fejezet 26. vers) Ez jut eszembe, amikor rossz gondolataim támadnak. Nem kívánhatok rosszat senkinek.

Ugyanakkor ne legyünk felfuvalkodottak. Ne higgyük magunkról azt, amik nem vagyunk. Minden, amit elérünk azt nem egyedül értük el. Az Isten segítségével van, amink van! Ha azt gondolod is, hogy magadnak köszönhetsz mindent, nem árt, ha tudod, hogy ha Isten adta volna neked, nem lenne semmid. Ezért ne légy felfuvalkodott, inkább hálával tartozol! Elsőként magamnak címeztem ezeket a sorokat! Hálával teli boldog napot kívánok mindenkinek!

Szerző: Laszlo Osvald

Győztes élet-Az Úr tesz képessé




Amikor Isten megbíz valamivel, hogy tedd meg, akkor ne arra gondolj, hogy képtelen vagy erre, hogy ezt te nem bírod megtenni, hanem bízz meg az Úrban, mert Ő tesz képessé arra, hogy véghez tudd vinni. 

Ámen! Legyen szép napod!



2016. november 7., hétfő

Interjú Istennel /ajánlott kötelező olvasmány/





- Gyere be! - mondta Isten. Tehát szeretnél interjút készíteni velem?

- Ha van rá időd - válaszoltam.

- Az én időm örökké tart és elegendő arra, hogy bármit megtegyek. Mit szeretnél tudni? - mosolygott Isten.

- Mi az, ami leginkább megdöbbent az emberekben?

- Hogy megunnak gyereknek lenni, siettetik a felnőtté válást és aztán arra vágyakoznak, hogy újból gyerekek lehessenek. 
Elveszítik az egészségüket, hogy sok pénzük legyen, azután elveszítik a pénzüket, hogy újból egészségesek lehessenek. 
Hogy aggódva gondolnak a jövőre és közben elfelejtik a jelent; olyannyira, hogy sem a jelennek, sem a jövőnek nem élnek. 
Hogy úgy élnek, mintha soha nem halnának meg és úgy halnak meg, mintha soha nem éltek volna...

Isten ekkor megfogta a kezemet, és egy ideig csöndben ültünk.

- Mint szülő, melyek azok a leckék az életben, amit szeretnél, ha gyermekeid megtanulnának? - kérdeztem.

Isten mosolyogva válaszolt:

- Szeretném, ha megtanulnák, hogy nem bírhatnak rá senkit arra, hogy szeresse őket. Amit viszont képesek megtenni, az az, hogy engedjék, hogy mások őket szeressék. Szeretném, ha megtanulnák, hogy a legértékesebb nem az, ami a kezükben van, hanem az, aki az életükben van.

Ha megtanulnák: nem jó magukat másokhoz hasonlítani, mert mindenki egyenként lesz megítélve, saját élete, cselekedetei, nem pedig összehasonlítgatás alapján!

Szeretném, ha megtanulnák: nem az a gazdag ember, akinek többje van, hanem az, akinek kevesebbre van szüksége.

Ha megtanulnák, hogy csak pár másodpercbe telik, hogy sebeket ejtsenek valakin, akit szeretnek, de hosszú évekig tart begyógyítani ezeket a sebeket.

Ha megtanulnának megbocsátani azáltal, hogy gyakorolják a megbocsátást.

Ha megtanulnák, hogy vannak olyanok, akik nagyon szeretik őket, csak egyszerűen nem tudják, hogyan fejezzék ki érzéseiket.

Ha megtanulnák, hogy ha két ember nézi ugyanazt az eseményt - tejesen különbözőnek láthatják.

Ha megtanulnák, hogy egy igaz Barát ismeri őket, mindent tud róluk... és olyannak szereti őket, amilyenek.

Ha megtanulnák, hogy nem elég az, ha mások megbocsátanak nekik, de saját maguknak is meg kell tudni bocsátaniuk önmaguknak.

Ültem egy darabig, élvezve a pillanatot. Majd megköszöntem neki a rám fordított időt és azt, amit értem és családomért tett.

- Itt vagyok a napnak mind a 24 órájában. Csak annyit kell tenned, hogy hívsz, és én válaszolni fogok.

A szemembe nézett és még ennyit súgott:

- Mindig emlékezz rá, amit most mondok: Az emberek elfelejtik, amit mondtál vagy tettél, de soha nem fogják elfelejteni, hogyan éreztél irántuk és ez mennyit jelentett számukra.

Kenneth Hagin: Ő A KIÚT

Mivelhogy ragaszkodik hozzám… Vele vagyok háborúságában, megmentem őt… - Zsoltárok 91,14. 



Isten nem mondta, hogy nem lesznek nehézségeid. Sokkal inkább utal arra, hogy nehézségeid lesznek amiatt, mert keresztény vagy! A világ üldöz majd téged, a szájára vesz, gonoszul fog beszélni rólad. Az ellenség felsorakozott ellened. E világ istene lépten-nyomon nyomást gyakorol rád. (2Kor. 4,4) Akad, aki azt hiszi, hogy Isten gyakorol ránk nyomást, de ez nem így van. Jézus az Ő munkáit és az ördög munkáit így állította szembe: „A tolvaj nem egyébért jön, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen, és bővölködjenek.” (Ján. 10,10) 
Isten nem tolvaj. Az ördög az, aki lop, öl és pusztít — nem Isten. Isten azt mondja az Ő Igéjében: „Sok baja van az igaznak, de valamennyiből kimenti az Úr.” (Zsolt. 34,20) A baj itt a nehézségeket és a megpróbáltatásokat jelenti. És ezek a te üldöztetéseid.
De mit ígért meg az Úr, hogy mennyiből ment ki téged: a feléből? Nem! Valamennyiből! És az Úr nem csupán azt ígérte meg, hogy veled lesz háborúságodban és ott áll majd melletted. Ő azért van ott, hogy megszabadítson téged a háborúságból. És Ő több mint elegendő! 

Megvallás
Én ragaszkodom Istenhez: ezért, nem számít, hogy milyen nehézség vagy megpróbáltatás jön, én tudom, hogy El Shaddai velem van és megszabadít engem. Ő pedig több, mint elegendő! /Kenneth Hagin Hitünk tápláléka napi adagokban/

Forrás: bovitettbiblia.blogspot.com

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  A fiúság Lelkét vettétek, aki által kiáltjuk: Abba, Atyánk!

     Róm. 8,15

Isten Lelke sokféle imádságot munkál a hívők szívében.

A legbensőségesebb ima azonban ez a kiáltás: "Abba, Atyám!"

Benne van ebben az a meggyőződés: Atyám, Te szeretsz engem!

Igen, ezt a meggyőződést munkálja bennünk a Szentlélek.

A példázatbeli gonosz és rest szolga ezt mondja Istenről: "Uram, én tudtam, hogy kemény ember vagy" (Mt 25,24). Ez a Sátán lelkétől van, aki már a Paradicsomban kígyó képében ilyen gondolatokat ébresztett Ádámban: "Isten nem is szeret benneteket igazán. A legjobbat zárta el előletek".

Ezzel szemben Isten Lelke meggyőz bennünket afelől, hogy Isten szeret. Micsoda vigasztalás volt azt tudni József testvéreinek, hogy testvérük szereti őket. Micsoda boldogság volt ez a tékozló fiúnak: apám szeretete változatlan maradt! Isten Atyai szeretete pedig minden emberi szeretetnél nagyobb.

Ő egyszülött Fiát adta értünk. Erről tesz bizonyossá bennünket a Szentlélek, csak nyissuk meg előtte a szívünket.

Aztán a Szentlélek arról is meggyőz bennünket, hogy Atyánk gondoskodik rólunk. Ha Isten Igéje azt mondja nekünk, hogy aki a maga háza népéről gondot nem visel, rosszabb a hitetlennél (l.Tim. 5,8), akkor mennyei Atyánk kevésbé törődne gyermekeivel?

A Szentlélek, aki így tanít kiáltani: Atyám! - elűzi az aggódás lelkét.

A fiúság Lelke a gondot az Atyára bízza.

És végül: a Szentlélek akkor is így tanít bennünket kiáltani: Abba, Atyám! - amikor fenyítésének vesszeje csattan rajtunk.

A Zsid. 12,7 ezt mondja: "Melyik fiú az, akit nem fenyít meg az apa"? Isten Lelke kiveszi a fenyítés tüskéjét, ami ebben a gondolatban van: Ha Isten szeretne engem, akkor nem fenyítene. Nem!

Akit szeret az Úr, azt megfenyíti. Boldog az, aki így kiált: "Abba, édes Atyám"!

Isten asztaláról-Varga László

"Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgálsz, és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra. Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni. Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság. Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. Milyen drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma!"
     Zsoltárok 139,1-17

Nem volt szívem megcsonkítani ezt a gyönyörű zsoltárt. Nem szorul magyarázatra. Szinte hihetetlen, hogy háromezer évvel ezelőtt írták. Bizonyíték, hogy Isten Lelke mindig ugyanaz volt. Próbáljuk átélni, meggazdagodni általa, hogy a miénk legyen elveszíthetetlenül.
Istenem, ma sincs mélyebb költő Dávidnál, ő is csak akkor írhatott ilyen éneket, ha Lelked ihlette, Ő adta a lantjára. Add, hogy én is mindig így tudjalak magam mellett, ilyen végtelennek, mégis ilyen közel, ilyen hatalmasnak, mégis ilyen szeretettel. Téged lássalak a természet csodáiban, Téged a tudomány eredményeiben, Téged gyermekeim mosolyában, Téged szenvedéseimben, örömeimben és bűnbánatomban. Szeress, hogy szerethesselek, taníts, hogy megismerjelek, mindennap nálad találjak megnyugvást, és soha el ne veszítselek! Ámen.


Mindennap az Ige fényében-A LEPECSÉTELT KÖNYV



A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 5,1-5
És láttam a trónuson ülő jobb kezében egy könyvet, belül és kívül teleírva, hét pecséttel lepecsételve;és láttam egy erős angyalt, aki hatalmas hangon hirdette: "Ki méltó arra, hogy felnyissa a könyvet, és feltörje pecsétjeit?" De sem a mennyben, sem a földön, sem a föld alatt nem tudta senki felnyitni a könyvet, sem beletekinteni abba.És nagyon sírtam, mert senki sem bizonyult méltónak arra, hogy felnyissa a könyvet, és hogy beletekintsen. 5Ekkor a vének közül egy így szólt hozzám: "Ne sírj! Íme, győzött az oroszlán Júda törzséből, a Dávid utóda, és felnyitja a könyvet és hét pecsétjét". 



"És nagyon sírtam, mert senki sem bizonyult méltónak arra, hogy felnyissa a könyvet."
(Jel 5,4)


Még senki sem talált ki olyan elméletet, amellyel meg lehet magyarázni a nemzetek felemelkedését és bukását és az eseményeknek az egész láncolatát, melyet történelemnek hívunk. Nagyon pontatlanul beszélünk ugyan "haladásról" és "primitív társadalmakról" meg a "jövő társadalmáról", de tulajdonképpen nem tudjuk, hogy mit is mondunk ezzel. Az események terve és célja kicsúszik a kezeink közül. Senki nem képes elolvasni a történelem szövegkönyvét. A könyvtekercs le van pecsételve.
Olyanok vagyunk, mint egy flotta tengerészei, akik kifutnak a kikötőből az expedícióra vonatkozó lepecsételt parancsokkal. Nap múlik nap után, és mi evezünk az egyre hömpölygő tengeren. De senkit nem találnak méltónak arra, hogy felnyissa a könyvtekercset, s hogy végrehajtsa a parancsokat. A napok után hetek jönnek, és a hetek után hónapok. Állandóan találgatjuk, hogy ugyan mi a küldetésünk célja. Mégsem látunk semmit, csak nyugtalan, végtelen tengert.
"Nagyon sírtam, mert senki nem bizonyult méltónak arra, hogy felnyissa a könyvet." Vannak pillanatok, amikor bevalljuk, hogy tudatlanok vagyunk. Senki sem tudja, hová megyünk.
Most figyeld meg, hogy nem egy angyal, hanem egy vén mondja Jánosnak, hogy hagyja abba a sírást. A Vén az egyházat képviseli. Isten szolgái nem csupán együtt sírnak az egész emberiséggel, hanem ismerik is a történelem titkát, mivel hogy ismerik Krisztust.
Természetesen nem szabad azt a látszatot keltenünk, hogy többet tudunk, mint amennyit valóban tudunk. Vannak emberek és csoportok, akik egynek tekintik magukat a keresztyén egyházzal, s közben rossz szolgálatot tesznek nekünk és Krisztusnak. A Biblia fényében magyarázzák az elmúlt történelmet és a legfrissebb eseményeket. Még a jövő eseményeinek menetét is megrajzolják körvonalakban, és isteni érvényt követelnek az újságoknak, amelyeket az utcán árusítanak, és a könyveknek, amelyeket a szatócsboltok pultján kínálnak eladásra. Kínos helyzetbe hoznak bennünket, és óhatatlanul hitelvesztetté teszik az evangéliumot azok szemében, akik nem ismerik az Urat.
A hívők nem tudnak mindenre válaszolni. Ahhoz azonban van joguk, hogy mindenkinek mondják:
"Ne sírj!". Jézus Krisztus végrehajtja Isten tervét.

Krisztus mindenek felett-A KÖRÜLMÉNYEK ÉSZREVÉTLEN SZENTSÉGE



   "Azoknak, akik Istent szeretik, minden javukat munkálja" (Róm 8,28).


Isten szentjeinek életében Isten irányítja a körülményeket is, semmi sem történik velük véletlenül. Isten gondviselése juttat téged ilyen körülmények közé, te meg sem érted miért, de Isten Szelleme érti. Azért visz olyan helyekre, azért juttat olyan körülmények és olyan emberek közé, hogy a benned lévő közbenjáró Szent Szellem sajátos módon intézkedhessék. Ne vágj elébe azzal és ne mondd: "Magamnak kell vigyáznom, magamról nekem kell gondot viselnem, nekem kell őrködnöm." Körülményeid mind Isten kezében vannak, ezért ne tartsd furcsának azt a helyzetet, amiben vagy. Nem az a részed a közbenjáró imádságban, hogy belépj a közbenjárás halálos harcába. Hanem a legközönségesebb körülményeket is, amelyekbe Isten helyezett, használd fel arra, hogy Isten trónja elé vigyél embereket és lehetőséget adj a Szent Szellemnek arra, hogy közbenjárhasson értük. Így sepri tisztára Isten szentjeivel az egész világot. Nem nehezítem-e meg a Szent Szellem munkáját bizonytalankodásommal, vagy mert azon erőlködöm, hogy a Szent Szellem munkáját én végezzem el ? A közbenjárás emberi oldala az enyém, ez az emberi oldal pedig a körülményeim és azok az emberek, akikkel kapcsolatban vagyok. Tudatosan meg kell őriznem életemet a Szent Szellem templomaként, akkor majd a Szent Szellem közbenjár azokért a különféle emberekért, akiket Isten elé viszek. A te közbenjárásod nem lehet sohasem az enyém és az enyém sem lehet a tied. De a Szent Szellem jár közben mindegyikünkben s enélkül bizony megrövidülhetne az, akiért imádkozunk.

Isten műhelyében-Zúgolódás



   "Ne zúgolódjatok! "

(1 Kor 10, 10)  

A nehézségek, szenvedések és terhek alatt könnyen zúgolódás tör ki belőlünk. Van hangos, de van csendes zúgolódás is. Minden rossz kedv a szív zúgolódásának a jele. Sokaknál szinte állandóvá válik, krónikus elégedetlenségben szenvednek.

Milyen forrásból fakad a zúgolódás?

1. Vakok vagyunk szívünk állapotát illetően. Panaszkodunk a körülmények és emberek miatt, de magunkat nem vádoljuk. "Mit zúgolódik az élő ember? Ki-ki a maga bűne ellen zúgolódjék." - Némelyek azt nehezményezik, hogy mindenütt lemaradnak és nincsenek a helyükön, ami jogosan megilletné őket. "Mindenki belém törli a lábát!" - "Megvetnek engem!"-"Szerencsétlen órában születtem, nekem semmi sem sikerül!" - sóhajtoznak. A felülről való világosság sok mindent felfed, amit eddig nem láttál meg. Meglátod saját bűnödet, sokféle engedetlenségedet. Ekkor elhallgat a zúgolódás és ezt mondod: "Még mindig jobb dolgom van, mint ahogyan megérdemelném."

2. Vakok vagyunk Isten útjait illetően. Nem értjük Istent és ezért kemény szavakkal szólunk ellene (Mal 3, 13). Minden elégedetlen beszéd tulajdonképpen Isten ellen irányul. Az Úr ítélni fog és megbüntet minden istentelent és minden kemény szót, amit istentelen bűnösök szóltak ellene. Aki a sorsa miatt zúgolódik, az Isten útjait kritizálja és elhomályosítja az örök rendet értelmetlenséggel, mint egykor Jób (Jób 38, 2). Istennek minden útja jó és mindent jól cselekszik. De amíg az ember balga, visszásnak tartja Istent és nem érti meg Isten bölcs nevelő útjait. Nem tudja, hogy Isten azért aláz meg, hogy megőrizzen minket az áldatlan felemelkedéstől; megüresít, hogy igazi tartalommal töltsön be; megöl bennünk sok mindent, hogy életet adjon; letépi a bilincseket, hogy vele lehessünk. Aki megérti Isten útjait, az Istennek ad dicsőséget.

A te szívedben is sokféle elégedetlenség és lehangoltság rejlik még? Nem tudod, hogy a sötét gondolatok, érzések mindig mélyebbre hatolnak, és végül egész bensődet megfertőzik, úgy hogy arcod is mogorva lesz? Nem veszed észre, hogy teher vagy környezeted számára és megijednek tőled? Rossz kedveddel másokat is befolyásolsz, békétlenségeddel mások békességét is elveszed. Ismerd fel vakságodat, önfejűségedet, engedd, hogy az Úr Jézus lelkedbe világítson, s akkor lénye belőled is ragyog.

Isten ígéreteinek tárháza-A valódi alázat elnyeri jutalmát

"Aki... megalázza magát, felmagasztaltatik" (Lk 18,14).



Nem lenne szabad, hogy nehezünkre essen magunkat megalázni, mert ugyan, mire is lehetnénk büszkék? Szépen a leghátsó helyre kellene leülnünk, külön felszólítás nélkül. Ha józanul és becsületesen ítéljük meg magunkat, akkor nem lehetünk valami nagyra önmagunkkal. Kiváltképpen az Úrhoz való imádságunkban nem tudunk semmit felmutatni. Nem beszélhetünk érdemeinkről, mert nincsenek. Egyedül csak az irgalomra hivatkozhatunk: "Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" (13. vers).


Íme, a vigasztaló szó Isten királyi székéből: ha megalázzuk magunkat, az Úr felmagasztal minket. A fölfelé vezető út számunkra lefelé vezet. Ha már levetkőztük saját énünket, alázatba öltözhetünk, és ez a legjobb viselet. Az Úr eláraszt minket a - lélek békességével és boldogságával. Megajándékoz Igéjének ismeretével és az Önmagával való közösséggel. Megáld a bűnbocsánat és a megigazulás bizonyosságának örömével. Isten annak ad tisztességet és megbecsülést, aki az Ő dicsőségére használja fel azt. Azoknak ad elismerést és befolyást, akik attól nem fuvalkodnak fel, hanem még nagyobb alázattal szolgálnak neki. Aki erőszakosan törtet fölfelé, azt sem Isten, sem az emberek nem szívesen támogatják, de a szerénységet Isten és ember egyaránt megbecsüli.

Uram, kérlek, alázd meg az énemet, hogy Benned naggyá lehessek!

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja- Hol vagy?

"...elrejtőzött az ember... az Úristen elől a kert fái között. De az Úristen... ezt kérdezte: Hol vagy? "(1Móz 3,8-9)



Nemcsak mi szoktuk kérdezni Istent, olykor ő is kérdez minket. A fenti kérdés akkor hangzott el, amikor az első ember hallgatott a kísértőre, megvonta a bizalmát Istentől, és szembefordult vele. Utána mindjárt félni kezdett és elrejtőzött. Ez teljesen szokatlan, ismeretlen érzés volt számára.

Isten nem azért kérdezte, hogy hol van, mintha nem tudta volna, hanem mert az ember nem tudta, hova került, s mert Isten a kérdésével egyben hívogatta is vissza magához. Az ő kérdése mindig eszméltet és hívogat.

Te hol vagy most - például ahhoz képest, ahogyan tervezted az életedet? Hol szoktál kóborolni az interneten? Hol vagytok mint házaspár? Hol vagy vasárnaponként? Jól érzed magadat a kételyeid közt, a jóságodban, a szeretőd ágyában, a langyos bizonytalanságban? Ádámnak nem a bokor alatt volt a helye, Isten nem arra teremtette.

„Talán ettél arról a fáról, amitől tiltottalak?" Téged már mindennel meg lehet etetni? Elég az, hogy reklámozzák, a mérget is megeszed? Megtéveszt a csomagolás?

Mit felel az ember Isten kérdésére? Magyaráz, mentegetőzik, egymásra hárítják a felelősséget. Mi lett volna az egyetlen helyes válasz az utolsó kérdésre? Ettem. És szégyellem magamat, ha van erre bocsánat, kőnyörülj rajtam, Uram! Ahogyan a tékozló fiú mondta.

Itt azonban nem ez hangzik el, s ezért maradt az ember Isten nélkül. Milyen nagy ajándék, hogy ennek ellenére Isten maga jött utánunk, és hív haza. Mi becsaptuk magunk mögött az atyai ház kapuját, de Jézus Krisztus kinyitotta azt, s megtépázva, rongyosan, koldusként - de jöhetünk, és mondhatjuk: Atyám, vétkeztem, fogadj vissza, ha lehet! S átéljük, hogy lehet.

Napi áhítat- Ízetlenné vált só?

Hét témája: Mi vagy?

Olvasmány: Lk 14,34–35

Elvesztheti a só az ízét? Lehetetlen. Ha tényleg Krisztus-hívő vagy, akkor csak egyszerűen merned kell élni az embertársaid között.

„Jó a só, de ha elveszti az ízét, hogyan tudják azt visszaadni? Sem a földnek, sem trágyának nem alkalmas: tehát kidobják. Akinek van füle a hallásra, hallja!”
Magyarázat

Megtérésen előtt volt néhány rossz tapasztalatom a kiüresedett vallásossággal kapcsolatban. Emiatt hosszú ideig nem láttam a lehetőséget életem kérdéseinek megoldására a kereszténységen belül. Elkezdtem egyéb vallások felé nyitni, mint a buddhizmus, a taoizmus, vagy az okkultizmus. Isten egyszer egy hiteles embert hozott az utamba, aki bizonyságot tett Jézus Krisztusról. Mivel egy valódi hívő embert hallhattam, ezért meghallgattam, s általa megtérhettem.
Nincs rosszabb az üres vallásosságnál. Az ember megszokásból vagy elvárásból sok dolgot megtesz, más dolgokat pedig törvényből elhagy, ugyanakkor nem tapasztalja életében a hit erejét, az Istennel való kapcsolat örömét, sőt az örö kélet reménysége is bizonytalan számára. A világnak sem kívánatos ez a fajta élet. Jézus folyamatosan ez ellen a kegyesség ellen emelte fel szavát.
Gyakran nehéz megkülönböztetni egymástól a valódi hitet a hamis kegyességtől, de fontos felismernünk. Ott ahol a szentség már nem fontos, s az emberek, a kiskapukat keresik, meddig lehet még elmenni. Ahol a misszió nem téma már, az imádság üres szavak mondogatásává válik, ott sajnos kezd ízetlenné válni a só, szükség van megújulásra, újbóli megtérésre! Hinni csak teljes szívből lehetséges, és csak úgy van értelme.
(Merényi Zoltán)

A Valóság Rapszódiája-Chris pásztor- Semmi sem állíthat meg!

Jézus pedig monda néki: Ha hiheted azt, minden lehetséges a hívőnek (Márk 9:23)

Emberi bölcsesség által az emberek sok mindent megvalósítottak. Kiépített utakat láthatsz olyan helyeken, ahol egykor masszív sziklák, dombok voltak, és ezt csupán azért, mert egy embernek volt egy bizonyos látása, és azt másokkal is megosztotta. Abban a pillanatban, hogy megfogant az elméjében, hogy hogyan kivitelezhetné, már nem volt lehetetlen a számára. Nem csoda, hogy az Úr Jézus azt mondta: minden lehetséges annak, aki hisz.

Ha az ember pusztán önmagától olyan sok mindent meg tud valósítani, akkor mennyivel inkább Isten emberei Isten Igéje és a Szent Szellem ereje által. Képességeid és a benned rejlő lehetőségek Isten gyermekeként – határtalanok. Isten oly sok mindent képes cselekedni, és akar is tenni érted és rajtad
keresztül. Nincs olyan, hogy túl öreg, vagy túl fiatal vagy, ha Isten Igéje benned van. Az Ige munkája nem életkor függvénye. Ha alárendeled magad a Szent Szellemnek, és megengeded, hogy Isten Igéje uralkodjon benned, ezzel meg tudod határozni a
sikered mértékét és a világon semmi sem állíthat meg.

Csak jelentsd ki, hogy hová tartasz és folyamatosan használd az Igét, hogy az megvilágítsa és kibővítse a látásodat, és az Ige győzelemre és sikerre vezet téged.

Az 1 János 4:4-ben azt olvashatjuk, hogy nagyobb az, Aki benned van, mint az, aki a világban van. Amikor magadban őrzöd az Igét, az majd a körülményeid fölé emel téged. Nem számít,
hogy mi áll az utadban, lehetséges, hogy politikai, pénzügyi vagy intellektuális ellenállással állsz szemben, de akkor is tagadd meg a csüggedést. Csukd be a szemeidet és mondd: “Jézus nevében
a körülményeim fölé kerekedem!” Mondd ki ezt minden nap és ne kételkedj.

Ne add fel álmodat és elképzelésedet a sikerről, amit az Ige létrehozott a szellemedben, mert azok Istentől születtek és bizonyára beteljesednek. A Bibliában az áll, hogy minden, ami Istentől született, legyőzi a világot (1 János 5:4). Látod már, hogy miért lehetetlen számodra a bukás? Semmi sem állíthat meg, mert Istentől születtél! Halleluja!

Ima:
Drága Atyám, köszönöm, hogy megnyitottad a szemeimet,
hogy lássam a végtelen lehetőségeket, amelyekkel az Igédben bővelkedem. Bevittél engem a folyamatos győzelem életébe. Senki sem téríthet el, mivel a győzelem világosságában járok, a világ,
az ördög és az élet körülményei fölött Jézus nevében. Ámen.


Az én életem ma: -A MENNYBE VEZETŐ ÚT

Növekedés a bölcsességben
„Az igazak ösvénye olyan, mint a hajnal világossága, amely minél tovább halad, annál világosabb lesz, mind a teljes délig.” (Példabeszédek könyve 4,18)

A kegyelemben való növekedés nem tesz büszkévé, önhitté és kérkedővé, hanem jobban tudatára ébreszt semmiségünknek, és annak, hogy teljesen az Úrtól függünk. Aki növekszik a kegyelemben, a menny felé közeledik, s egyre tisztább meglátásokat nyer az evangélium teljességéről.
A fiatalok szabadok lehetnek Krisztusban: a világosság fiai lehetnek, nem a sötétségé. Isten hív minden fiatal férfit és nőt, hogy mondjon le összes gonosz szokásáról, és legyen szorgalmas, lélekben buzgó, s az Úrnak szolgáljon. Jézus segít neked, hogy ne maradj tétlenségben, hanem javítsd ki a hibáidat és változtasd meg a magatartásodat. Imáid őszinteségét azokkal az erőfeszítéseiddel bizonyítod be, hogy engedelmeskedsz Isten parancsolatainak. Értelmesen haladhatsz előre, és minden lépésednél feladhatod rossz szokásaidat és a nem megfelelő társaságot, abban a hitben, hogy az Úr megújítja szívedet Szentlelke által.
Ne mentegesd jellemhibáidat, hanem Krisztus kegyelme által győzd le azokat! Küzdj gonosz szenvedélyeid, indulataid ellen, amelyeket Isten Igéje kárhoztat, mert ha engedsz nekik, lealacsonyítod magadat. Bánd meg bűneidet, amíg a kegyelem édes szava hív, mert ez az első lépés abban a legnemesebb munkában, amelyet végezhetsz. Harcolj, hogy győzedelmeskedj minden erőddel, amelyet Isten adott neked!

Az igazak fokozatosan haladnak előre, erőről erőre, kegyelemből kegyelembe, dicsőségből dicsőségbe jutva. Isten egyre jobban megvilágosítja utunkat, s tőle kapott világosságunk folyamatosan növekszik az előrehaladásunkhoz mérten – ez képesít bennünket arra, hogy eleget tegyünk kötelességeinknek, és elvégezhessük a ránk váró fontos feladatokat.

Köszöntünk Szent Szellem!-Szent Szellem hangja megment!

"Mert tudom, hogy ez üdvösségemre válik a ti könyörgésetek és Jézus Krisztus Lelkének segítsége által."  (Fil 1:19; új protestáns fordítás)


A Szentlélek egyértelműen részt vesz a szabadítás szolgálatában. Nemcsak a démoni megkötözöttségből, a bűn rabságából, a bűntudattól és a félelemtől szabadít meg Jézus vére által, hanem időnként a fizikai vészhelyzetből is.
1849. március 5-én este Mr. William Kitson és felesége éppen vacsoráztak a New Jersey állambeli Trenton egyik vasútvonala mellett álló házukban, amikor valaki kiáltott, hogy az elnöki vonat közeleg. Mrs. Kitson az udvaron állt lányával, férje pedig a ház ajtajában maradt két fiával. Mrs. Kitson hirtelen parancsot hallott: "Fuss!" Először nem figyelt rá, mert azt gondolta, milyen ostoba dolog lenne futni, amikor semmi különös nem történik. De amikor másodszor is fülében csengett az utasítás: "Fuss!", akkor már kinyitotta a kaput, és a ház hátuljához rohant. Férje ugyanebben a pillanatban ezt hallotta: "Ugorj el az ajtóból, ugorj gyorsan!" Megragadta gyermekeit, és ugrott, de olyan sietve, hogy többször is megpördült a földön. Ugyanabban a pillanatban, mikor a házaspár engedelmeskedett a Szentlélek utasításának, az elnöki vonat kisiklott, továbbrobogott pontosan azon a helyen, ahol korábban Mrs. Kitson állt a lányával, és átszakította az ajtót, ahol pár másodperccel azelőtt Mr. Kitson és két fia várakozott.
" 'Egyikünket sem tudnád meggyőzni arról - akik egyszerre hallottuk a hangot, hogy álljunk félre az útból -, hogy Isten nem vigyáz az övéire éppúgy, ahogyan tette a bibliai időkben' - mondták később. Mr. Kitson pedig hozzáfűzte: 'Biztos lehetsz benne, hogy amikor a Fuss! és Ugorj! szavakat halljuk, mindig élő Istenünkre és gyermekei iránti szeretetére fogunk gondolni!' "
Imádság a mai napra
"Lehet, hogy fizikailag nem minden esetben mentesz meg, Uram, de Lelked mindig kész, hogy a szellemi téren jelentkező veszélyektől megoltalmazzon."
Garrie F. Williams írása alapján

Isten csodálatos kegyelme- KIZÁRÓLAG KEGYELEM ÁLTAL-HIT ÁLTAL

''Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van; Isten ajándéka ez.'' (Efézusbeliekhez 2:8)

Az apostol szerette volna, ha címzettjei emlékeznek arra, hogy életükkel be kell mutatniuk a Krisztus átformáló hatalma által, bennük végbement változást. A világ világosságainak kellett lenniük, akik megtisztított és megszentelt jellemükkel olyan befolyást árasztanak, amely szemben áll a sátáni eszközök befolyásával. Mindig emlékezniük kellett a szavakra, amelyek szerint mindez ''nem tőlük van''. Saját szívüket nem változtathatták meg. Amikor törekvéseik nyomán emberek hagyták el Sátán seregeit, és álltak Krisztus, oldalára, a végbement változást nem volt szabad a saját munkájuknak tulajdonítaniuk. Isten felszólítja az embereket, hogy amennyiben akarnak, jöjjenek, és merítsenek az élet vizéből ingyen. Isten hatalma sikeressé teszi a világ, a test és az ördög felett való győzelem kivívásának munkáját. Az Isteni terv szerint az Istentől kapott világosságnak minden egyes sugarát követnünk kell.
Az ember mit sem érhet el Isten nélkül, ugyanakkor Isten úgy alakította ki a terveit, hogy azok alapján az emberi nem helyreállítási munkája ne legyen elvégezhető az emberi és az Isteni eszközök együttműködése nélkül. Noha az ember része mérhetetlenül kicsi, Isten tervében éppen erre a kis részre van szükség a munka sikeréhez. A bűnös ember megtérése után észlelhető nagy változás nem emberi jóság gyümölcse... Az irgalmas Isten részesített minket a kegyelmében. Adjunk hálát, és zengjünk dicséretet neki, amiért Megváltónkká lett. A szívünket és elménket betöltő szeretete a kegyelem gazdag áradataiban törjön elő. Amikor halottak voltunk törvényszegéseinkben és bűnünkben, Ő lelki életre támasztott fel bennünket. Kegyelmet és megbocsátást adott, és új élettel töltötte meg a lelkünket. A bűnös így kerülhet át a halálból az életbe. Új kötelességteljesítésbe kezd Krisztus szolgálatában. Élete igazzá és erőssé válik, telve jó cselekedetekkel. ''Én élek, [és] ti is élni fogtok'' - mondta Krisztus... Nem lesz még egy kegyelmi idő. Ma, ha az Úr szavát halljuk, és teljességgel hozzá fordulunk. Ő irgalmában és hatalmas megbocsátásában részesít minket.
Ellen White írása alapján

Reggeli dicséret- Nincs helye halogatásnak és késlekedésnek!


Ő pedig mondta: A mi atyáinknak Istene választott téged, hogy megismerd az ő akaratát, és meglásd amaz Igazat, és szót hallj az ő szájából. Mert leszel neki tanúbizonysága minden embernél azok felől, a miket láttál és hallottál. Most annakokáért mit késedelmezel? Kelj fel és keresztelkedjél meg és mosd le a te bűneidet, segítségül híván az Úrnak nevét.

Apostolok cselekedetei 22:14-16

Isten türelmesen munkálja a lelkünket sokszor egy egész életen át, hogy belátásra és megtérésre, mindezek révén pedig üdvösségre jussunk. Nem vagyunk egyformák, ezért nem léteznek "hivatalos részidők" a megtérés útjának bejárásával kapcsolatban. (Ebből következik, az is, hogy nincs értelme egymást sürgetni, vagy másokat magunkhoz, a saját tapasztalatainkhoz, életutunkhoz mérni).

Mégis létezik egyetlen szempont, ami közös irányelv mindnyájunkra nézve: bármikor érlelje is be bennünk Isten Lelke a megtérést, miután felismerésre jutottunk, nincs helye késlekedésnek. Nincs helye, mert e kegyelmi állapot nem feltétlenül marad fenn hosszan és magától, mivel egyrészt az emberi szív állhatatlan, másrészt a nagy ellenségnek, Sátánnak az a célja, hogy mihamarabb elveszítsük a benyomásokat és ezzel ezt a pozitív állapotot. Ezért fontos, hogy mielőbb új, más, szövetségi viszonyba lépjünk Istennel és átengedjük neki az életünk vezetését.

A halogatástól azonban nem csak az Istennel történő szövetségkötés idején kell óvakodnunk, hanem utána is: "Fontos, hogy higgyünk Isten szavának és azonnal annak megfelelően cselekedjünk, amíg angyalai arra várnak, hogy értünk munkálkodjanak. A gonosz angyalok készek megküzdeni minden lépésnyi előrenyomulásért. Amikor pedig Isten gondviselése megparancsolja a gyermekeinek, hogy induljanak, mert kész nagy dolgokat tenni értük, akkor Sátán azzal kísérti őket, hogy habozással és halogatással játsszák el az Úr tetszését. Azt keresi, hogy hogyan lobbanthatná fel a viszály szellemét, vagy támaszthatna hitetlenséget vagy zúgolódást, megfosztva ezzel őket az áldástól, amelyet Isten adni kívánt nekik. Isten szolgái legyenek a pillanat emberei, akik mindig készek olyan gyorsan cselekedni, amilyen ütemben a kegyelme utat nyit előttük. Ha viszont késlekednek, azzal időt adnak Sátánnak arra, hogy a vereségüket munkálja." (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták, a "Vándorlás Edom körül" c. fejezetből).
Szerző: Stramszki István

2016. november 6., vasárnap

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

A fiúság Lelkét vettétek, aki által kiáltjuk: Abba, Atyánk!

     Róm. 8,15

A pünkösdi Lélek az imádság Lelke. Ha egy lélek bűnre, haragra, gyűlöletre és gonosz kívánságra indít, az biztos, hogy nem a Szentlélek, de ha imádkozásra ébred vágy benned, akkor biztos lehetsz afelől, hogy az a Szentlélektől ered! Igen, Ő imádságra indít.

Akiben Isten Lelke lakik, annak semmi sincs olyan fontos, mint Istennel, az Úrral való kapcsolat. Emberekkel szemben gyakran int a Lélek bennünket hallgatásra, Istennel kapcsolatban azonban soha!

Isten Lelke buzgó imádkozásra indít. Ezt ebből a kifejezésből is láthatjuk: aki által kiáltjuk: Abba, Atyánk! Ez több, mint egy kérésnek az elmondása, több, mint imamondás.

Üdvözítőnk is erős kiáltás és könnyhullatás közben járult ahhoz, aki képes volt a halálból kimenteni őt. Pál a testébe adott tövis elvételéért háromszor "könyörgött". Igen, a Szentlélek buzgó imádkozókká tesz bennünket.

A Szentlélek kitartó imádkozásra indít. Ez a szó: "kiáltjuk", jelen idejű, folyamatos cselekvést jelent. Újra és újra kiáltásra indít a Lélek. Az első keresztyének "foglalatosak voltak a könyörgésben".

Ábrahám imádkozva az Úr előtt maradt, amikor az angyalok elmentek Sodomába. Ezeket a Lélek munkálta.

A Lélek közös imára is indít. Pál ezt írja: "A fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk..." Ő egyesíti a keresztyéneket. A Szentlélek a legcsodálatosabb kapcsolatot teremti meg a földön: Jézus Krisztus imádkozó gyülekezetét.

A saját lelkünktől is van imádság. Ez szomorú dolog, így mer az ember imádságban a másiknak prédikálni, vagy így meri a másikat megítélni. Szégyenletes visszaélés ez az imádsággal.

Milyen másként hangzik a Lélektől való könyörgés! Ekkor maga a Lélek imádkozik. Ismerjük az ilyen imádságot?