2016. december 12., hétfő

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

    "Mózes erős szívű volt, mint aki látja azt, Aki láthatatlan.

     Zsid. 11,27

Nagyon sok függ attól, hogy helyes-e a látásunk.

Ézsau csak a tál lencsét látta elsőszülöttségi joga helyett, a kémek az Anák-fiakat és az "égig" megerősített falakat látták, Saul az elszökdöső harcosait látta és nem várta meg Sámuelt az áldozáshoz - ezek mind esztelenségek voltak.

Mózes nem esett bele ebbe a hibába. Ő erős szívű volt, mint aki látja azt, aki láthatatlan. Elsősorban is Isten vezetésére nézett. Minden kételkedés nélkül tudta: Isten vezet engem lépésről lépésre.

Mint ahogy Illés mondta a Kármelen: "Mindezt az Isten akaratából cselekedtem", úgy tudta Mózes is a Fáraóval való minden találkozásánál: ezt az utat nem magam kerestem. Isten parancsából és megbízásából állok itt. Ez a bizonyosság adott neki nagy erőt.

S ehhez kapcsolódott a másik: meg volt győződve arról, hogy Isten védelme alatt áll.

Amikor a Fáraó dühtől szikrázó szemmel nézett rá, Mózes tudta: ez az ember semmit sem árthat nekem. Egy hajam szálát sem görbítheti meg. Isten, a Mindenható fedez engem.

A láthatatlan Istenre való nézés jobban megerősítette őt, mintha hatalmas testőrsereget látott volna maga körül.

S végül: Mikor Mózes először a maga erejéből próbálta a népet megmenteni, szégyenletes kudarcot vallott.

Most a második vállalkozásnál nem magától ment, hanem Istennek szinte erőltetnie kellett. S mégis ekkor járt Mózes hitben. Isten áldása és segítsége felől olyan bizonyos volt, mint később Jozafát király, aki már a harcmezőre való kivonuláskor hála-és győzelmi éneket énekelt csapatával.

- Ismerjük mi a hitnek ezt a látását?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése