2016. december 12., hétfő

Varga László: Isten asztaláról

  "Legyen veled az Úr, ahogyan apámmal volt... Ha életben maradok, bánj velem az Úr szeretetével, de ha meghalok, ne vond meg soha szeretetedet az én házam népétől akkor sem, amikor az Úr kiirtja Dávid valamennyi ellenségét..."

     1Sámuel 20,13-15

Ebben a hosszú történetben találjuk a Bibliában leírt legszebb barátságot. Jónátán a király fia, trónörökös. Jól tudja, hogy soha nem lesz király, mert a királyságot barátja, Dávid fogja örökölni. A király is tudja ezt, azért részben a fia érdekében akarja megölni Dávidot, és nem érti, fia miért pártolja saját vetélytársát. De éppen Jónátán menti meg, többször is, saját érdeke ellenére, apja haragját is magára vonva, a barátját. Pedig azt is tudja, hogy apja és barátja között elkerülhetetlen a harc, és abban Dávid fog győzni, akkor pedig a kor szabálya szerint a legyőzött király családja is elpusztulhat. De tudja, ha ez az Úr akarata, annak meg kell történnie, és Ő nem fog azzal szembeszállni. Őszintén szereti Dávidot, és többre tartja saját magánál. Ilyen önzetlen barátság mindig érthetetlen a kívülállók előtt. Azért a legszebb emberi viszony, mert érdek nélküli, megmagyarázhatatlan. Ez az érdek feletti szeretet, önzetlen barátság és önkéntes félreállás a magunknál különb elől, ez hiányzik legjobban mai társadalmi életünkből. Nem elég ehhez a becsületesség. A kemény érdek azt könnyen legyőzi döntő pillanatokban. Isten akaratának feltétlen elfogadása, magunk alárendelése és önmagunk hazugság nélkül való őszinte megítélése kell hozzá.
Jó Atyám, nekem is vannak barátaim. Jó velük együtt lenni. Megbízom bennük, igyekszem, hogy nekik is okuk legyen megbízni bennem. De életem legnagyobb gondjait, titkait ritkán beszélem meg velük, nehéz kérdésekben nem is merném az ő segítségüket kérni, ők sem az enyémet. Jó lenne olyan igaz barátot találni, mint Dávid és Jónátán, de nem vagyok biztos benne, én alkalmas lennék-e ilyen kapcsolatra, ekkora áldozatra. Ilyen barátot csak Te rendelhetsz a számomra. Köszönöm, hogy Jézus ilyen barátként jelentkezik (Jn 15,14), róla tudom, hogy igaz barátom, hiszen az életét adta értem. Szeretnék én is igaz barátja lenni. Segíts hozzá, Istenem! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése