2023. november 14., kedd

💥Reggeli dicséret🌹 Te is számítasz!

,,💞Más juhaim is vannak nekem, amelyek nem ebből az akolból valók; azokat is vezetnem kell, és hallgatni fognak a hangomra, és akkor lesz egy nyáj, egy pásztor.,, János evangéliuma 10.fejezet 16.vers

Néhány évvel ezelőtt édesapám bárányokkal, juhokkal és kecskékkel foglalkozott. 
Volt szerencsém abban az élményben részesülni, hogy kicsi bárányt etethettem. Ölbe vettem és simogattam, miközben ő jóízűen itta a meleg tejet. Kedves élmény volt.

Az evangélium ezen része tartalmazza a jó Pásztorról szóló példázatot, amelyet Jézus személyes küldetésének bemutatására szánt és a példázat által szerette volna szemléltetni, hogy mit is jelentünk számára. A példázat által bemutatja, hogy mi a különbség a béres és a pásztor között. 
Ameddig a béres leginkább csak a haszonra hajt és nem törődik a bárányok szükségleteivel, addig a pásztor arra figyel, hogy azok az állatok, akiket rá bíztak, tökéletes biztonságban érezzék magukat. Figyel arra, hogy megkapják a szükséges élelmet és ha a helyzet úgy kívánja, meleg helyre vigye őket. A pásztor a juhokért van, míg a béres úgy gondolja, hogy a juhok vannak érte.

Jézus a gondoskodás, a szeretet és a védelem szimbólumát helyezte el ebben a példázatban. Hangsúlyozza, hogy ő mindent felad azokért, akiket szeret. 
Ezt a kijelentését, hogy „a jó pásztor életét adja a juhokért” bebizonyította a kereszthalállal és így bizonyosságot nyer minden szó, amely a példázatban elhangzik.

De a példázatban szereplő pásztor nem csak azokért a juhokért vállal felelősséget, akik hozzá tartoznak. Nem a jelenlegi helyzetüket figyeli, hanem azt, hogy ha veszélyben vannak és védelemre van szükségük, akkor ő ott van a másik akolhoz tartozó juhok számára is. Így van ez velünk is.

Lehet, hogy vannak még olyanok, akik nem ismerik Istent, de őt ez nem tántorítja el abban, hogy figyeljen rájuk és ha szükségük van segítségre, akkor velük legyen. 
Jézus a jó Pásztor, akinek mindenki számít! Jézus a jó Pásztor és ő figyel az övéire. Rád is!

Áldott napot!
(Pörneki-Csomó Hajnalka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése