2017. február 9., csütörtök

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ISTEN BŐKEZŰSÉGE



A mai napon olvasandó igeszakasz: Lk 18,24-30
24 Jézus ezt látva, így szólt: "Milyen nehezen mennek be az Isten országába azok, akiknek vagyonuk van. 25 Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni."26 Akik pedig ezt hallották, megkérdezték: "Akkor ki üdvözülhet?" 27 Ő így felelt: "Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges."28 Ekkor így szólt Péter: "Íme, mi elhagytuk mindenünket, és követtünk téged." 29 Ő pedig ezt mondta nekik: "Bizony, mondom néktek, hogy senki sincs, aki elhagyta házát vagy feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, 30 hogy ne kapná vissza sokszorosát már ebben a világban, a jövendő világban pedig az örök életet." 



"Bizony mondom nektek, hogy senki sincsen olyan, aki elhagyta házát vagy feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, hogy ne kapná vissza sokszorosát már ebben a világban, a jövendő világban pedig az örök életet."

(Lk 18,29-30)

Amikor a gazdag ifjú nemet mondott Jézus felhívására, hogy kövesse Őt - lévén az ár túl magas - a tanítványok megkérdezték, hogy mi lesz az ő jutalmuk. Végül is ők mindent feladtak Jézus követéséért. Jézus újra meglepő választ adott. Nem egyszer azt olvassuk az evangéliumokban, hogy Jézus megdorgálta tanítványait, mert helytelen kérdést kérdeztek. És úgy tűnik, hogy ebben az esetben túl messzire mentek. Azt várnánk, hogy Jézus így szól: "Csak kövessetek engem, és semmit ne gondoljatok a jutalommal." Ahelyett azonban, hogy megszidná őket, Jézus a legmegragadóbb színekkel festi meg az Istennel való élet képét. Krisztus tágra nyitja a palota ajtóit és elébünk tárja Isten bőkezűségét. "Nem lehettek vesztesek, ha engem követtek" - mondja. Nyertesek lesztek ebben az életben, az eljövendő világban pedig tiétek lesz az örök élet. Mindenért, amit feladtok "sokszorosát" vagy "százszorosát" kapjátok. Ez egy nagyon előnyös "kamatú befektetés", bármelyik betétkönyvben. Gyakran emlékeztetnünk kell egymást Jézus figyelmeztetésére, hogy annak az embernek, aki megnyeri az egész világot, lelkét azonban elveszíti, semmi haszna nem lesz abból a befektetésből, amelyet életnek nevezünk. De emlékeznünk kell az Ő ígéretére is, hogy azok, akik feladják világias életüket, óriási haszonra lelnek Isten országában. Mi bűnös módon hajlamosak vagyunk arra, hogy keveset adjunk és keveset reméljünk. Most tanítson meg bennünket Isten az Ő Lelke által, hogy mindenünket odaadjuk és mindazt reméljük, amit Jézus megígért. Jézus ezt az örvendetes hírt fenntartás nélkül közli velünk. Tudjuk, hogy bőkezű Istenünk van.
Mivel ezt tudjuk, sokkal könnyebb felégetnünk a hidat és zarándokútra mennünk Ábrahám atyánkkal és mindazokkal, akik úgy hisznek, ahogyan ő hitt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése