2017. február 10., péntek

Varga László: Isten asztaláról

   "Most még egy nép ez, és mindnyájuknak egy a nyelve... És most semmi sem gátolja őket, hogy véghezvigyék mindazt, amit elterveznek."

     1Mózes 11,6

Bábel tornyát építi az egységes nép. Biztonságot, egységet és dicsőséget akarnak maguknak. Az ember úr a föld dolgai felett, tehát nincs előtte akadály, megteheti. De csak egységben! Mekkora eredményt tud elérni egy család, ha minden tagja egyet akar, és abba minden erejét beleadja! Egy nemzet is képes hatalmas dolgokra, ha egységes. De ez a ritka eset. Amint nem értik meg egymást, amint meghasonlás támad, akár kicsi, akár nagy közösségen belül, vége az építésnek, az eredménynek. A döntő kérdés: azt akarom, hogy az én akaratom legyen meg, vagy szolgálni akarom a többiek örömét? - Pünkösdkor egymást soha nem látott emberek találták meg a közös nyelvet. De ahhoz Isten Lelkének segítsége kellett. Kérd a Lelket, ha baj van családodban, vagy bármely más közösségedben! De arra kérd, hogy elsősorban veled értesse meg a többiek nyelvét, vágyait, céljait, s neked adjon erőt arra, hogy képes légy ne csak a magad, hanem a többiek boldogságát szolgálni!
Istenem, annyira bánt, hogy családom, munkaközösségem, lakóhelyem, nemzetem nem érti meg egymást, mintha nem egy nyelven beszélnénk. Én is csak egyik ágához tartozom e közösségeknek, nem vagyok képes arra, hogy megértsem a velem ellenkezőket. Mutasd meg, Uram, nem bennem van-e a hiba! Nem én tartom távol magam tőlük? Hátha jobban megérteném a többieket, ha segítenél? De arra kérlek, ne az én igazságom, ne is a többieké győzzön, hanem mindenekfelett a Te akaratod! Ha nem értjük meg egymást, egyikünknek sem lehet igaza. Lelkedet kérjük, tanítson meg arra, mint pünkösd napján, hogy egy nyelvet beszéljünk: a Te igazságodat. És adj a szívünkbe elég alázatot ahhoz, hogy a magunk igazáról lemondva meg tudjuk érteni, közösen elfogadni azt, amit Te tanítasz, amire Te akarsz elvezetni, amit Te rendelsz mindnyájunk számára! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése