2017. február 2., csütörtök

Varga László: Isten asztaláról

   "Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket."

     1Péter 2,9

Felvágás, gőg áradna ezekből a nagyigényű szavakból? Akkor lenne így, ha a keresztyéneknek valamilyen bennük lévő tulajdonsága vagy tette lenne az alapja, mint a származás, jó cselekedetek, aszkézis, kegyesség vagy valami hasonló. Itt semmi efféléről nincs szó. Isten választott ki, Ő hívott el, Ő vett a maga tulajdonába, általa jól meghatározott céllal. Nincs ebben semmi dicsekednivaló, csak alázatos nagy öröm és felelősség. Minden hívő keresztyén tudja, hogy nem önmagától vált azzá. De ha Isten akaratából azzá vált, annak megfelelően kell élnie. A szent szó annyit jelent: más, mint a többi. Isten szent, egészen más, mint minden teremtménye. Aki vagy ami hozzá tartozik, mássá válik. A keresztyének mássá kell, hogy legyenek, másként kell, hogy viselkedjenek, mint a világ többi nemzete vagy csoportja. Nekik külön feladatuk van: Isten nevének, törvényének, cselekedeteinek hirdetése szavakban és tettekben. Ezért papság: a Király szolgái. Erre vannak kiválasztva minden ember közül. Felülről kapott világosságban, hitben élnek, látják Isten mennyei dicsőségét. Ezt kell továbbadniuk mindaddig, míg minden nép el nem éri ugyanezt a méltóságot.
Jó Atyám, Te választottál engem is néped tagjai közé. Te adtál előbb érdeklődést, majd vágyat, végül hitet nekem. Jól tudom, mindezt nem érhettem volna el, ha nem Te veszel a kezedbe. Arra kérlek, ha elfogadtál, tarts is meg magadnak! Taníts tovább, mélyebb ismeretre! Buzdíts hűségesebb szolgálatra! Építs be egyházad közösségébe, ott mutasd meg, mi az én feladatom, és segíts, hogy betölthessem! Jogom van ezeket kérni tőled, mert Te indítottál el a hit útján, Te akarod, hogy szent nemzeted tagja és munkása legyek. Vezess úgy tehát, hogy szavammal hirdethessem, életemmel példázhassam, tetteimmel felmutathassam a Te nagy tetteidet, parancsod szerint. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése