2017. december 22., péntek

Napi áhítat: Jézus születésének előkészítése

Olvasmány: Lk 1,26–35
Egy szűz fogan méhében. A lehetetlen lehetségessé lesz Istennél.


26„A hatodik hónapban pedig elküldte Isten Gábriel angyalt Galilea egyik városába, Názáretbe, 27 egy szűzhöz, aki a Dávid házából származó férfinak, Józsefnek volt a jegyese. A szűznek pedig Mária volt a neve. 28 Az angyal belépve hozzá így szólt: „Üdvözlégy, kegyelembe fogadott, az Úr veled van!” 29 Mária megdöbbent ezekre a szavakra, és fontolgatta, mit jelenthet ez a köszöntés. 30 Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál az Istennél! 31 Íme, fogansz méhedben, és fiút szülsz, akit nevezz Jézusnak. 32 Nagy lesz ő, és a Magasságos Fiának mondják majd; az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak a trónját, 33 ő pedig uralkodik a Jákób házán örökké, és uralkodásának nem lesz vége.” 34 Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan lehetséges ez, mikor én férfit nem ismerek?” 35 Az angyal így válaszolt neki: „A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának.

Ha egy nagy hatalmú király beleszeretne egyik szolgájába, mitévő lehet? Hogyan tudhatná meg, hogy a lány őszintén viszonozza-e érzéseit, vagy csak a király hatalma, ereje, vagyona miatt mondana igent? Ha uralkodóként beszélne vele, nem tudna megbizonyosodni a lány őszinteségéről. Ki kell lépnie szerepéből, státuszából, le kell mondania vagyonáról, hatalmáról. Ez túl nagy ár lehet egy király számára. De nézzük meg, mit tett a királyok Királya: Isten megszületik, ahogy megígérte. E rövid mondat jelentőségét sosem fogjuk tudni felfogni igazán ezen a földön. Emberré lesz, és belép az általa teremtett világba. Méghozzá azon a módon lép be, ahogy mindegyikünk tette. Megszületik. El sem tudjuk képzelni, milyen alázat és megüresítés kellett ahhoz, hogy a Mindenható egy magatehetetlen újszülöttként a világba lépjen. Abba a világba lép be, amelyiket ő teremtett. Mielőtt ez megtörténne, elküldi angyalát egy szűzhöz Názáretbe. Nem a főpapokhoz, nem a vallási elithez. Egy szűz fogan méhében. A lehetetlen lehetségessé lesz Istennél. A pillanat, amire a teremtett világ vár a bűneset óta, végre eljött. Valami elkezdődött itt, ami mindent megváltoztat.

(Uzonyi Barnabás)

*****************************************

Semmi nem lehetetlen
Olvasmány: Lk 1,36–45

A szűz fogant méhében, Krisztus a földre jött, s bebizonyította, hogy Istennek semmi sem lehetetlen.

36 Íme, a te rokonod, Erzsébet is fiút fogant öregségére, és már a hatodik hónapjában van az, akit meddőnek mondanak, 37 mert az Istennek semmi sem lehetetlen.” 38 Ekkor így szólt Mária: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!” S ekkor eltávozott tőle az angyal. 39 Azokban a napokban útra kelt Mária, és sietve elment a hegyvidékre, Júda egyik városába. 40 Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. 41 Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, megmozdult a magzat a méhében. Megtelt Erzsébet Szentlélekkel, 42 és hangos szóval kiáltotta: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! 43 Hogyan is lehetséges ez, hogy az én Uram anyja jön el énhozzám? 44 Mert íme, amint felfogta fülem köszöntésed hangját, ujjongva mozdult meg a magzat méhemben. 45 Boldog, aki hitt, mert beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki.”:
„Mert az Istennek semmi sem lehetetlen” – szólt az angyal Máriához. Isten szótárában nem szerepel a lehetetlen szó. Ő a Mindenható. „Van-e valami lehetetlen az Úr számára?” – kérdezte az Úr Ábrahámtól, s majd egy esztendő múlva fia lett Sárának. Ő adott győzelmet az ifjú Dávidnak az óriás Góliáttal szemben, ő zárta be az oroszlánok száját. Ő adott győzelmet a hatalmas túlerővel szemben, ő állította meg a napot, ha épp arra volt szükség. Ő, az Isten. A te életedre nézve is igaz ez, hiszen ő nem változott meg, nem gyengült meg, tegnap, ma és mindörökké ugyanaz marad. Mindegyikünknek megvannak a saját Góliátjaink az éle­tünkben. Ijesztő óriásként merednek ránk, összeszorul a gyomrunk, ha eszünkbe jutnak. Más és más alakot képesek ölteni, de egy vonásuk mindig megmarad: félelmetesek, és úgy tűnik, hogy lehetetlen legyőzni őket. A szűz fogant méhében, Krisztus a földre jött, s bebizonyította, hogy Istennek semmi sem lehetetlen. Legyőzte az ősi ellenséget, és diadalmat vett a halál felett. Számára eddig sem volt és ezután sem lesz sosem semmi lehetetlen. Mondj nemet a félelmeidre, bízz őbenne, és hagyd, hogy ő Isten lehessen az életedben ma is!

(Uzonyi Barnabás)

*******************************
A Magnificat személyessége
Olvasmány: Lk 1,46–55

Nincs szebb ének az Isten számára, mint amikor egy gyermeke őszintén és szívből magasztalja őt.


46„Mária pedig ezt mondta: „Magasztalja lelkem az Urat, 47 és az én lelkem ujjong Isten, az én Megtartóm előtt, 48 mert rátekintett szolgálóleánya megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, 49 mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve, 50 irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre az őt félőkön. 51 Hatalmas dolgot cselekedett karjával, szétszórta a szívük szándékában felfuvalkodottakat. 52 Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel. 53 Éhezőket látott el javakkal, és bővelkedőket küldött el üres kézzel. 54 Felkarolta szolgáját, Izráelt, hogy megemlékezzék irgalmáról, 55 amint kijelentette atyáinknak, Ábrahámnak és az ő utódjának mindörökké.”
Az éneklésnek egyedi helye van az Igében. Gondoljunk csak Dávid énekeire, melyeket akár szorult helyzetében, akár nagy győzelmei után énekelt az Úrnak. Vagy mondhatnánk példaként Pált és Szilászt, akik éjfélkor a nyirkos börtön mélyén énekeltek az Úrnak és tapasztalták meg a szabadulás örömét. Sőt, Jézus maga is énekelt a tanítványaival. Jézus születésének elbeszélése során Lukács több éneket is lejegyzett. Ezek közül az egyik – s talán elfogultan mondom, hogy a legszebb – Mária éneke. Mária éneke nem Máriáról szól, hanem Mária szól arról az Istenről, aki egyedül dicséretre méltó: „Nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve.” 
Mária éneke elsősorban Máriáé, aki kifejezte háláját és örömét az Úr szabadítása és hűsége iránt. Van neked is ilyen éneked? 
Biztos vagyok benne, hogy ha visszatekintesz, Máriával együtt mondhatod, hogy „nagy dolgokat tett velem”. Nincs szebb ének az Isten számára, mint amikor egy gyermeke őszintén és szívből magasztalja őt. 
Gyakran megfeledkezünk arról, milyen nagy dolgokat is tett velünk az Úr. 
Emlékeztesd ma magad erre, szánj egy kis időt arra, hogy emlékezz, és magasztald az Urat!

(Uzonyi Barnabás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése