2016. április 20., szerda

Napi Áhitat-Betekintés a kulisszák mögé

Olvasmány: Mt 17,1–13


Adj hálát az Égnek, ha már gyakrabban felismered az eseményekben Istent!
„Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, és felvitte őket külön egy magas hegyre.  És szemük láttára elváltozott: arca fénylett, mint a nap, ruhája pedig fehéren ragyogott, mint a fény.  És íme, megjelent előttük Mózes és Illés, és beszélgettek Jézussal.  Péter ekkor megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: „Uram, jó nekünk itt lennünk. Ha akarod, készítek itt három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek.”  Még beszélt, amikor íme, fényes felhő árnyékolta be őket, és hang hallatszott a felhőből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, reá hallgassatok!”  Amikor a tanítványok ezt hallották, arcra borultak, és nagy félelem fogta el őket.  Ekkor Jézus odament, megérintette őket, és így szólt hozzájuk: „Keljetek fel, és ne féljetek!”  Amikor föltekintettek, senkit sem láttak, csak Jézust egyedül.  Miközben jöttek lefelé a hegyről, megparancsolta nekik Jézus: „Senkinek se mondjátok el ezt a látomást, amíg fel nem támad az Emberfia a halottak közül.”  Erre megkérdezték tőle tanítványai: „Miért mondják akkor az írástudók, hogy Illésnek kell előbb eljönnie?”  Ő így válaszolt: „Illés valóban eljön, és helyreállít mindent.  Mondom nektek, hogy Illés már eljött, de nem ismerték fel, hanem azt tették vele, amit csak akartak: így fog szenvedni tőlük az Emberfia is.”  Ekkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik.”

Magyarázat

Jézus egy különleges ajándékot készített három legjobb barátjának, Péternek, Jakabnak és Jánosnak. Miután felvitte őket egy hegyre, elváltozott előttük, és megjelent számukra dicsőségben. A tanítványok eddig is szembesülhettek már Jézus természetfeletti hatalmával, hiszen hallották beszédeit, látták csodáit, de most ismét egy új dolgot láthatnak meg belőle.
Miért tette ezt velük Jézus? Nagy titok, de szerintem azért, mert Jézus nagyon közel akarja engedni magához ezt a három embert. Nem akar titkolózni előttük, teljesen ki szeretné jelenteni magát számukra.
Jézus megismerésében vannak fokozatok. Természetesen nem ismerhetjük meg őt tökéletesen, ahogy egy másik embert sem. De ha közel állunk hozzá, ha szeretjük őt, és kutatjuk, akkor ő kész arra, hogy újabb és újabb kijelentéseket adjon magáról. Még jobban és még mélyebben megismerhetjük őt, de csak azok, akik nem csak távolról szeretnénk követni őt.
Testvérem, van-e vágy a szívedben, hogy Jézust jobban megismerd, hogy meglásd az ő hatalmát, dicsőségét, szeretetét, vagy megelégszel eddigi tapasztalataiddal, felismeréseiddel?
(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése