2016. április 19., kedd

Napi áhítat- Nem testi, hanem lelki felismerés

Olvasmány: Mt 16,13–20.

Írd fel folyamatosan egy füzetbe mindazt, amit Isten felismertetett veled eddigi életedben!

„Amikor Jézus Cézárea Filippi területére ért, megkérdezte tanítványait:
 „Kinek mondják az emberek az Emberfiát?” Ők így válaszoltak: „Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, megint mások pedig Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának.” Erre megkérdezte tőlük: „Hát ti kinek mondotok engem?” Simon Péter megszólalt, és így felelt:
„Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” 
 Jézus így válaszolt neki: „Boldog vagy, Simon, Jóna fia, mert nem test és vér fedte fel ezt előtted, hanem az én mennyei Atyám. Én pedig ezt mondom neked: Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait, és amit megkötsz a földön, kötve lesz az a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, oldva lesz az a mennyekben is.” Azután megparancsolta tanítványainak: ne mondják meg senkinek, hogy ő a Krisztus.”

A Biblia legfontosabb kérdése, hogy kicsoda Jézus.
Földi élete során is különféle válaszok születettek erre a kérdésre, de csak kevesen ismerték föl, ki is ő valójában. A mai világunkban is számtalan Jézus-életrajz lát napvilágot. Vannak, akik legendának tartják őt, egy jó embernek, egy vallásalapítónak, egy gurunak, egy angyalnak, egy félreértett tanítónak és lehetne sorolni. De önmagában még az sem jelent különösebben semmit, ha az ember az Újszövetség által közölt igazságot vallja: Jézus az Isten Fia. Az iskolában, ahol bibliaismeretet tanítok, minden gyermek tudja már a helyes választ, de ettől még nem mindannyian hisznek is őbenne. Fejükkel megtanulták, de a szívükig nem ért el ez az üzenet, még nem értik ennek az igazságnak a fontosságát, lényegét. A helyes hitvallás semmit sem ér, ha nem párosul hittel és megtéréssel. Péter nemcsak felmondja a helyes leckét Jézus kérdésére, hanem az Isten által kapott kijelentést tolmácsolja.
Jézus egy másik helyen így fogalmazott: „senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú akarja kijelenteni” (Mt 11,27).
Számodra kijelentette már magát Isten? Megismerted őt annak, aki?
(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése