2016. április 28., csütörtök

Napi Áhítat- Személyre szabott elvárások

Olvasmány: Mt 19,16–26

Amíg Jézus követése nem válik mindennél fontosabbá számunkra, addig ellentmondások sorának tűnik a kereszténység.

„Odament hozzá valaki, és ezt kérdezte: „Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Ő így válaszolt neki: „Miért kérdezel engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat.” Az megkérdezte: „Melyeket?” Jézus így felelt: „Ezeket: ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat!” Az ifjú erre ezt mondta: „Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem?” Jézus így válaszolt neki: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem.” Amikor hallotta az ifjú ezt a beszédet, szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: „Bizony, mondom néktek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába.” Sőt azt is mondom nektek: „Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni.” Amikor meghallották ezt a tanítványok, nagyon megdöbbentek, és így szóltak: „Akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk tekintett és ezt mondta nekik: „Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges.”

Magyarázat:

Az embernek talán legnagyobb kérdése: Hogyan tudok, hogyan lehet üdvözülni?
A gazdag ifjú kíváncsi kérdésére adható pozitív válasz teljesen másként hangzik ma, mint akkor, az ő idejében. Azóta ugyanis egyértelművé lett a megoldás:
Az Úr Jézus – engesztelő áldozatként – meghalt bűneink miatt. Aki ezt hittel elfogadja, az előtt megnyílik az örök élet ajtaja.

Két nagy kérdés merülhet föl: Mit tett Jézus az én örök életemért? – És mit kell nekem tennem, hogy a megnyert örök életemet el ne veszítsem?

A gazdag ifjúnak adott krisztusi válasz ma is érvényes és útmutató jellegű. De főként arra nézve ad megoldást, miként tudok megmaradni az üdvösség útján.
Példánk maga az Üdvözítő, aki kimondta: „ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem amint te.” (Mt 26,39)
A gazdag ifjú ugyanezt nem tudta kimondani Jézus felé, amikor hallotta, hogy „menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben. Aztán jöjj, és kövess engem!”
Mi az üdvözüléssel vagyunk úgy, mint ez az ifjú a vagyonelosztással. „Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges.”
Döntsd el, mi az, amiről határoznod kell most, hogy feladod, lemondasz róla, elhagyod, bármennyire is abszurd a helyzeted?! Ha akadályozzák szárnyalásodat a menny felé, dobd el, szabadulj meg a lehúzó súlyoktól!
Te ne távozz el Jézustól, mert megsegít!
Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése