2017. június 29., csütörtök

Isten asztaláról-Varga László

  "Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is... Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik... Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas."  (Lukács 6,27-36)

Jézus legkeményebb parancsa. Isten a maga képére teremtett minket, az ő képét kell hordoznunk magatartásunkban. Ez a legmagasabb emberi eszmény. A parancs kizárólag Krisztus követőinek szól. Az Ő követői másképp kell, hogy viselkedjenek, mint mások. Vállalniuk kell Őérte olyan terheket, melyek másoknak eszébe se jutnak. De az igazi csoda, az Ő szeretetének csodája az, hogy ez a képtelen igényű magatartás mindig a leggyakorlatibb eredménynyel, haszonnal jár. A kölcsönös ellenségeskedéssel csak veszíteni lehet. Aki képes legyőzni magában ösztönös indulatait, és kipróbálja a Krisztus szerinti magatartást, mindig nyer. Ellensége megszégyenül, nem lesz képes újra támadni. Ha még imádkozik is érte, Isten hozzásegítheti, hogy barátot nyerjen benne. A gyűlölséget "csak-azért-is" szeretettel le lehet legyőzni. De minderre csak a magad vonatkozásában van jogod. Nem bocsáthatsz meg a mások ellenségeinek, nem fordíthatod oda a más másik arcát annak, aki őt arcul ütötte, nem áldhatod azt, aki testvéredet átkozza. Ezt kellene megtanulnunk, és talán a politikusoknak is.
 

Uram, bevallom, ritkán vagyok képes ezt a parancsodat teljesíteni. De ha megpróbáltam, mindig haszonnal, eredménnyel járt. Segíts, hogy gyakrabban próbálgassam, s mindig örüljek, ha sikerül. Elsősorban annak, hogy mégis van hitemnek eredménye. Tőled kérem, legyen a szeretet erejének hatása az emberek között. Ámen. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése