2017. június 28., szerda

Isten asztaláról-Varga László

   "Ugyanígy, ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, hogy ha közülük egyesek nem engedelmeskednek az igének, feleségük magaviselete szavak nélkül is nyerje meg őket, felfigyelve istenfélő és tiszta életetekre."      1Péter 3,1-2

Sok lelkipásztor haragszik azért, hogy a nők szívesebben járnak templomba, mint a férfiak. Pedig ez a dolgok rendje. Kezdettől fogva a nők hallották meg hamarabb az igét. Az ő hitükön jutott az tovább a férfiak és a gyermekek felé. Hiába változik a világ, a család lelke az asszony, s ha nem az, akkor nincs lelke a családnak. Azért van annyi lélektelen család. "Engedelmeskedni" nem azt jelenti, hogy parancsot teljesíteni. Azt jelenti, hogy együtt élni a férj által szolgált közös célokkal, nem kalandozni külön célok felé. Ez a követelmény ma sem változott, s ha nem teljesül, széthullik a család, boldogtalanná lesz minden tagja. De azzal nem lehet megelégedni, hogy az asszony keresi Istent, a férfira az nem tartozik. Ha az istenfélő asszony nem tudja megnyerni férjét, megint csak sántítani fog a család élete. Ritkán sikerül csak szóval beszélni rá egy férfit a hitre. Ahhoz valóságos, Krisztust követő életvitel szükséges. A szép keresztyén élet örömeire mindenki vágyik. Aki azt fel tudja mutatni, az nyerheti meg a másikat, s vele saját, nyugodt, boldog életét. Akinek van hozzá esze, erre fog igyekezni. 


Jó Atyánk, úgy szeretnénk szerető, nyugodt, kiegyensúlyozott családi életet élni. A mai világ külön feladatokat ad a házasfeleknek. A nap legnagyobb részében más célrendszerben élünk, alig van időnk egymásra. Csak Te adhatsz a mai családba olyan szeretetet, mely képes együtt tartani a máshol dolgozó társakat. Csak ha mindketten a Te akaratod szerint akarunk egymásnak szolgálni, egymás boldogságára vigyázni, közös életünket gazdaggá, elevenné tenni, akkor maradhat boldog és gyümölcsöző családi életünk. Add meg, Uram, nekem ezt a hitet, hogy továbbadhassam házastársamnak, s mindketten gyermekeinkkel együtt a Tieid lehessünk! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése