2017. június 29., csütörtök

Alfred Christlieb-Bizonyságaid örökkévaló örökségem-

 Amely Isten tűz által felel, az az Isten! ( l.Kir 18,24)



Isten ítéletének különös módjához folyamodott Illés, hogy a népet a Jahveban való hitre visszavezesse. Felhívta az összegyűlt népet, hogy a Baál prófétáinak is, és neki is adjanak egy áldozati állatot, aztán mindkét részről hívják segítségül az istenüket, hogy küldjön le tüzet a leölt állatra. Amely Isten teljesíti a kérést, egyedül azt ismerjék el igaz Istennek. Hogyan mert ilyet tenni a próféta? Mi adott bátorságot neki ehhez a javaslathoz? A Szentírás beszél nekünk arról, hogy Isten már korábban, Izrael történetében többször is tett ilyen tűz-csodát, hogy az igazi istentiszteletnek minden nép előtt maradandó érvényt szerezzen. Tűz szállt alá, az Áron első áldozatára (3.Móz.9,24), és a salamoni templom felszentelésénél az égőáldozatra (2.Krón.7,1). Ezenkívül Illés imájában azt is elmondhatta: hogy tudja meg e nép, hogy én a Te szolgád vagyok, és hogy mindezeket a Te parancsolatodból cselekedtem (36.v.). Ebből is felismerhetjük, hogy ő akkor Isten kifejezett utasítását követte.
 

Ami minket illet, sohase feledjük el, hogy Isten célja az volt, hogy embereket az élő Istenbe való hitre vezessen.

Olyan eszközt azonban, amilyet Illés használt, csak akkor szabad használnunk, ha erre kifejezett isteni megbízatásunk van. Illésnek volt ilyen megbízatása. Ezért volt rendíthetetlen a hite, és bölcs a viselkedése. Minden területen előnyt adott a Baál papoknak. Ők választhatták először ki az áldozati állatot. Az egész nap rendelkezésükre állt, hogy szertartásaikat elvégezzék. Illés nem aggódott a harc kimenetelétől. Egészen biztos volt a hamis próféták tehetetlenségében és Isten győzelmében.

Sohase csüggedjünk el, ha úgy látszik, mintha a hitetlenségé lenne a végső győzelem! Nem a hamis prófétáké, hanem az Úré lesz a diadal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése