2017. június 16., péntek

Andrew Kuyvenhoven-Mindennap az Ige fényében-A KEGYELEM MEGSZÉPÍT

A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Pt 3,1-6 



1. Ugyanígy, ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, hogy ha közülük egyesek nem engedelmeskednek az igének, feleségük magaviselete szavak nélkül is nyerje meg őket,
2. felfigyelve istenfélő és tiszta életetekre.
3. Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése,  
4. hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt.
5. Egykor a szent asszonyok is, akik az Istenben reménykedtek, így díszítették magukat: engedelmeskedtek férjüknek,  
6.Ahogyan Sára engedelmeskedett Ábrahámnak, és urának nevezte őt. Az ő leányai lesztek, ha jót tesztek, és ha nem féltek semmiféle fenyegetéstől.

"A szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt." (1Pt 3,4)

Péter keresztyén asszonyoknak mondja ezt, akiknek férjeik ellenálltak az evangéliumnak. "Ne prédikáljatok nekik!" - tanácsolja. "Ábrázoljátok csak ti magatartásotokkal a kegyelmet!" Férjeik már hallották a kegyelem igéjét. Most már a kegyelem munkáját kell látnunk.

Isten kegyelme nemcsak átfolyik rajtunk, el is végzi munkáját bennünk. Isten kegyelme az embernek belső szépséget ajándékoz. Gyakran előfordul, hogy emberek, akik ellenálltak az evangéliumnak, meghódolnak előtte, ha látják a kegyelem hatásait egy szép és nemes egyéniségben.

Manapság mindnyájan sok hazugságnak vagyunk kitéve a szépséget illetően. Imádkoznunk kell különösen is lányainkért és fiainkért. Imádkoznunk, hogy ne higgyék el a hazugságokat. Tanítsa meg őket Isten kegyelme, hogy az el nem múló belső szépséget ápolják. A kegyelem megszépít. És a "kegyelem szépségének" nagyobb a hatalma, mint a szavaknak.

A szépség önnön hatalmával hódít. Nem kell kiabálással magára vonnia a figyelmet. A szépség soha nem hangos.

Az Isten kegyelméről való bizonyságtételünk egy része legyen szóbeli, és ha nem is hangos, de érthető, félreérthetetlen. De tanúskodásunk zömének spontánnak kell lennie. És az ilyennek megvan a maga saját meggyőző ereje, mert a szépség csendesen, szelíden, ellenállhatatlanul hódítja meg az embereket.

Mindazonáltal nincs ennek mindig ilyen eredménye. Vannak belsőleg szép és nemes nők, akik valójában nem tudják Krisztusnak megnyerni azokat, akiket szeretnek. És vannak nyugodt, szépségesen nemes keresztyén gyülekezetek, akiknek látszólag semmi vonzóerejük nincs.

De a Biblia azt mondja, hogy ez a belső szépség értékes az Isten előtt. Isten szemmel tartja ezeket az embereket. Ő látja amit kegyelme munkál. Örömét leli benne. Ugyanazt mondja ezekről az emberekről, amit egyszer az ő teremtéséről mondott: "Ez szép." És úgy dönt, hogy ezeket az ékszereket örökre megtartja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése