2018. január 2., kedd

A Biblia hitelességének ismertetőjegyei

A Biblia ihletettségének vizsgálata után a következőkben a kinyilatkoztatás hitelességének vizsgálatáról írok azoknak, akik próbára szeretnék tenni a Szentírást.
Ezt ugyanis bárki megteheti, aki tud olvasni. A Biblia bármely szempontot nézve önmagában is képes megállni a helyét bárki előtt, aki rászánja az időt a tanulmányozására. Nem feltétlenül szükséges különösebb előképzettség a "hitelesítéshez" sem. Elegendő a megfelelő lelki hozzáállás és néhány alapszempont ismerete. Ezeket a támpontokat mindig együttesen kell alkalmazni, csak úgy érvényes a hitelesítés, ha az adott iratnál mindegyik jegy megvan.

1. V.Móz.18:21-22 azt mondja, hogy a hamis prófétát leleplezi az, hogy amit mond, nem teljesedik be, Isten beszédét viszont az igazolja, hogy minden esetben megvalósulnak a mondottak.
„Ha pedig azt mondod a te szívedben: miképen ismerhetjük meg az ígét, a melyet nem mondott az Úr? Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól!"

2. Ésa.8:19-20 azt ajánlja, hogy mindazokat a dolgokat, amiket természetfeletti kinyilatkoztatásnak állítanak, hasonlítsuk össze a „törvénnyel".
„És ha ezt mondják tinéktek: Tudakozzatok a halottidézőktől és a jövendőmondóktól, a kik sipognak és suttognak: hát nem Istenétől tudakozik-é a nép? az élőkért a holtaktól kell-é tudakozni? A tanításra és bizonyságtételre hallgassatok! Ha nem ekként szólnak azok, a kiknek nincs hajnalok"
(A tanítás szó helyén a törvény szó található az eredeti szövegben, amely az írott, ihletett igére utal. A törvény szónak ezzel a használatával az Újszövetségben is találkozhatunk: Mt.5:17-18, Lk.10:26)

3. I.Jn.4:2-3 azt tanácsolja, hogy nézzük meg, vajon testben megjelent Krisztusnak vallja-e Jézust az Isten nevében szóló próféta:
„Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van; És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már."
A kinyilatkoztatáson belül a megváltás titka, a Krisztus általi szabadítás a legcsodásabb kijelentés. Ezzel összefüggésben olyan eszmékről, erkölcsi elvekről, gondolatokról és tettekről van szó, amik gyökeresen eltérnek a torzult emberi gondolkodástól és viselkedéstől, így csakis magasabb rendű lénytől származhatnak.

4. Jézus a Hegyibeszédében rámutat egy döntő ismertetőjegyre:
„őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tA�zre vettetik. Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket." (Mt.7:15-20)
A valóban Istentől származó prófétai beszéd jó gyümölcsöt terem az ember életében. Az Isten lelkétől áthatott próféta jellemében és cselekedeteiben megjelennek az isteni jellemvonások és bizonyságtétele közvetve is gyümölcsöt terem. Aki befogadja beszédét, annak az életében ugyanúgy megjelenik a szívet, lelket, jellemet átalakító hatalom. Ezt nem lehet hamisítani, aki Isten lelke nélkül él, annak az életében nem jelennek meg ezek a gyümölcsök. Ez éppen olyan biztos, mint az a természeti törvény, hogy a romlott fa nem képes egészséges gyümölcsöt teremni.

Saját magunkon is lemérhetjük, hogy miként hat ránk a Biblia. Figyelmes tanulmányozása közben „nappal virrad és hajnalcsillag kel fel a szívünkben"- ahogy Péter apostol írja. Megtapasztalhatjuk, hogy Isten egészen személyreszabottan tud hozzánk szólni most is.

Ezek voltak tehát a támpontok a próbatételhez, amelyek minden isteni eredetűnek mondott iratra vonatkoznak.

Ennek ellenére jelenleg sincs 100% egyetértés a keresztény egyházak között, hogy mely iratok mehetnek át a rostán és melyek maradnak apokrif kategóriában.
A protestáns Biblia 66 könyvet tartalmaz, míg a római katolikus 73-at.

Miért van ellentmondás? Talán túl szigorúak vagy esetleg szűklátókörűek a támpontok? És mi van azokkal az írásokkal, amelyeket tűzzel-vassal üldöz az egyház? Azok valóban haszontalanok vagy csupán azért kezelik őket mostohán, mert Isten abban szereplő kinyilatkoztatásai emberi érdekeket sértenek?

Merjük hát tanulmányozni a Bibliát és egyéb szent, természetfeletti ihletésűnek mondott írásokat és személyesen győződjünk meg azok hatásáról.

Ebben sincs egyetértés az egyházak között, de szerény véleményem szerint a kinyilatkoztatás nincs lezárva, Isten most is közöl az emberekkel gondolatokat, amelyek tőle származnak és a földi élethez adnak használati utasítást. Valóban sok a hamisság, de ma is élhetnek közöttünk igazi próféták.

Forrás: Sola Scriptura (egyedül az Írás) Teológiai Főiskola-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése