2024. március 1., péntek

🌹Reggeli dicséret⭐ A jólét alapja

,,Egy szívet és egy utat adok nekik, hogy engem féljenek mindenkor, és jó dolguk legyen nekik is, meg utódaiknak is.,, Jeremiás könyve 32:39

Rövidesen azután, hogy Kolumbusz felfedezte Amerikát, spanyol hittérítők, katonák és kalandorok érkeztek tömegesen Közép-Amerikába. 
Kolóniákat alapítottak, és innét indították térítő, hódító és rabló körútjaikat az őslakosok közé, aki amiért jött. 
Elkezdték fogyasztani azokat az ételeket, amiket a helyiek is ettek. 
Csakhogy nem tudták például, hogy a kukoricát alaposan meg kell főzni ahhoz, hogy a benne lévő keményítőt meg tudják emészteni. 
Nem főzték elég ideig, ezért hiába ették meg, akkor ideiglenesen elmúlt az éhségük, de nem biztosított hosszan energiát számukra. 
Elgyengültek, mivel nem hasznosult a táplálék. Elkészítették egyféleképpen, de ez nem az a mód volt, ahogyan kellett. 
Amikor megfigyelték, hogy hogyan készítik el az indiánok a kukoricát, és ők is így kezdték csinálni, helyreállt az erejük is.

Ugyanez a helyzet a lelki élettel is. 
Ha nem úgy élünk a lelki táplálékkal, ahogyan kellene, hanem úgy, ahogy mi gondoljuk jónak vagy kellemesnek, ha figyelmetlenül, gyorsan fogyasztjuk, feldolgozatlanul, akkor elerőtlenedünk. 
De ha megtanuljuk Istentől, hogy hogyan éljünk a lehetőségekkel, amiket biztosít számunkra: ha odafigyelünk tanácsaira, keressük a kapcsolatot vele, időt töltünk vele beszélgetve, kutatjuk az akaratát azzal a vággyal, hogy meg is valósítsuk, amit megértünk; vagyis, ha úgy tesszük, ahogy Isten szerint jó, akkor megújul az erőnk. 
A gyengélkedés után újra – vagy először életünkben? – jó dolgunk lesz.

Te melyik megoldást – melyik utat – választod?


(Simon Csaba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése