2016. október 10., hétfő

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Abban az időben Heródes király kegyetlenkedni kezdett némelyekkel a gyülekezetből valók közül. Így megölette Jakabot...és elfogatta Pétert is. (Csel 12,1-3.)


Új keresztyénüldözés tört ki. Az erről való beszámoló egy időmeghatározással kezdődik, amit a 11,29 tartalmaz: "A tanítványok pedig elhatározták, hogy aszerint amint kinek-kinek köztük módjában áll, küldenek valamit segítségül a Júdeában lakó atyafiaknak". Az üldözés tehát időben egybeesett annak a nagy szeretetadománynak a megérkezésével, amelyet Barnabás és Pál hozott Antiókhiából.
Isten munkája volt ez. Az új üldözés idején Isten gondviselő szeretete a gyülekezetnek megnyugvást és erősítést adott a távoli testvérek szolgálata által.
Az ilyen megtapasztalások erősítik a kitartást a nehéz időkben. Az üldözés kitörése nagy hatással volt Pálra is és Barnabásra is. Pál átélhette, hogy korábban milyen bajt hozott ő maga is a keresztyén gyülekezetre. Most pedig ő is veszélyben volt. Ránézve elkezdődött Jézus szavának beteljesedése: "Én megmutatom majd néki, mennyit kell szenvednie az én nevemért" (Csel 9,16). Barnabás pedig láthatta, milyen bölcsen és hűségesen bánik az Úr az Övéivel. A Préd. 3,11 ezt mondja Istenről: "Mindent szépen csinált az Ő idejében". A jeruzsálemi keresztyénüldözés időben egybeesett az antiókhiai gyülekezet csodálatos felvirágzásával. Nem volt az véletlen, hogy éppen Isten országának ilyen győzelmekor tört ki az üldözés! Gyakran látjuk a bibliai történetekben: ha az Úr ügye előrehalad, mozgolódik az ellenség is. Ha a Sátán uralma valahol vereséget szenved, máshol áll bosszút alattomosan. Nem így volt-e ez az Úr Jézus életében is?

Megkeresztelkedésénél elhangzott az Atya szava: "Ez az én szeretett fiam, akiben gyönyörködöm"! 
S mindjárt erre el kellett szenvednie Jézusnak a Sátán kísértését. El kell készülnünk arra, hogy Üdvözítőnk minden győzelmét a pokol ellentámadása követi, de bizonyosak lehetünk abban is, hogy az Úr felkészíti Övéit erre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése