2016. október 25., kedd

Mindennap az Ige fényében-HATALOM ÉS ENGEDELMESSÉG


A mai napon olvasandó igeszakasz: Ef 6,1-9
Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes."Tiszteld apádat és anyádat": ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, mégpedig ez: "hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön."Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel. Szolgák! Félelemmel és rettegéssel engedelmeskedjetek földi uraitoknak, olyan tiszta szívvel, mint a Krisztusnak. Ne látszatra szolgáljatok, mintha embereknek akarnátok tetszeni, hanem Krisztus szolgáiként cselekedjétek Isten akaratát: lélekből,jóakarattal szolgáljatok, mint az Úrnak és nem mint embereknek; mert tudjátok, hogy ha valaki valami jót tesz, visszakapja az Úrtól, akár szolga, akár szabad. Ti pedig, urak, ugyanígy bánjatok velük, hagyjátok a fenyegetést, mivel tudjátok, hogy, él a mennyekben az Úr, aki nekik is, nektek is Uratok, és aki nem személyválogató. 



"Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess ezen a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!"
(2Móz 20,12)


A Tízparancsolat első része az embernek az Istenhez való viszonyával foglalkozik. Ezt így lehet összegezni: "Szeresd Istent mindenek felett!" A Tízparancsolat második része az embereknek az egymással való kapcsolatáról szól. Ezt így lehet összegezni: "Szeresd felebarátodat, mint magadat!"
Az ötödik parancsolat viszont a kettő között van. Nem a felfelé irányuló kapcsolattal foglalkozik, legalábbis nem egészen. És nem az oldalirányú kapcsolattal foglalkozik, legalábbis nem egészen. Szüleink Isten és közöttünk állnak. Tisztelnünk kell őket, és engedelmeskednünk kell nekik, mert Isten úgy látja jónak, hogy fölénk helyezze őket. Engedelmeskednünk kell nekik, nem azért, mert jók és bölcsek, hanem mert ők a szüleink. A nekik való engedelmesség az Isten iránti tisztelet aktusa.
A szüleink "tisztelete" több, mint a nekik való "engedelmesség". Még amikor az ember elhagyja is apját és anyját, hogy ragaszkodjék feleségéhez, még akkor is meg kell adni a tiszteletet szüleinek. Soha nem nő ki ebből a kötelességből.
Isten azt parancsolja a gyermekeinek, hogy engedelmeskedjenek, a szülőknek pedig hatalmat vagy tekintélyt ad. A hatalom azonban soha nem olyasmi amit bármelyikünk állandóan birtokol. Egy konkrét célra kaptuk. Végül számot kell adnunk róla Istennek, aki adta.
A hatalom minden formája egy bizonyos feladat vagy szolgálat teljesítésére adatik. A szülői hatalom vagy tekintély a legalapvetőbb a hatalom minden formája közül, és a legátfogóbb. A cél is a legigényesebb. A szülőknek az Úr félelmében kell nevelniük gyermekeiket, éspedig addig, amíg azok elég érettek lesznek, hogy megálljanak a saját lábukon, és az Isten iránti engedelmességben, valamint az embertársaik iránti felelősséggel saját döntéseiket meghozzák.
Ez a legnagyobb feladat, amit a legtöbb embernek el kell végeznie élete folyamán. Ez lehet a legkifizetődőbb is. A parancsolat megtartásáért, mind a szülők, mind a gyermekek már ebben a jelenvaló életben megkapják a fizetséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése