2016. október 31., hétfő

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Az Úr Igéje pedig növekedett és terjedt.
     Csel. 12,24


Ez a híradás Isten Igéjének növekedéséről úgy hangzik, mint egy diadalének Heródes bukása fölött; aki a keresztyénséget ki akarta irtani, s ő maga pusztult el.

Elmondhatjuk: "Az Úr jobb keze hatalmasan cselekedett" (Zsolt. 118,15).

Figyeljük meg, hogy a győzelem nem úgy áll előttünk, mint a keresztyén gyülekezet érdeme, hanem mint Isten Igéjének a műve.

Nem emberek győztek, hanem az Úr és Igéje. Isten Igéjének ellenállhatatlan hatalma van. Az Igével szembeni harc kísérletében nemcsak Heródes jutott csődbe szánalmasan. Ezrek jártak már így hasonló próbálkozásnál. Harcoltak Isten Igéje ellen, megvetették, megtiltották és elégették, a vége azonban mindig ez lett: "az Úr Igéje pedig növekedett és terjedt".

Ma is örülhetünk Isten Igéje diadalútjának!

Akkor három irányban is új teret nyert az Ige.

Elsősorban mélyebb gyökeret vert azokban, akik már keresztyének voltak. Isten olyan embereket adott nekik, akiket különös ajándékokkal ruházott fel, így a gyülekezet az írás mélyebb ismeretére juthatott el.

Aztán az Ige tovább terjedt a zsidók között. Ha Jézus követei egy-egy új falut elértek, először is a zsidók zsinagógáját keresték fel (Csel 13,5. 14).

Ez a körülmény emlékeztessen bennünket a zsidómisszióért való imádkozásra! A zsidók között is növekednie és terjednie kell Isten Igéjének mindaddig, amíg ez a nép összességében felismeri a Messiást (Róm. 11,25).

Mindenekelőtt azonban akkor kezdődött el a hatalmas pogánymisszió (Csel. 13,1). Antiókhiából kiküldték Barnabást és Pált a pogányok közé. Isten csodálatosan kiállt emellett a munka mellett. Mindjárt a kezdetén élő hitre jutott Sergius Paulus, Ciprus szigetének kormányzója. - Azóta is folyik Isten munkája a pogányok között.

Boldogok mindazok, akik ezt előmozdítják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése