2016. október 28., péntek

Köszöntünk Szent Szellem!- AZ "EGY" NEM "UGYANAZ"

"Egy a test és egy a Lélek, miképpen elhivatásotoknak egy reménységében hivattatok el is; egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség; egy az Isten és mindeneknek Atyja, aki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik." (Efézus 4:4-6)

Az efézusi gyülekezet két - egymástól jól elkülöníthető - csoportból álllt; a zsidó keresztényekből és a pogányokból lett keresztényekből. Mivel állandó konfliktusban voltak egymással, Pál emlékeztette őket a bennük megtalálható, alapvető közös tényekre. Vajon az apostolnak figyelmeztetnie kellene titeket is arra, hogy mi ez a hét "egy"? Vajon ha gyülekezetetek megegyezne ebben a hét pontban, nem kövezné ki az utat a nagy megújulás íelé? Ahelyett, hogy az "egy" számnevet használnánk, ami esetleg összezavarni Pál megjegyzéseinek eredeti célját, olvassuk el úgy az igeverset, hogy az "egy" helyére mindenütt az "ugyanaz" szót helyettesítsük be! Minden gyülekezeti tag, függetlenül társadalmi, faji, vallási vagy kulturális háttértől, megtérése folytán "ugyanahhoz" a testhez tartozik. "Ugyanaz" a Lélek van bennük, "ugyanaz" a reménységük, "ugyanaz" az Uruk, "ugyanaz" a hitük, "ugyanaz' a keresztségünk és "ugyanaz" az Istenük, aki bennünk lakozik és mindnyájuk Atyja.
Az apostol szavainak egyesítő szándéka időnként elsikkadt azokban a vitákban, amikor az "egy" kifejezést számszerűleg igyekeztek magyarázni. Egy test van vagy kettő (a látható és a láthatatlan egyház)? Egy Lélek van vagy kettő (az Ige az Atyát és a Szentlelket is "Lélek"-nek nevezi)? Egy Úr van vagy kettő (az Atyának és a Fiúnak is ezt a címet adja a Szentírás)? Egy hit van vagy három (üdvözítő hit, a hit lelki ajándéka és a keresztény hit)? Hány keresztség van (a Biblia legalább hatot sorol fel: Mózes keresztsége, a szenvedés keresztsége, a tűz keresztsége, János keresztsége, víz általi keresztség és Szentlélektől jövő keresztség)? Egy Atya van vagy kettő (az Ige az Atya Istent és Jézust is "Atyának" nevezi)?
Ez talán jó próbája lesz annak, vajon te magad és gyülekezeted vagy csoportod nyitottak vagytok-e arra, hogy a Lélek egységet teremtsen köztetek. Miután megvitattátok az "egyeket" számszerűen, lesz némi eltérés a nézőpontot illetően. Most hajlandóak vagvtok-e arra, hogy az "egy" helyett az "ugyanaz" szót használjátok, és kijelentsétek: "Lehet, hogy eltérő a véleményünk, de ugyanannak a testnek a részei vagyunk, és mindnyájan azt akarjuk, hogy ugyanaz a Szentlélek töltsön be bennünket"? Ha ez megtörténik, óriási lépést tesztek az utolsó nagy megújulás felé!
Imádság a mai napra
"Uram, köss össze engem szeretetben és örömben keresztény testvéreimmel!"
Garrie F. Williams írása alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése