2016. október 26., szerda

Mindennap az Ige fényében-SZERESD FELEBARÁTODAT


A mai napon olvasandó igeszakasz: Lk 10,25-37
25 Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: "Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" 26 Ő pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" 27 Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." 28 Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz."29 Ő viszont igazolni akarta magát, és megkérdezte Jézustól: "De ki a felebarátom?" 30 Válaszul Jézus ezt mondta neki: "Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. 31 Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. 32 Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, és amikor meglátta, ő is elkerülte.33 Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; 34 odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. 35 Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. 36 Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?" 37 Ő így felelt: "Az, aki irgalmas volt hozzá." Jézus erre ezt mondta neki: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj." 



"Ne ölj!"
(2Móz 20,13)


Isten ebben a parancsolatban az egyik embert megvédi a másiktól. Negatíve ezt mondja: "Ne ölj!". Pozitív értelemben pedig ezt: "Szeresd felebarátodat, mint magadat."
Ez a parancsolat a teremtésben gyökerezik. Az emberek Isten tulajdonai, mert ő alkotta őket. Ez az emberi méltóság alapja (ez egy olyan kifejezés, amellyel nagyon visszaélnek). Nem számít, hogy mik az emberek, hogy milyen a külsejük, hogy hogyan viselkednek, milyen a színük, milyen házban élnek, milyen tisztséget töltenek be, ők Isten képét hordozzák. Ezért Isten védelme alatt állnak.
Isten nemcsak azért védelmezi az embereket, mert ő teremtette, hanem azért is, mert szereti őket. Az ördög kezdettől fogva gyilkos, Isten azonban szereti az embereket. Ezért, - mondja a Biblia - egyetlen testvérgyűlölő sem lehet Isten fia, hanem csak az ördög gyermeke lehet.
Amit Isten az ő törvényében megkövetel, azt adja meg az evangéliumban. Megtanítja az ő népét arra, hogy miként kell közösséget formálni. A közösség cementje a szeretet. És az egymást szeretők közössége a megújult élet, azaz ennek a parancsolatnak a pozitív betöltése.
A Biblia szerint "élni" sokkal többet jelent, mint lélegezni, a gyilkosság pedig több, mint az, hogy valakinek a nyakát elvágjuk. Élni azt jelenti, hogy közösségünk van Istennel és az emberekkel. E nélkül nincs bennünk élet. A gyűlöletnek és az irigységnek minden formája a gyilkosság "vetőmagjai". Ezek pedig szétrombolják a közösséget. Az ördög veti el őket. A szeretet az, ami összetartja a lelki közösséget és lehetségessé teszi azt. A gyűlölet az ellentéte. A szeretet Istentől jön, a gyűlölet pedig az ördögtől. Amikor a végső közösség, mint Isten városa jelentetik ki (Jel 22,15), a gyilkosok kívül rekednek.
Isten azért teremtett embereket, hogy közösséget hozzon létre. Nem az volt a szándéka, hogy szembeállítson bennünket egymással, hanem hogy felebarátok legyünk (olyanok, akik önmagunkban nem vagyunk "egészek", s akiknek szükségük van a másik "felre"). Ebből a célból Isten nemcsak megfenyegeti azokat, akik kivonják kardjukat, hanem még azt is megengedte, hogy tulajdon Fiát megöljék, mégpedig azért, hogy megtanítson mindnyájunkat arra, hogy mennyire szeret bennünket.
Most hát figyeljünk az irgalmas samaritánus történetére, melyet Jézus a következő szavakkal fejez be: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése