2016. október 27., csütörtök

Isten asztaláról-Varga László

  "Erős vihar tombolt, végül elveszett megmenekülésünk minden reménye... Pál felállt közöttük, és így szólt: ...bizakodjatok, mert egy lélek sem vész el közületek, csak a hajó... Istennek az angyala... azt mondta: Ne félj, Pál, neked a császár elé kell állnod, és Isten neked ajándékozta mindazokat, akik veled vannak a hajón."
     Apostolok cselekedetei 27,20-24

Hosszú időn át tartó vad viharban mindenkinek elvész a reménysége. Ezt a mi nemzedékünk tapasztalta meg a legjobban. Tehetetlenség következik, a megmaradt lehetőségek elvesztése, egymás hibáztatása, a pusztulás. Ilyenkor látszik meg igazán a hit ereje. Aki tudja, hogy élete Isten kezében van, az első ijedelmek után tudomásul veszi, hogy életveszélyben is éppen olyan szilárdan áll Isten kezében, mint a jólétben. Tud körülnézni, tud másokat bátorítani, erőt önteni, lehetőségeket észrevenni. - Isten végrehajtja a maga akaratát. Az Ő tetteit mindig céljai felől lehet és kell megérteni. Pálnak még feladatai vannak. A császár elé kell állnia, függetlenül vihartól, veszedelemtől. Pál erre kijelentést kapott. Nekünk ez ritkán adatik meg, de van, amikor megadatik az a belső tudat, hogy nincs baj, itt van, jelen van Isten, és cselekszik. Csodálatos az a nyugalom, ami olyankor elárasztja az embert. Pál csak egy fegyenc azon a hajón, de Isten embere. Akik azelőtt rá se néztek, most megérzik nyugalmának erejét. Jó dolog ilyen ember közelében lenni. Az övéiért Isten a többieket is megtartja.
Istenem, add meg nekem is azt a nyugalmat, amit a biztos hit nyújt nagy baj idején! Tudom, nem a bajtól mented meg a Tieidet, hanem erőt, segítséget, biztonságot kínálsz a veszedelemben. Milyen irigylésre méltó különbség van a rémülten kapkodó, kiabáló tömeg, és a benned bízó, a lehetőségeket nyugodtan számba vevő, másokra is erőt sugárzó híveid között. Add meg nekem is ezt a nyugalmat, ezt a biztonságot! Nem tudom, zavaros világunkban mikor kerülök, kerülünk életveszedelembe. Ha lehet, szabadíts meg tőle, de ha nem lehet, mert a mindent elárasztó bűntömeg belesodor, mentő kezedet nyújtsd felénk! Erős hitet adj, nehogy magunk engedjük el szabadító kezedet! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése