2016. október 29., szombat

Napi áhítat- Helyettes áldozat

Hét témája: Üdvösségünk összetevői 

Olvasmány: 1Pt 3,18–22.




Jézus Krisztus életével, halálával és feltámadásával nem csupán helyettünk oldotta meg az életünket, hanem nekünk!

„Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, az Igaz a nem igazakért, hogy Istenhez vezessen minket, miután halálra adatott test szerint, de megeleveníttetett Lélek szerint. Így ment el a börtönben levő lelkekhez is, és prédikált azoknak, akik egykor engedetlenek voltak, amikor az Isten türelmesen várakozott a Nóé napjaiban a bárka készítésekor. Ebben kevés, szám szerint nyolc lélek menekült meg a vízen át. Most pedig titeket is megment ennek képmása, a keresztség, amely nem a test szennyének lemosása, hanem könyörgés Istenhez jó lelkiismeretért a feltámadt Jézus Krisztus által, aki miután felment a mennybe, az Isten jobbján van, és alávettettek neki angyalok, hatalmasságok és erők.”

Magyarázat

Isten az Újszövetségben nem eltörölte a törvényt, hanem Fiában beteljesítette. Jézus az áldozatot bemutató főpap, aki a saját vérével lépett a mennyei szentélybe, és azzal, hogy élve kijött onnan, jelezte, hogy érvényes az áldozat, valóban engesztelést szerzett. Ez a helyettes áldozat viszont egyszeri, mert örökérvényű, nincs szükség ismétlésre. Az engesztelés nem automatikus, csak azokra érvényes, akik beismerik, hogy bűneik miatt meg kellene halniuk, de Krisztus helyettük, miattuk és érettük halt meg, hogy ők élhessenek. Tehát nincs kis és nagy bűn, csak bűn van, ami miatt meg kellene halnunk, de Krisztus elvállalta helyettünk.
Ennyire véresen komoly a harcod a bűnnel szemben? Esetleg túl olcsónak tartod, mert nem kell áldozati állatot sem vinned a paphoz, mert az látható mások számára? Nyilvánosan meg sem kell vallanod, hiszen nincs gyónás a baptista gyakorlatban, ezért mások „nem is tudják”, hogy vétkeztél. Csendben az Úr jelenlétében elmondott imában elrendezheted, vagy a rendezetlenség sem látható mások számára? Aki az életünket megítéli, őt nem lehet félrevezetni, ő mindent tud! Erre figyelmeztet Jézus, amikor ezt mondja: „Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.”
Uram, segíts mindig őszintén megállni előtted!
Imaáhítat

Könyörögjünk, hogy aki minket megismer, Krisztussal találkozhasson általunk! (Gal 2,20)

(Tenkely Béla)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése