2016. október 28., péntek

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

 Heródes szólt a néphez, és a nép felkiáltott: Isten szava ez és nem emberé!

     Csel. 12,22

Heródesnek egyedülálló öltözete volt. Valódi arany és ezüst fonállal volt keresztülszőve, szinte szikrázott a tündöklő napfényben. Ebben a királyi ruhájában ült bele a trónszékébe és nagy beszédet tartott a népnek. Az államfő dicsőségének és pompájának kifejeződése, valamint a nem hiányozható zene, s különösképpen a királyi ruha tündöklése mámorítólag hatott a népre, amely a beszéd végén felkiáltott: Isten szava ez, és nem emberé"!

Mi valószínűleg utálattal fordulnánk el a hízelgésnek ilyen olcsó káromlásától. Azonban vizsgáljuk meg magunkat, hogy a külső látszat elvakító hatása, a világi vagy egyházi egyenruhák lenyűgöző ereje nem hat-e miránk is?!

A zsidókhoz írt levél olyan keresztyéneknek szólt eredetileg, akiknek a szegényesen egyszerű keresztyén istentisztelet nem volt elég. Hajlamosak voltak arra, hogy visszatérjenek az ószövetségi szertartásokhoz, amelyek külső kellékeikkel a természeti ember lelkének táplálékot adtak.

Vajon nincsenek-e ma is az egyházakban olyanok, akiket hasonló veszély fenyeget? Mindezzel szemben legyen helyes látásunk és biztos ítéletünk! Minden, ami az emberi értelmet lenyűgözi, csak emberi lelkesedést válthat ki - mint itt Heródes ünneplésében. Ilyen eszközök azonban sohasem ébresztenek igazi hitet, amely a kísértések és próbák tüzében is megmarad. Ragyogó ruhák és pompás felszerelések sohase vakítsanak el bennünket, és ne csalogassanak ki bibliai józanságunkból. - Ha még olyan embert is, mint Sámuel próféta, így kellett figyelmeztetnie Istennek: "Ne nézd az ő külsejét, se termetének nagyságát!" (l.Sám 16,7) - mennyivel inkább résen kell lennünk nekünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése