2016. október 29., szombat

Köszöntünk Szent Szellem!- A LELKET AZ EVANGÉLIUM HELYETT A CSELEKEDETEKKEL SZOMORÍTJUK MEG

"Meg ne szomorítsátok az Istennek ama Szentlelkét, /Szent Szellemet/ aki által megpecsételtettetek a teljes vakságnak napjára." (Efézus 4:30)



Egyetlen rövid emberélet sem gyakorolt olyan hatást a keresztény missziós mozgalomra, mint David Brainerdé. A XIX. század kezdetén több híres misszionáriust ihletett a Szentlélek, miközben ennek a fiatalembernek a naplóját olvasták. Brainerdnek óriási befolyása volt az amerikai őslakosok között, akik közül sokan megtértek. Ő maga azonban az elszenvedett nehézségek következtében harmincévesen meghalt Jonathan Edwards otthonában.
David édesapja a connecticuti kolónia tanácsának tagja volt, de a fiú 14 évesen árván maradt. 1739-ben kezdte el a Yale egyetemet, és végig osztályelső volt, mígnem igazságtalanul el nem tanácsolták nem sokkal a diploma megszerzése előtt, amiért támogatta George Whitefieldet és Jonathan Edwardsot, és kritizálta a Yale egyik oktatóját, aki ellenezte a nagy ébredést. Nem sokkal távozása után a Yale-ről Brainerd misszionáriusi szolgálatot vállalt az amerikai őslakosok között. Jonathan Edwards később azt írta, hogy Brainerd megtérése "nem jelentette munkája vagy a vallás terén tett rengeteg erőfeszítésének végét, sőt, a Lélek - szívében végzett - szolgálatának végét sem" 
David azonban több alkalommal kezdett attól rettegni, hogy megszomorította a Szentlelket. "Száz és száz alkalommal tagadtam meg minden látszatát annak, hogy cselekedeteimnek bármilyen érdemet tulajdonítsak.. mégis volt egy olyan titkos reményem, hogy vallásos tevékenységeimmel ajánlhatom magam Istennek. Egyszer, emlékszem, szörnyű kín kerített hatalmába, és a gondolat, hogy meg kell tagadnom magam, és minden jóságomtól megfosztva, mezítelenül kell odaállnom Isten elé.. iszonyú volt számomra." Jézus áldozatának jelentősége hozta a felüdülést, amire Brainerdnek olyannyira szüksége volt. "Azon tűnődtem, hogy az üdvösségnek ezzel a módjával, amit egyedül Krisztus igazsága által érhetünk el, az egész világ sem ér fel" - írta örvendező szívvel.
A Szentlelket - ahogy Brainerd is felfedezte - semmivel sem lehet annyira megszomorítani, mint azzal, ha üdvösségünket cselekedetekkel próbáljuk meg kiérdemelni.
Imádság a mai napra
"Istenem, hadd emlékezzem arra, hogy üdvösségem bizonyos, mert a Lélek elpecsételt; s ne engedd, hogy cselekedeteimre nézzek, és elcsüggedjek!"
Garrie F. Williams írása alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése