2017. május 23., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-A LÉLEK MINT BIZTOSÍTÉK

A mai napon olvasandó igeszakasz: 2Kor 5,1-5 

1 Tudjuk pedig, hogy ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített hajlékunk, nem kézzel csinált, hanem örökkévaló mennyei házunk. 
2 Azért sóhajtozunk ebben a testben, mivel vágyakozunk felölteni rá mennyből való hajlékunkat, 
3 ha ugyan nem bizonyulunk felöltözve is mezíteleneknek. 
4 Mert mi is, akik e sátorban vagyunk, megterhelten sóhajtozunk, minthogy nem szeretnénk ezt levetni, hanem felölteni rá amazt, hogy a halandót elnyelje az élet. 
5 Isten pedig, aki minket erre felkészített, zálogul adta nekünk a Lelket.



"Az Isten pedig, aki minket erre felkészített, zálogul adta nekünk a Lelket."-(2Kor 5,5)

Azt a szót, amelyet szövegünk "zálognak" fordít, más bibliafordítások a "foglaló" vagy a "biztosíték" szóval adják vissza. A mindennapi nyelvben előlegnek hívnánk. 
Ha előleget fizetünk valamire, ezzel azt a szándékunkat fejezzük ki, hogy le fogjuk bonyolítani az üzletet. Az üzletemberek tudják, hogy nem számíthatnak komolyan a vevőre, hacsak nem kaptak foglalót vagy előleget. Az előleg biztosíték vagy foglaló, garancia, hogy eleget fogunk tenni az összes további kötelezettségünknek.
A Szentlélek Isten valamennyi ígérete teljesítésének a kezdete. Istennek szándékában áll, hogy nekünk egy új és jobb életet adjon, egy új és jobb testben, egy új és jobb földön. Ilyen mindenre kiterjedő az ő ígérete. Ígéretének zöme a jövőre vonatkozik. Egy részlet azonban már ki van fizetve: a Szentlélek eljött. Ez az előleg Isten biztosítéka, hogy az összes többi "eljövendő".
A Szentlélek a kapcsolat a mostani élet és az eljövendő élet között. Ez az egyik ajándék ebben a világban, amelyik a másik világból érkezett. Ezért aligha érezheti magát otthon e jelenvaló világban. A Szentlélek "túlvilági". Állandó harcban áll a jelen világ uraival és hatalmasságaival. Szüntelenül arra törekszik, hogy minden gondolatot, szót és cselekedetet az uraknak Ura, királyoknak Királya uralma alá hajtson.
A Lélek által miénk a jövő kezdete és a Lélek által készít fel minket Isten a jövőre. Amikor majd végre megérkezünk Isten új világába, az valami új létmód lesz, egy olyan létmód, amelyik egészen más, mint amiben most élünk. De bármit is kaptunk már Isten Lelkétől, az mind velünk jön.
A Lélek kincse egyelőre úgy a miénk, hogy cserépedényben van. 
Ezzel azt akarjuk mondani, hogy a mi egész környezetünk és egész embervoltunk még nem tette magáévá Isten országa légkörét és arculatát. Tulajdonképpen majdnem le is mondunk néha arról, hogy Isten országát megvalósulva látjuk majd. 
Maga a Lélek azonban a biztosíték. Isten nem áll meg az első részlet lefizetésénél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése