2016. május 24., kedd

Napi áhítat-A Fiú engedelmességének jutalma

Egyetlen esélyünk: feltétlen engedelmesség Istennek.

Olvasmány: Mk 1,9–11

„Történt pedig azokban a napokban, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelte őt János a Jordánban. És amikor jött ki a vízből, látta, hogy megnyílik a menny, és leszáll rá a Lélek, mint egy galamb; a mennyből pedig hang hallatszott: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm.”


Magyarázat

Tanárként is látom, mennyire megmutatkozik már gyermekkorban lázadó természetünk. Nem szeretünk engedelmeskedni. Az Úr Jézus, a királyok Királya alárendeli magát az Atya akaratának. Tettére válaszul megnyílik az ég, az Atya galamb formájában küldi a Szentlelket. Bár nem vonatkoztathatunk mindent magunkra, hozzánk szól ez igevers is.
Sokan szeretnénk, hogy nekünk is megnyíljon az ég, Isten Szentlelke vezessen bennünket is. Ennek viszont előzménye a feltétel nélküli engedelmesség. A Zsidókhoz írt levél szerint Jézus szenvedéseiből megtanulta az engedelmességet (5,8). Ezt kell tanulnunk nekünk is. Csakis saját akaratunk feladása és az Istennek való engedelmességünk után számíthatunk visszaigazoló kijelentésére. Ez harcot jelent, de megéri. Ő lényéből fakadóan csak a folyamatosan engedelmes szívet vezetheti. Az Úr Jézus szolgálatának pecsétje, hatalmának záloga az Atya jóváhagyása, a Szentlélek nyilvánvaló jelenléte volt. Jézus folyamatos kapcsolatban volt az Atyával, és tőle függött. A mi életünknek is a teljes engedelmesség, Isten előtti megalázkodás adhat csupán tartást, erőt az élet harcaihoz, áldást a szolgálatban.
(Vékás Benjámin)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése