2017. március 29., szerda

Hogyan javítsd csendességed színvonalát-10+1 tipp


Mindannyiunk életében eljöhetnek azok az időszakok, amikor tartunk ugyan csendességet, de mégsem érezzük, hogy azok minőségiek lennének és hatással volnának az életünkre. Ilyen esetekben, amikor nem igazán vagyunk ráhangolva Istenre, néhány gyakorlati dolog segíthet, hogy Isten visszanyerje a figyelmünket és a szívünket. Ezek által újra élettel telivé tudjuk tenni azt az időt, amit naponként Isten társaságában töltünk az imádság, elmélkedés és a Biblia olvasása során.
Nézzük meg, mit tehetünk, ha friss és élő módon szeretnénk megtapasztalni Isten jelenlétét a mindennapokban.

1. Kelj fel korábban!
“Jó reggel hallasd velem kegyelmedet, mert bízom benned! Mutasd meg nekem, hogy melyik úton járjak, mert hozzád emelem lelkemet” (Zsolt 143:8). Kelj fel korábban, és add a reggeledet Istennek. Ne próbáld a zsúfolt napodba beszorítani Istent két találkozó közé. A szíved nem lesz ott az Istennel való párbeszédben, mert a sok tennivaló el fogja vonni a figyelmed. A Biblia számos szereplője a kora reggeli időszakot találta a legalkalmasabbnak arra, hogy Isten jelenlétébe jöjjön (1Móz 19:27, 28:18, 2Móz 34:4, Jób 1:5, 1Sám 1:19, Zsolt 5:3, 57:7-8). Hudson Taylor ezzel a gyakorlatias hasonlattal érvel a reggeli csendesség mellett: “„A hangszereket nem a koncert után szokták behangolni. Ez butaság lenne. Logikusabb akkor behangolni őket, mielőtt elkezdődne.”

2. Válaszolj Isten meghívására!
A csendességet ne úgy képzeld el, mint egy kötelező cselekedetet, amelyet el kell végezned. Inkább tekints rá úgy, mint válaszra Isten meghívására. A zsoltáros Dávid ezt írta: “Szívemben hallom, hogy azt mondod: Az én arcomat keressétek! A te arcodat keresem, ó, URam!” (Zsolt 27:8). Isten hív, te pedig válaszolj neki. Keresd az ő arcát, törekedj az ő jobb megismerésére, jelleme meglátásárau minden alkalommal, amikor csak kézbe veszed Igéjét.

3. Dicsőítsd Istent!
A dicsőítés az Istennel való kapcsolatban olyan, mint a házasságban az elismerő szavak és a bókok. Mindkét félnek örömére szolgál. Az a fél, aki kapja, örül annak, hogy a másik észreveszi a jó tulajdonságait. Aki pedig elmondja, azt érzi, hogy jobban értékeli a másik felet, mert látja és nevén nevezi mindazokat a tulajdonságokat, melyeket szeret benne. A Zsoltárok könyve arra ösztönöz, hogy Isten jelenlétébe hálaadással és dicsőítéssel érkezzünk meg: “Menjetek be kapuin hálaadással, udvaraiba dicséretekkel” (Zsolt 100:4). Használj bátran egy énekes könyvet, vagy a te kedvenc énekeid gyűjteményét, hogy ráhangolódj Isten imádatára, majd a saját szavaiddal is mondd el neki, hogy miért szereted — így emlékeztetve magad imádatra méltó jellemére.

4. Kérd Istent, hogy legyen valóságosabb számodra!
Fontos, hogy légy őszinte Isten előtt. Ha a mindennapi csendességeidet kötelességnek érzed, ezt észre veszi Isten is, hiszen ő a másik fél benne. Mondd el neki ezt őszintén, és kérd arra, hogy legyen valóságos számodra, és jelenlétében részesítsen téged úgy, ahogyan azt te meglátod, megérzed. A Bibliában ígéretet találunk arra, hogy ha így keressük Istent, akkor meg is találjuk őt, és kijelenti magát nekünk: “Kerestek majd engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem” (Jer 29:13).

5. Legyen terved a Biblia olvasására!
Az izraeliták a pusztában mannát szedtek, ez volt az eledelük. A történet a következő fontos dolgot jegyzi meg velük kapcsolatban: “Azután megmérték ómerrel, és annak, aki többet szedett, nem volt fölöslege, és annak, aki kevesebbet szedett, nem volt hiánya. Mindenki annyit szedett, amennyit meg tudott enni” (2Móz 16:18). A Biblia számunkra lelki eledel, ezért jó, ha ehhez hasonló tervvel rendelkezünk az olvasására. Olvassunk annyit, amennyit be tudunk fogadni — amennyi nem fekszi meg a gyomrunkat, amennyitől nem érezzük magunkat továbbra is éhesnek. Ha egy konkrét tervet használunk, annak előnye, hogy bizonyos idő alatt a teljes Szentírást végig tudjuk olvasni. Vannak olyan tervek, melyekkel egy év alatt, másokkal három év alatt tudunk a Biblián végig érni. A lényeg az, hogy ne véletlenszerű legyen a bibliaolvasásunk, hanem inkább tervszerű — ebben az esetben sikerül olyan gyakorlattá tenni, mely mindennapi életünk részévé válik.

6. Vezess naplót!
A Biblia után a második könyv, mely a legnagyobb hatással volt az életemre nem más, mint a naplóm, melyet a napi csendesség során vezetek. Ebben leírom mindazt, ami megszólított, a gyakorlati alkalmazásokat, amiket tenni szeretnék, és sokszor írásba foglalom az Igével kapcsolatos imádságaimat is. A naplóírás nekem segít, hogy ne álljak fel az Ige mellől úgy, hogy nem gondoltam át annak jelentőségét. Másrészt abban is segít, hogy nyomon tudjam követni a saját lelki fejlődésemet. Időnként jó visszalapozni, és elolvasni, hogy bizonyos idővel ezelőtt mivel küzdöttem, milyen gondolatok kötötték le az elmém, milyen imádságok fakadtak fel a szívemből. Ellenőrizni tudom általa, hogy az életemre az előre haladás, vagy inkább a stagnálás, az egy helyben toporgás a jellemző.

7. Tegyél fel kérdéseket!
Amikor a Bibliát olvasod, tegyél fel kérdéseket, melyek segítenek megfigyelni a szöveget és megérteni annak jelentőségét az életedben. Ha kérdést teszel fel, az abban is segítségedre van, hogy irányítsa a gondolataid, és segítsen neked tovább elmélkedni az Igén, mielőtt belevetnéd magad a mindennapi teendőkbe. Ehhez hasonló kérdéseket tehetsz fel magadnak:
Az olvasottak mit árulnak el Isten jelleméről?
Milyen parancsot találok benne, amelynek engedelmeskednem kell?
Milyen követendő példát találok benne?
Milyen tiltás, vagy elkerülendő példa van benne?
Hogyan tudnám a gyakorlatban megvalósítani azt, amiről olvastam?

8. Alkalmazd a gyakorlatban!
A Biblia olvasása azért különleges élmény, mert nem csupán ismereteket akar átadni, hanem az életünket formálja át. Az a bibliaolvasás szinte teljesen értéktelen, amely nincs hatással a mindennapi életünkre. Ezért amikor elolvasol egy szakaszt, próbálj megfogalmazni egy konkrét alkalmazást, bármilyen nehéznek tűnjön is. A konkrét alatt azt értem, hogy konkrét. Ne olyan általános dolgokat mondjuk, mint pl.: “Szeretni akarok más embereket.” Kiket? Hogyan? Miben nyilvánuljon meg a szereteted feléjük? Inkább valami ehhez hasonló legyen a gyakorlati alkalmazás: “A szeretetem abban akarom kifejezni, hogy a gyülekezetünkből egy rászoruló családnak kedden ebédet fogok főzni, és elviszem az otthonukba.” Az előbbi alkalmazás túl ködös, mérhetetlen, ellenőrizhetetlen. Ez az utóbbi azonban elég konkrét. Ha sikerült megfogalmaznod, tudni fogod, mit kell tenned, és azt is le tudod majd mérni, hogy sikerült-e megvalósítanod. Az alkalmazás fontosságával kapcsolatban érdemes elolvasni Jézus és Jakab szavait: Mt 7:24-27, Jak 1:22-25.

9. Böjtölj!
“Boldogok, akik éhezik és szomjú hozzák az igazságot, mert ők megelégíttetnek” (Mt 5:6). A böjt vitatott és nehéz téma az egyházban. Vannak, akiknek természetes a gyakorlása, és vannak, akiknek természetes, hogy nem gyakorolják. A Biblia viszont tényként közli, hogy a hívők böjtölnek. A böjt történhet étellel, de történhet sok más dologgal is, ami a figyelmünket elvonná Istenről (pl. Internet, Facebook, egy hobbi gyakorlása stb.). Mindennek persze csak akkor van értelme, ha az időt, amelyet nyerünk ezen tevékenységek időleges elhagyásával, Istenre fordítjuk. Valahányszor érezzük az “éhséget” böjtölés közben, emlékeztessen ez minket arra, hogy Istenért tesszük, és torkolljon imádságba és az ő nagyságáról való elmélkedésbe. Végül meg fogjuk érezni, hogy az “éhség” valójában nem földi dolgokra, hanem Istenre és az ő igazságára irányul.

10. Törekedjünk arra, hogy tiszták maradjunk!
A bűn beszennyez minket, és elválaszt Istentől. Törekedjünk arra a mindennapokban, hogy el tudjuk kerülni a bűnt. Vagy ha beleestünk, akkor bánjuk meg minél hamarabb, és rendezzük a kapcsolatunkat Istennel. Nem kell tartanunk tőle, hogy bűnbánattal elé jöjjünk, mert ő készségesen megbocsát nekünk. “Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti, bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti, kétszívűek! Gyötrődjetek, gyászoljatok és sírjatok, nevetésetek forduljon gyászra és örömötök szomorúságra! Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket” (Jak 4:8-10). Rendszeresen tartsunk önvizsgálatot, és kérjük Istent is, hogy vizsgáljon meg minket és hozza felszínre mindazt, ami gátol minket a vele való kapcsolat gyakorlásában. Ha ezt tesszük, át fogjuk élni azt, amint felmagasztal minket.

10+1. Oszd meg másokkal!
Amit te magad átéltél, bátran oszd meg másokkal is. Ha lehetőséged van, bátorítsd testvéreidet azzal, amit Isten mondott neked saját csendességed során. Ha így teszel, látni fogod, amint Isten szava változást és vigasztalást hoz a körülötted lévők életébe, és még nagyobb lelkesedéssel fogod megélni Isten jelenlétét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése