2017. március 27., hétfő

Varga László: Isten asztaláról

   "Ne adjátok oda a kutyáknak azt, ami szent, gyöngyeiteket se dobjátok oda a disznók elé, nehogy lábukkal széttapossák azokat, majd megfordulva széttépjenek titeket."

     Máté 7,6

Nagyon fontos és nagyon veszedelmes utasítás. Annál veszedelmesebb, mert közvetlenül ezelőtt az áll az evangéliumban: "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!" Itt pedig nagyon is szigorú és felelősségteljes ítéletre kapunk parancsot. Embereket kell kutyáknak és disznóknak ítélnünk, és aszerint kell beszélnünk velük. De a gyakorlatban ez nem is olyan nehéz. Szent gyöngyeinket, az ige igazságait és hitünk bizonyságtételét fel kell mutatnunk minden ember előtt. De ha azt látjuk, hogy csak azért kérdeznek, hogy kigúnyoljanak, ha alig várják, hogy csúffá tegyenek, nem is személy szerint minket, hanem hitünket és Istenünket, akkor, mint mindenben, csak Jézus példáját kell követnünk. Az őszintén érdeklődő Pilátusnak bőven felelt, pedig tudta, hogy hiába. Az ellenséges tanács előtt egy mondattal elmondta bizonyságtételét, de nem vitatkozott velük. A gúnyolódó Heródest egy szóra se méltatta. A velünk beszélőnek meg kell éreznie, hogy ha szent dolgokra kerül a sor, az nekünk szent és sérthetetlen. Ahogy véletlenül sem engedjük meg, hogy anyánkkal vagy feleségünkkel gúnyolódjanak, ugyanúgy nem engedjük meg hitünk szent dolgaival kapcsolatban sem. 
Jó Atyánk, bölcsességet kérünk az emberek megítélésében. Nem abban, hogy milyen jók vagy rosszak önmagukban vagy velünk szemben, de abban, hogy mikor, hogyan kell beszélnünk a Te szent dolgaidról. Segíts, hogy legyen bátorságunk bizonyságot tenni hitünkről a leghitetlenebb vagy legzüllöttebb embertársunk előtt is, ha komolyan meghallgatja, de ne engedjük azt nevetségessé tenni senki előtt! Magunk is nevetségessé válunk, ha igéd méltóságát meg nem őrizzük. De azt se engedd, hogy félelmünkben akkor is kibújjunk a bizonyságtétel feladata alól, amikor beszélgetőtársunk talán éppen szomjas lélekkel vágyik igéd vigasztalására! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése