2017. március 28., kedd

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Egy lélek se egyék vért közöttetek!

     3Móz 17,12

Az izraelitáknak a vér evése halálbüntetés terhe alatt tilos volt. Isten az állatok vérét a kiengesztelés szent szolgálatára, az oltárra rendelte. Ezért kellett azt a főzőfazéktól elvonni.

A zsidók szigorúan megtartották ezt a rendelést. A vér evése náluk minden időben utálatosságot jelentett. Ezért tiltja meg az apostol a vér evését a zsidókkal asztalközösségben lévő pogány keresztyéneknek, a zsidók érzékenységére való tekintettel (Csel.15,29).

A mai idők keresztyéneinek a vér élelmiszerként való felhasználása nincs megtiltva. Vannak azonban ma is az írás betűjéhez ragaszkodók, akik ezt és más ételtörvényt is megtartanak.

Mi azt tartjuk: másban kell a megtartóztatást gyakorolnunk. Péter pl. ezt írja: "Szeretteim, kérlek titeket, mint jövevényeket és idegeneket, tartóztassátok meg magatokat a testi kívánságoktól, amelyek a Lélek ellen vitézkednek (harcolnak)"! (l.Pt. 2,11)

Ez azt jelenti, a testi kívánságok veszélyesek a Lélekre. Ezért kell megtartóztatnunk magunkat tőlük. Regényekből, könyvekből, filmekből a testi kívánságok félelmetes módon hatolnak be az életünkbe. "Tartóztassátok meg magatokat"! Gondoljatok arra, hogy zarándokok vagytok az örök fény tiszta világába!

El a testi kívánságokkal, amelyek megölik a lelket!

Gondoljunk az Úr Jézus szavaira: "Vigyázzatok magatokra, hogy valamikor meg ne nehezedjék a szívetek tobzódás, részegség és az élet gondjai miatt..." (Lk 21,34)! Az ételre vonatkozólag találó diétát ír elő a Prédikátor 10,30, amely arról szól, hogy a testi erő elnyeréséért és ne az élvezetért együnk! Így a lélek nem nehezedik el, s nem lesz rest az imádkozásra.

Arról se feledkezzünk el, hogy az aggodalom olyan káros, mint az iszákosság! Megváltónk azt mondja, hogy tekintsünk az égi madarakra.

Legyen minden veréb és minden kis cinke kis igehirdetőnkké, aki ezt mondja nekünk: "ne aggodalmaskodjatok"!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése