2017. március 26., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Ha valamely férfinak gennyes folyása támad, az tisztátalan.

     3Móz 15,2

Egy izraelita nem mozoghatott szabadon a nép között, ha olyan testi tisztátalanságban szenvedett, amelyről a 3.Móz 15.rész beszél.

Az Újszövetség a szív beszennyezéséről beszél, amely alkalmatlanná tesz bennünket arra, hogy az Újszövetség teljes jogú tagjaiként élhessünk. Van lelki értelemben is "gennyesedés", amelyről az Isten Igéje beszél. A Példabeszédek 14,30-ban ezt olvassuk: "Az irigység a csontok rothadása (gennyesedése)".

Amikor Kain látta, hogy Ábel áldozatát elfogadta Isten, az övét pedig nem, irigységből gyilkossá lett. A filiszteusok, látva Izsák áldott legelőit, irigységből betömték Izsák kútjait homokkal. Saulnál akkor pattant ez ki, amikor hallotta az asszonyok énekét: "Megverte Saul az ő ezerét, és Dávid az ő tízezerét".

Némely igehirdetőt is elfoghat az irigység, amikor látja, hogy mást többen hallgatnak, és nagyobb eredménnyel munkálkodik, mint ő.

A Fil.1,16-ban olvassuk: "Némelyek irigységből prédikálják a Krisztust..."

Egy másik veszedelmes "gennyesedés" a békíthetetlenség. Minden bűnök között a legsúlyosabb következményekkel jár. Az ember saját vétkének a megbocsátását teszi lehetetlenné.

Milyen sokáig engedte Ézsau, hogy a bűn marja szívét! Joáb békíthetetlensége miatt lett Abner gyilkosává.

Az Úr Jézus nagyon komolyan figyelmeztet: "Ha meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti Mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket". (Mt 6,15)

Végül mutassunk még rá erre az Igére: "Mert jól tudjátok, hogy egy paráznának is, vagy tisztátalannak, vagy fösvénynek, ki bálványimádó, nincs öröksége a Krisztus országában" (Ef. 5,5). Tisztátalan és fösvény. Az emberi hatóságok ezeket a bűnöket vagy ritkán büntetik, vagy sohasem. Isten azonban azzal bünteti, hogy kizárja az ilyet népének közösségéből.

Uram! Gyógyíts meg minket minden tisztátalanságunkból!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése