2017. március 30., csütörtök

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Mikor földetek termését learatjátok, ne arasd le egészen a vetéseid szélét... fedd meg a te felebarátodat nyilván... igaz (pontos) mérték legyen köztetek!

     3Móz 19,9.17. 36

Fontos tanításokat tartalmaz ez a rész. Megmutatja, hogy miben kellett és miben nem kellett Izraelnek pontosnak lenni.

Nem kellett pontosnak lenni az aratásban és szüretben. Kalászokat és fürtöket kellett otthagyniuk, hogy a szegényeknek is maradjon. Pontosnak kellett azonban lenniük a mértékekben, súlyokban és a felebarátról való beszédben: "Ne gyűlöld atyádfiát szívedben, fedd meg felebarátodat nyilván, hogy ne viseljed bűneinek terhét!" (17. v.) Olyan szent művészet ez, amelyre csak a Szentlélek taníthat meg bennünket.

Nézzük Jonathánt, milyen alázattal és gyengédséggel, mégis milyen határozottan figyelmezteti apját, hogy igazságtalanul jár el, amikor meg akarja ölni Dávidot.

Vagy tekintsünk Ábrahámra (l.Móz 21,25), aki határozottan, de tisztelettel beszél Abimélekkel a kutakról, amit Abimélek szolgái erőszakkal elvettek tőle. Így sikerült Abimélekkel olyan szövetséget kötnie, amelyből mindkettőjüknek áldás származott.

Vagy nézzük Dánielt (Dán. 5,17), aki Istentől kapott hatalommal feddi meg a megittasodott királyt e szavakkal: "nem aláztad meg szívedet... sőt felemelkedtél az egek Ura ellen".

Könyörögjünk Isten Lelkéért, aki elvégzi bennünk, hogy ne gyűlöljük felebarátunkat, hanem szeretettel s határozottsággal figyelmeztessük őt hibáira!

A Lélek tanít meg arra is, amiben nem kell pontosaknak lennünk, vagyis kapzsisággal nem kell a forintokat kuporgatnunk,

de arra is, amiben pontosaknak kell lennünk: megadni azt mindenkinek, amivel tartozunk: pénzben, beszédben, cselekedetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése