2017. március 24., péntek

Varga László: Isten asztaláról

   "A test lámpása a szem. Ezért ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz."

     Máté 6,22-23

Különös ige. Nyilván nem a testi szemről és fizikai testről beszél itt Jézus. Arról van szó, milyennek látod a világot. Hány szerencsétlen ember éli le úgy az életét, hogy mindent feketének lát maga körül. Legszerencsétlenebb az, aki elmondja, hogy "engem nem szeret senki". Lehet, hogy igaza van, de jó megkérdezni tőle: "Mondja, lelkem, maga kit szeret?" - s talán megnyílik a szeme, és meglátja, hogy ő hunyta azt be mások szeretetrevalóságának meglátására. Van, aki csak azt látja, hogy mindenki gazember, amíg maga is azzá változik. Van, aki úgy rohan a haszon után, hogy nem látja meg azt a sok apró szépséget, amivel Isten kívánja őt megajándékozni, és szerencsétlen marad egész életében. Te nyisd meg a szemed! Tiszta szemmel nézd, milyen szépnek teremtette Isten ezt a világot, és benne milyen szépnek, szeretnivalónak az embert. Tanulj gyönyörködni minden kis virágban! Gyönyörködj minden eléd kerülő kis csibész hamis elevenségében! Lásd meg, milyen büszke egy közismert tolvaj, ha te kivételesen megbízol benne. És meg fogod látni Isten teremtésének minden szépségét. És végül, ahogy Jézus ígérte, meglátod magát Istent az Ő szeretetében, és boldog leszel.
Krisztusom, annyi vaknak nyitottad meg a szemét, hogy lásson. Kérlek, nyisd meg az én szememet is, hogy mindenben lássam meg a szépet! Annyi szépség van ebben a teremtett világban, és én olyan keveset látok belőle. Nem baj, ha látom a sötétséget is, a sok bűnt és nyomorúságot. Kell az, hogy különbséget tudjak tenni a jó és a rossz között. Nem hamis gyámoltalanságot kérek, mindenbe beletörődő, mindennel megelégedő közömbösséget, hanem azt a belelátást, amely képessé tesz arra, hogy a tisztán látszó sötétség mögött észrevegyem a fényt, amely Tőled származik: a jóság szomjazását a bűnös emberben, a képességet a lustában, a hitre való vágyat a hitetlenben, a megszeppent gyermeket a gőgös dicsekvőben. Szépet látni taníts, Uram! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése