2016. október 22., szombat

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Azok pedig így szóltak neki: Elment az eszed. Ő azonban erősítette, hogy úgy van.
     Csel 12,15

Igénk ez alkalommal azt mutatja meg, hogy az első keresztyéneknek is megvoltak a gyenge pontjaik, noha szeretünk felnézni rájuk. Első hibájuk az volt, hogy nem hittek igazán imádságuk meghallgatásában. Rhodé kiáltására, hogy "Péter áll a kapu előtt" - ezt felelték: "Elment az eszed".

Az, hogy fenntartással fogadták Rhodé beszédét, még nem feddésre méltó. Jól teszi az ember, ha a feltűnést keltő híreket először gondosan megvizsgálja. Az azonban már súlyos hiba volt, hogy a keresztyének Péter szabadulását - amiért könyörögtek - lehetetlenségnek tartották.

A hitetlenség még majdnem rosszabb a hiszékenységnél.

Nem vagyunk-e hajlamosak nehézségeinkben a mindenható Istennek is határt szabni? A hívőkben is sok hitetlenség rejtőzik. Kutassuk ki és vessük el a hitetlenség maradványait (Mt 14,31; Mk 6,45)!

A meglepődött keresztyének Rhodét esztelennek nevezték. Nem akarták megsérteni, de elhamarkodott ítéletükkel nagy bajt okozhattak volna, mert néha az elhamarkodott ítéletek, kijelentések kiszámíthatatlan károkat okoznak. Még komoly keresztyének is, akik hűséges imádkozók voltak, beleestek ebbe a hibába.

Vigyázzunk a nyelvünkre, s óvakodjunk az elhamarkodott ítéletektől (Jak 3,6-8; Péld 12,18; 13,3; 21,23; Zsolt 39,1)!

Az is hiba volt, hogy az egybegyűlt keresztyének nehezen ismerték el meggondolatlanságukat. Először esztelenségnek mondták a lányka híradását. Amikor a lány erősen állította igazát, akkor azt az engedményt tették: "Az Ő angyala az". Nem vitatták már, hogy Rhodé valamit hallott, de a hangot nem Péternek tulajdonították.

Ó, a kegyelem állapotában is hogy tudunk ragaszkodni a magunk igazához! Milyen nehezünkre esik arról lemondani!

Legyünk készek tanulni ezen a téren (Jak 3,17)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése