2016. október 22., szombat

Isten műhelyében-Varga László

   "Jézus felkelt a vacsorától, letette felsőruháját, és egy kendőt véve körülkötötte magát; azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni, és törölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve..."
     János 13,4-5

Az evangélium kiemeli, hogy Jézus ezt abban a tudatban tette, "hogy az Atya mindent az ő kezébe adott." És azt is, hogy "szerette az övéit e világban, szerette őket mindvégig". E két dolog tükröződik abban, hogy megmossa a tanítványok lábát. Ez volt a legalacsonyabbnak számító munka abban az időben. A sivatagos vidék útjain egyszerű saruban járó emberek lába mindig poros volt. Ahogy a gazda hazajött vagy valahova vendégként belépett, a rabszolga kötelessége volt szaladva hozni a mosdótálat, és megmosni a vendég lábát. Soha nem a házigazdáé. Csak a szolgáé. Ez Jézus tanításának a csúcsa. Nincs nagyobb úr, mint Ő. Ő pedig a legmegvetettebb munkát vállalja az övéiért. Soha nem mondhatom, hogy egy szolgálat nem méltó hozzám, ha én az Ő követője vagyok. Ez a mértéke, a vizsgája a Jézushoz tartozásnak. Szeretem-e Őt? Akkor nincs méltóságomon aluli szolgálat, ha valakinek szüksége van rám. Milyen alázat kell ahhoz, hogy Ő magára vállalja legundokabb bűneink büntetését is, és annyira szeressen, hogy megbocsássa, sőt annak ellenére gyermekévé fogadjon! Ezek után kire mondhatom én, hogy nem méltó a szeretetemre, hogy méltatlan a szolgálatomra?
Uram, Istenem, bennem is, mint minden emberben, megvan a vágy, hogy nagyobb legyek, hogy tiszteljenek az emberek, hogy rangom legyen a társadalomban. És szégyellem, ha olyan munkát kell végeznem, ami nem méltó az én rangomhoz. Úgy érzem, elveszteném a méltóságomat, ha leereszkednék hozzám nem méltó emberekhez, ha velük vállalnék közösséget. Pedig tudom, éppen ezzel teszem magam méltatlanná a Te szeretetedre. Olyan világosan látszik, hogy annak van igazán becsülete, aki mindenkinek szolgálni tud. Tégy engem elég bölccsé ahhoz, hogy abban keressem istengyermeki méltóságomat, hogy minél több emberhez tudjak odahajolni! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése