2016. október 22., szombat

Joyce Meyer-Bocsáss meg!

Uramnak, az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek az alázatosaknak, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. (Ézsaiás: 61,1)


Jézus azt tanította, hogy bocsássunk meg azoknak, akik megbántanak, imádkozzunk azokért, akik rosszat tesznek ellenünk és áldjuk azokat, akik átkoznak. Ez nagyon nehéz, de van valami, ami még nehezebb: egy gyűlölettel, nehezteléssel és keserűséggel teli életet élni.

A megsebzett érzelmek börtönné válhatnak, amik bezárnak minket a fájdalmunk cellájába és a többi embert kívül rekesztik. Az a fura, hogy a nehezteléstől, keserűségtől, haragtól és fájdalomtól mi szenvedünk, nem pedig az, aki ártott nekünk. Mindezek a dolgok minket emésztenek fel belülről. A Máté 18:23-5 elmondja, hogy ha nem bocsátunk meg akkor a hóhérok (az angol fordításban kínzók) kezébe kerülünk. Elég nagy kín, amikor gyűlöletes gondolatok forognak az agyunkban valakivel kapcsolatban.

A megbocsátás a kulcs, ami kinyitja a fájdalom és gyötrődés börtönének ajtaját. Magadnak teszel szívességet, ha megbocsátasz.

A másik dolog, amiben hasznos számunkra a megbocsátás az, hogy Istent felhatalmazza arra, hogy munkálkodjon bennünk. Sokkal boldogabbak vagyunk és fizikailag is jobban érezzük magunkat, ha nem vagyunk tele a meg-nem-bocsátás mérgével. A keserűség, neheztelés és meg-nem bocsátás okozta stressz és nyomás komoly betegségek kialakulásához vezethet. A Márk 11.22-26 világosan tanítja, hogy a meg-nem-bocsátás, megakadályozza, hogy a hitünk működjön.Ha a megbocsátást választod, azzal segítesz magadon és másokon.

Azonban, nem csak magamon, hanem a másik emberen is segítek, azáltal, hogy elengedem, és átadom Istennek, hogy végezze el benne, amire csak Ő képes. Ha az útba állok – azaz, én magam akarok bosszút állni, vagy elbánni a helyzettel, ahelyett, hogy Istenben bíznék – akkor Isten addig nem köteles elbánni az illetővel. Viszont, ha a megbocsátáson keresztül az Ő kezébe tesszük azokat, akik megbántanak minket, akkor ezt meg is fogja tenni.

Az Istennel való kapcsolatodra is kihatással van a megbocsátás.

Az Istennel való kapcsolatod szabadon szárnyal, ha hajlandó vagy megbocsátani, viszont megreked a meg-nem-bocsátás hatására. A megbocsátás elveszi a teret a Sátántól, és a lehetőséget, hogy becsaphasson minket (2Korinthus 2:10,11). Az Efezusi 4:26,27 arra tanít, hogy ne hagyjuk lemenni a napot haraggal a szívünkben. Ha harag van a szívünkben, akkor helyet adunk a Sátánnak. 
Ne hagyd, hogy a gonosz gyötörjön. Légy kész hamar megbocsátani.

Jézus azért jött, hogy a börtönünk ajtaját kinyissa és szabaddá tegyen. Ő meg akar gyógyítani.
A kérdés: te akarod-e?

Itt van néhány lépés, amik segítséget nyújthatnak neked:
- Hozd meg a döntést, hogy megbocsátasz, annak ellenére, hogy mit érzel. A megbocsátás akarati döntés és nem érzés. Az érzések majd követni fogják a döntésedet, de ez nem megy egyik napról a másikra. Kérd Istent, hogy gyógyítsa meg az érzelmeidet.

- Kérd Isten kegyelmét, hogy ki tudj tartani a döntésedben. Isten kegyelme, egyszerűen az Ő ereje, amely képessé tesz, hogy könnyen megtegyél olyan dolgokat, amelyeket magadtól semmilyen erőfeszítés árán sem tudnál megtenni. A megbocsátás kétség kívül erőnkön felüli dolog, amelyhez szükségünk van Isten segítségére.

- Imádkozz azért, aki megbántott. Húha! Lehet, hogy ez a legnehezebb dolog az egész folyamatban. De amikor imádkozol az illetőért, akkor ezzel Istent beengeded a szituációba és lehetővé teszed, hogy munkálkodjon az adott személyben. Lehet, hogy az illető nincs is tudatában, hogy mit tett, vagy becsapottságban él és nem látja, hogy mit tett. Bármelyik is a helyzet, mindenképpen szüksége van arra, hogy Isten felnyissa a szemét.

- Áldd, és ne átkozd az illetőt (Róma 12:14). A görögben „áldani” azt jelenti, hogy jót mondani, „átkozni” pedig azt jelenti, hogy rosszat mondani. Nem szabad újra és újra elmondanod a rosszat, amit ellened tettek, mert ha állandóan ismételgeted, akkor nem tudsz túljutni rajta.

- Bízd Istenre a helyzetet és a személyt. Ne akarj bosszút állni. Tyű, ez kemény! Mennyivel könnyebb lenne, ha tehetnél valami csúnya dolgot ellene, amitől rosszul érezné magát! Ne tény semmi ilyet. Hagyd, hogy Isten tegye a dolgát, te pedig csak nézz előre, és tedd meg amit Isten kér tőled.

Végül segítségedre lehet a következő ima:
Atyám, hozzád jövök, mert meg akarok bocsátani (ide mondd, hogy kinek). Semmim sincs, amit eléd hozhatnék, csak ez a fájdalom és harag amiatt, ami történt. Nem tudom, Uram, hogy mit kezdjek ezzel a helyzettel, így eléd hoztam és leteszem a lábaid elé. A Te Igéd azt mondja, hogy bocsássak meg (ide mondd, hogy kinek), ezért meghoztam a döntést, hogy ezt teszem. Kérlek, gyógyíts meg belül, hogy el tudjam engedni ezt a dolgot.

Imádkozom (ide mondd, hogy kiért), kérlek, te munkálkodj benne, ahogyan a legjobbnak látod. Gyógyítsd meg és áldd meg őt. Imádkozom, hogy ő is téged kövessen. Köszönöm, hogy megsegíted őt.

Köszönöm, Uram, hogy leveszed rólam ezt az egész dolgot. Köszönöm, hogy szereteteddel meggyógyítasz és helyreállítasz engem. Jézus nevében, Ámen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése