2016. október 5., szerda

Köszöntünk Szent Szellem!- MEGÉRTŐ ATYÁNK

"Minthogy pedig fiak vagytok, kibocsátotta az Isten az ő Fiának Lelkét a ti szívetekbe,
ki ezt kiáltja: Abba, Atya!"
(Galata 4:6)



Sokszor hangzik el sokak szájából az Annáéhoz hasonló panasz: "Apám ritkán hallgatott meg, és ha meg is hallgatott, fogalma sem volt arról, mit próbálok elmondani neki." A szülők és gyermekek közötti kapcsolat gyakran a kommunikáció hiánya miatt megy tönkre. Akik még lelkileg tinédzserek, könnyen tudnak azonosulni azzal, amiről Elkind ír könyvében: "A kommunikáció kifejezés arra utal, hogy van bizonyos üzenetünk, de a probléma az, hogy nem találjuk a megfelelő időt, a lehetőséget, illetve a helyes szavakat, hogy célba juttassuk a mondanivalónkat. A tinédzserekkel azonban tapasztalatom szerint az a valódi gond, hogy nem is tudják biztosan, mi zavarja őket. Meglehetősen kötetlen beszélgetésre van szükségük ahhoz, hogy rájöjjenek, mit is akarnak mondani nekünk."
(David Elkind: All Grown Up and No Placc to Go [Mind felnőttek, és nincs hová menniük], 204.)
Keresztényként is felkiáltunk Istenhez, még ha nem vagyunk biztosak abban, mit kell mondanunk. A "kiált" szó, amit Pál két alkalommal is használ az eredeti görög szövegben az "Abba, Atya" előtt, a holló hangját és az artikulátlan, kimondhatatlan fohászkodást érzékeltető hangutánzás (lásd: Rm 8:26). A Lélek által azonban bizonyosságunk lehet afelől, hogy amikor csapongva beszélünk mennyei Atyánkhoz, Ő mindig meghallgat, megért, és a számunkra legjobb módon válaszol.
Az angol nyelv legszebb imádságai közül néhányat az ősi anglikán imakönyvben találhatunk meg. Többségüket a nagy reformátor, William Tyndale írta, aki Jézusba és a Szentírásba vetett hitéért halt mártírhalált. Az anglikánok és az episzkopálisok egyaránt elmondják imájukban a Tízparancsolat igéit, és mindegyikhez hozzáteszik: "Irgalmazz nékiink, Urunk, és késztesd szívünket e törvény megtartására!" Sok keresztény azonban elsajátította a kései reformátoroktól (például John Wesleytől) a spontán imádság örömét: "A szívem olyannyira túlcsordult - írja naplójában Wesley -, hogy képtelen voltam azokhoz az imaformulához tartanai magam, amiket itt használnak." Korunk Lélekkel telt keresztényei is szeretnek "csak úgy" beszélgetni mennyei Atyjukkal.
Imádság a mai napra
"Atyám, Te ismered, mi van a szívemben, még ha nem is tudom kifejezni azokkal a szavakkal, amiket használni szeretnék." 
Garrie F. Williams írása alapján-
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése