2016. október 5., szerda

Napi áhítat-Isten mindent és mindenkit lát

Hét témája: Isten figyel

 
 

Olvasmány: Péld 15,1–11

Isten éles szeme, mindent látó tekintete felülmúlja a legmodernebb távcsöveket, sugarakat és mikroszkópokat. Töltsön el ez örömmel és nyugalommal!
„A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt. A bölcsek nyelve jól alkalmazza a tudást, az ostobák szája meg balgaságot áraszt. Mindenen rajta tartja szemét az ÚR, a gonoszakat és a jókat egyaránt figyeli. A szelíd nyelv életnek a fája, a romlott pedig összetöri a lelket. A bolond utálja az apai intést, de az okos elfogadja a dorgálást. Az igaz házában nagy kincs van, a bűnös jövedelme pedig széthull. A bölcsek ajka hinti a tudást, az ostobáknak a szíve sem tiszta. A bűnösök áldozatát utálja az ÚR, de a becsületesek imádságát kedveli. Utálja az ÚR a bűnös útját, de szereti az igazságra törekvőt. Rosszul esik az intés annak, aki letér az ösvényről, pedig meghal az, aki gyűlöli a dorgálást. A halálnak és elmúlásnak helye is az ÚR előtt van, mennyivel inkább az emberek szíve!”

Magyarázat

„Figyelsz?” – hangzik a kérdés sokszor, rohanó világunkban egyre többször. Leköt a munka, az internet, a magam gondjai, feladatai... Közben alig marad időm a másikra, gondjaival, mondanivalójával. Hát még Istenre! Most mégis kéri a figyelmünket, hogy a következő két hétben csodálkozzunk rá emberekre ügyelő figyelmességére.
Csodálkozzunk rá igéje gazdagságára is! Ma Salamontól olvastunk néhány bölcs mondást. Háromezret írt, melyekből e könyv 10–22. részébe 375 példabeszéd került, és szép sorban 185 „de” mondás követi egymást. Ezekből alap­igénk is tartalmaz kilencet, a 3. versben viszont feltűnik egy kiegészítő párhuzam: a vers második sora továbbviszi az elsőt. Rácsodálkozok: ez az egy kitűnő igevers elég, hogy kétheti gondolkodnivalót adjon nekünk!
A mindentudó Isten látja és ismeri minden ember tetteit. Tudomása van útjainkról, azaz életvitelünkről. A titokban, félve, egyedül megtett lépéseinket mind számon tartja. Úgy figyel, mint egy városra vigyázó őrszem. Ez a gonoszok számára intést, a jók számára vigasztalást jelent. Még a halált és a sírjukban fekvő halottakat is látja, mennyivel inkább, és kétségtelenül, az élő emberek szívét!
„Figyelsz?!” – ha Istentől kérdezed, tökéletes igen a válasz. S ha ő kérdezi tőled?

Imaáhítat

Könyörögjünk az igehirdetések eredményességéért! (Ézs 55,10–11)
(Papp Dániel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése