2016. október 7., péntek

Mindennap az Ige fényében-A HÁZ SOHASEM ÜRES





A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 12:22-29; 43-45

22 Akkor odavittek hozzá egy vak és néma megszállottat, és ő meggyógyította, úgyhogy a néma beszélt és látott. 23 Az egész sokaság elcsodálkozott ezen, és ezt mondta: "Csak nem ez a Dávid Fia?" 24 A farizeusok azonban, amikor ezt meghallották, kijelentették: "Ez nem űzheti ki az ördögöket másként, csak Belzebubnak, az ördögök fejedelmének a segítségével."
25 Ő pedig, ismerve gondolataikat, ezt mondta nekik: "Minden ország, amely meghasonlik önmagával, elpusztul, és egyetlen város vagy ház sem maradhat fenn, amely meghasonlik önmagával. 26 Ha pedig a Sátán a Sátánt űzi ki, meghasonlott önmagával, és akkor hogyan maradhat fenn az országa? 27 És ha én Belzebubbal űzöm ki az ördögöket, a ti fiaitok kivel űzik ki? Ezért ők lesznek a ti bíráitok! 28 Ha viszont én Isten Lelkével űzöm ki az ördögöket, akkor bizony elérkezett hozzátok az Isten országa.
29 Vagy hogyan mehetne be valaki egy erős ember házába, és hogyan rabolhatná el annak javait, ha előbb meg nem kötözi azt az erős embert? Akkor azonban kirabolhatja a házát. 43 "Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélküli helyeken bolyong, nyugalmat keres, de nem talál. 44 Akkor így szól: Visszatérek házamba, ahonnan kijöttem. Amikor odaér, gazdátlanul, kiseperve és felékesítve találja az 45 Akkor elmegy, vesz maga mellé másik hét magánál is gonoszabb lelket; bemennek, és ott laknak, és annak az embernek az utóbbi állapota rosszabb lesz az előbbinél. Ez történik majd ezzel a gonosz nemzedékkel is."




"Akkor elmegy, vesz maga mellé másik hét lelket, önmagánál gonoszabbakat, bemennek, és ott laknak, és annak az embernek az utóbbi állapota rosszabb lesz az előbbinél. Ez történik majd ezzel a gonosz nemzedékkel is."
(Mt 12,45)


Jézus tanította a sokaságot, hogy az ő küldetése az ősellenség, az ördög kiűzése, majd ezután egy példázatot mondott nekik. Volt egy ember, akiben gonosz lélek volt. Ez a lélek távozni kényszerül. Mivel azonban senki más nem költözött ebbe az emberbe, és mivel a démon mindig nyugtalan, visszatért hát másik hét gonosz lélekkel együtt, hogy teljesen tönkretegye ezt a szegény alakot. "Annak az embernek az utóbbi állapota rosszabb lesz az előbbinél." És ez történik az ilyen emberekkel ("ezzel a gonosz nemzedékkel"), mondja Jézus.
Manapság országokkal és egész kontinensekkel történik ilyesmi. Évszázadokon át a démonok erődítményei, és a régi babonák áldozatai voltak ők. Aztán a gonosz lélek távozni kényszerül. De mi történik ezután? A szabadság még nem teljes, amikor a szentségtelen hatalom ereje meg van törve. Ha nincs semmiféle új, szent hatalom, amely átveszi az uralmat abban a házban, akkor a gonosz lelkek légiói, - pusztítóbbak az előbbieknél - kerülnek annak helyére. És annak az országnak - vagy kontinensnek vagy nemzedéknek - az állapota rosszabb lesz az előbbinél.
Ilyesmi megtörténhet az egyes emberrel is. Egy ember különféle urak tulajdona lehet, de soha nem olyan, mint egy üres ház. Ha valakit egy ingatlan tulajdonhoz hasonlítunk, akkor az olyan, mint egy üzlet a város üzleti negyedében. Az üzlet gazdát cserélhet, de az árusítás tovább folyik "az új vezetés alatt".
Krisztus nemcsak azért jött, hogy megtörje az ördög hatalmát, azért is jött, hogy megalapítsa Isten királyságát. Kiszabadít bennünket a bűn fogságából, hogy Krisztus uralma alá helyezzen minket.
Ha mi azt akarjuk, hogy a ház tiszta legyen - és csak a legönteltebb ember nem akar megszabadulni némely, az életében jelenlévő gonosz dologtól -, de nem vagyunk hajlandók megengedni Krisztusnak, hogy átvegye a teljes uralmat, akkor az okozott kár egyre nagyobb lesz.
Nem tarthatjuk meg a házat tisztán, de üresen. Ez egyszerűen nem megy. Nem kerülhetünk ki az ördög kezei közül, ha nem vagyunk hajlandók az Úr kezébe esni. Csak akkor nem leszünk már az ördög játékszerei, ha elkezdünk engedelmeskedni az Úrnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése