2016. október 22., szombat

Napi áhítat- Lídia a folyóparton

Hét témája: Isten figyel

Olvasmány: ApCsel 16,11–15


Isten Lelke bárhol és bármikor megszólíthat. Semmilyen körülményt vagy helyet ne becsülj le!

„Elhajóztunk tehát Tróászból; egyenesen Szamotrákéba mentünk, másnap meg Neápoliszba,onnan pedig Filippibe, amely Macedónia vidékének első városa, római település volt. Néhány napot ebben a városban töltöttünk. Szombaton kimentünk a városkapun kívülre, egy folyó mellé, ahol tudomásunk szerint imádkozni szoktak. Leültünk, és szóltunk az egybegyűlt asszonyokhoz. Hallgatott minket egy Lídia nevű istenfélő asszony, egy Thiatírából való bíborárus is, akinek az Úr megnyitotta a szívét, hogy figyeljen arra, amit Pál mond. Amikor pedig házanépével együtt megkeresztelkedett, azt kérte: „Ha úgy látjátok, hogy az Úr híve vagyok, jöjjetek, szálljatok meg a házamban!” És kérlelt bennünket.”
Magyarázat

Vannak helyek, amelyek alkalmasnak látszanak az Istennel való találkozásra, ugyanakkor mások pedig alkalmatlannak minősülnek. Egy templom, egy gyülekezeti épület, egy lelkigyakorlatos ház. Többnyire ezekre a helyekre igyekszünk, ha Istennel szeretnénk találkozni. Mert kell az áhítatos légkör, az Istent sugárzó meghittség.
Vannak helyek, amelyek kellő előkészítés után alkalmassá tehetők. Egy családi otthon, egy művelődési ház előadóterme, egy iskolai tanterem, egy erdei tisztás. Kis odafigyeléssel megteremthető az a hangulat, amely nem vonja el a figyelmet Istentől.
Vannak olyan helyek is, amelyek nehezen, vagy egyáltalán nem képzelhetőek el az Istennel való találkozás helyeként. Nyüzsgő pályaudvar, zajos gyárműhely, forgalmas folyópart... És mégis. Az Istennel való találkozás a szívben történik, amelyet a környezet ugyan tud segíteni, vagy éppenséggel megnehezíteni. Isten Lelke azonban bárhol és bármikor megszólíthat. Számára nincs alkalmas vagy alkalmatlan hely. A találkozás rajtad és szíved készségén múlik. Keresed Istent? Figyelj, mert bárhol megszólíthat! Ott is, ahol nem gondolnád...
(Hajnal Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése