2017. január 29., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Ábrahám ezt mondta Lótnak... Avagy nincsen-e előtted az egész föld? ... És választotta Lót magának a Jordán egész mellékét, amely bővizű föld.

     1Móz 13,8-11

Igénk egy fontos gazdasági döntésről számol be, amely Ábrahám és Lót között történt. Pásztoraik majdnem mindig veszekedtek a jobb legelőkön és forrásokon. Ez így nem mehetett tovább. El kellett válniuk és külön kellett gazdálkodniuk.

Gazdálkodásukban egymástól különböző módszert követtek és különböző eredményre is jutottak. Lássuk először Lót módszerét!

Nagybátyja átengedte neki a választás jogát, s egészen szabad kezet adott neki. Lót nem is gondolt arra, hogy az elsőség nagybátyját illeti meg, hanem örült, hogy jól járhat. A Jordán vidéke el egész Sodomáig és Go-moráig, a legbővizübb és legjobb volt. A döntés nemsokára megszületett. Lót elvonult Sodorna felé azzal az örömmel, hogy jó üzletet csinált. Arra azonban nem gondolt, hogy elfeledkezett a legjobbról és a legfontosabbról. Isten akarata és Isten áldása eszébe sem jutott.

Előnyének rövid ideig örülhetett. Nehéz háború tört ki. A Jordán völgyének királyai fellázadtak jogos uruk, Khédorlaomer ellen, aki aztán nagy seregével ellenük támadt. Sodomát és Gomorát megostromolták és kifosztották. Aki életben maradt, azt fogságba hurcolták. Ó, mivé lett a jó üzlet!

Jóllehet Lót nagybátyja jóvoltából még egyszer megmenekült és vagyonának jórészét visszanyerte. De nem sok időre, mert Sodomára kénkő és tűzeső hullt. Mindene megégett. Mint szegény menekült, csak a puszta életét menthette meg az okos üzletember -Isten áldása nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése