2017. január 30., hétfő

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-A FELADAT ÉS A PÁRTFOGÓ


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 28,16-20
16 A tizenegy tanítvány pedig elment Galileába arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket.17 Amikor meglátták őt, leborultak előtte, pedig kétségek fogták el őket. 18 Jézus hozzájuk lépett, és így szólt: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön.19 Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, 20 tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." 



"Nekem adatott minden hatalom... tegyetek tanítvánnyá minden népet ... tanítva őket, hogy megtartsák mindazt ...

(Mt 28,18-20)

Az a munka, melyet Krisztus, halálával és feltámadásával elvégzett, tökéletes. Ezért használ feltétlen kifejezéseket, amikor mint feltámadott Úr találkozik tanítványaival. Figyeld meg, hogyan használja a "minden" szót. "Minden" hatalom neki adatott mennyen és földön. "Minden" népnek az Ő tanítványává kell válnia. Jézus jelen lesz népe körében, "minden" hátralévő (ti. az Ő eljöveteléig hátralévő) napon. Valójában negyedszer használja ezt a szót, amikor azt mondja, hogy meg kell tanulnunk megtartani "mindazt", amit Ő parancsolt. A "minden" szó azt jelenti, hogy nincs kivétel.
Krisztus korlátlan feladattal bízta meg tanítványait: Tegyetek tanítvánnyá minden népet. A tanítványnak el kell mennie, hogy másokat is tanítvánnyá tegyen. Ha valaki hisz, meg kell keresztelkednie a "Névben", és azután meg kell tanulnia Jézus tanítványaként élni. Péternek nem lehetnek tanítványai, Andrásnak követői, Jánosnak nem lehet egyháza. Minden apostolnak és misszionáriusnak az a feladata, hogy az egyetlen Mesternek, Jézus Krisztusnak szerezzen tanítványokat.
Nem szabad elfelejtenünk, a feladat azzal összefüggésben van kijelölve számunkra, hogy Krisztusé a hatalom. Máskülönben lehetetlen lenne Krisztus egyházának teljesíteni Krisztus parancsát, mert nekünk nincs saját hatalmunk. De Krisztus az Ő követői fölé emelte erejének védőpajzsát: enyém minden hatalom. Ezért, menjetek el és tegyetek tanítvánnyá minden népet - mondta. És ha ez még nem elég, hogy elvegye kisebbrendűségi érzésünket, mely a határtalan (és véget nem érő) feladat miatt tölt el minket, maga a Király biztosít minket arról, hogy velünk van. Nem csupán erejének védőpajzsát emeli misszionáriusai fölé, hanem Ő maga megy velük.
Tanítvánnyá lenni és tanítvánnyá tenni - ez a mi feladatunk. Hinni az Ő hatalmában - ez a mi erőforrásunk. Bízni az Ő jelenlétében - ez a mi vigasztalásunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése