2017. január 29., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-MÁR IGEN ÉS MÉG NEM


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 8,28-34
28 Amikor a túlsó partra, a gadaraiak földjére ért, két megszállott ment elé, akik a sírboltokból jöttek elő, és nagyon veszélyesek voltak; annyira, hogy senki sem tudott miattuk végigmenni azon az úton. 29 És egyszerre felkiáltottak: "Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket?"30 Tőlük távolabbra volt egy legelésző disznónyáj, 31 azért ezt kérték tőle az ördögök: "Ha kiűzöl minket, küldj a disznónyájba."32 Ő pedig ezt mondta nekik: "Menjetek!" Akkor azok előjöttek, és belementek a disznókba. És íme, a meredekről a tengerbe rohant az egész nyáj, és beleveszett a vízbe. 33 A pásztorok pedig elfutottak, bementek a városba, és elhíreszteltek mindent, azt is, ami a megszállottakkal történt. 34 Akkor azután az egész város kiment Jézus elé, és amikor meglátták, kérték, hogy távozzék el határukból. 



"Mi közöd hozzánk, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt kínozz minket?"

(Mt 8,29)

Amikor az evangéliumokat olvassuk, észrevesszük, hogy senki nem ismeri fel igazán Jézust. Test és vér képtelen felismerni Őt. De a démonok tudták, hogy kicsoda Ő. Természetfeletti ismeretük volt Jézusról és az Ő eljövetele jelentőségéről. Amikor az ördögök meglátták a Királyt, hallották, hogy ütött az órájuk és reszketni kezdtek. Tudták, hogy Isten országa bizonyosan létre jön, mert Jézus már eljött. A Sátán országa pedig megingott.
Az igazi küzdelem Isten országa és a Sátán országa között folyik. Természetesen az emberiség nem valahol középütt van, mint valami semleges fél. Mi vagy az ördög önkéntes áldozatai vagyunk, vagy pedig Isten kegyelmének megmentettjei. De ez semmit nem változtat a tényen, hogy sorsunkról egy szellemi birodalomban döntenek - nélkülünk és felettünk -, még ha ez az igazság sérti is büszkeségünket. Isten Lelke által mi is tudatos résztvevői lehetünk a nagy csatának, de ezt a csatát nem test és vér által vívják és az nem test és vér ellen folyik.
"Azért jöttél ide, hogy idő előtt kínozz minket?" Láthatóan az ördögök tudják, hogy ítéletük bizonyos, de azt is tudják, hogy az utolsó óra még nem jött el. Áldozataikat át kell adniok az áldást és gyógyulást hozó Jézusnak. De engedélyt kapnak, hogy a disznónyájba menjenek. Jézus nem azért engedi ezt meg nekik, mert szánalomra indult a démonok iránt. Krisztus a szánalmát az embereknek tartogatja. Azért enged a démonoknak, mert még nem jött el az idő. Később majd a mélységbe veti őket.
Ez az esemény a hívő számára sok tanulsággal bír. Megmutatja, hogy Jézus hatalmasabb, mint a démonok. Ki kell szolgáltatniok áldozataikat Jézusnak. Ugyanakkor, ami itt történik, azt mutatja, hogy a győzelem próbaképpeni. Még nem teljes. Krisztus megengedi nekik, hogy pusztító tevékenységüket folytassák. A leszámolás végső órája még nem jött el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése