2017. május 18., csütörtök

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Oltáraikat rontsátok le, oszlopaikat törjétek össze, berkeiket vágjátok ki, faragott képeiket pedig tűzzel égessétek meg! Mert az Úrnak, a te Istenednek szent népe vagy te.,,-5Móz 7,5-6a


Nem feltűnő, hogy milyen nyomatékosan követeli Isten a kanaániták maradványainak teljes kiirtását? Isten ezáltal igen komoly figyelmeztetést akar adni nekünk a megszentelt életre.

Feledhetetlen marad számomra egyik hadgyakorlatunk. Hadnagyunk vonult velünk az ellenség ellen. Egy felázott szántáson mentünk. Mellette, kissé más irányba egy műút vezetett. Hadnagyunk ezt a kényelmesebb utat választotta. Ekkor jött az ezredes mérgesen, s így mennydörgött a hadnagyra újra és újra: "A frontnak pontosan az ellenséggel szemben kell lennie"!

Izrael leggonoszabb ellensége a bálványimádás volt, amely nyomorúságba döntötte a népet. Ezért parancsolja szigorúan az Úr: Lerontani! Összetörni! Kivágni! Megégetni! Az oltárok pompás műremekek voltak. Az oszlopok értékes műemlékek. A berkek páratlan szépségű kertek. De ezek a helyek a szörnyű bálványimádás és erkölcstelen kicsapongás tanyái voltak. Izraelt újra és újra elcsábították, hogy ott ünnepeljenek velük. Egyszer Isten úgy elítélte a népet emiatt, hogy 24000 ember halt meg. Ezért: el vele! A bűn elleni harcunkban fontos tanítást kaphatunk itt. Én láttam már hívő emberek házában is szobrokat, képeket, emlékeket, amelyek a bűn szolgaságának idejéből valók. Ezeknek semmi keresnivalójuk nincs már ott. A látásuk olyan szikrát támaszthat, mely felgyújtja a gonosz kívánságok tüzét. Ezért: el velük! Senki se gondolja, hogy ez törvényeskedő szűkkeblűség. Ó, nagyon csalárd a mi szívünk! Tisztítsunk el mindent, ami a világi kívánságok bálványimádására emlékeztet! Mi oly nép vagyunk, amelyet az Úr kiválasztott és megszentelt.

Könyörtelenül irtsunk ki mindent, ami Istenünknek és Megváltónknak utálatos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése