2017. május 20., szombat

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

 ,,..Józsué ezt mondta a József házának: hegyed lesz néked..., mert kiűzöd a Kananeust, noha vasszekere van neki, s noha erős az.,,- Józs 17,17-18.


József fiai Józsué elé mennek és panaszkodnak, hogy az örökségük nem elég nagy. Józsué azt feleli nekik, hogy az egész erdős vidék az övék lehet azzal a feltétellel, hogy kiűzik onnan a kanaánitákat. Józsué is és József fiai is tudják, hogy ez nehéz feladat, de nem teljesíthetetlen. A kanaániták hatalma megtört. Ha József fiai minden erőt mozgósítanak, úrrá lehetnek ellenségeiken, s azok vas harci kocsijain.

Hasonló a mi helyzetünk is a bűn elleni harcban. Urunk Jézus a Sátánt és a bűnt legyőzte. Sok keresztyén van azonban - s magamat is ide számítom -, aki kesereg a szívében lévő "kanaánita maradványok" és azok hatalma miatt. József fiai azzal a feltétellel kapták meg részüket, hogy a kanaánitákat vas harcikocsijaikkal együtt kiűzik. Az Úr a mennyei hazába így hív bennünket: 
"Aki győz, örökségül nyer mindent"!

Egyik fő harca a keresztyéneknek a kevélység hatalma ellen irányul. Van bennünk a Diotrefes természetéből, "aki elsőséget kívánt" (3Jn 9). 
Figyelmeztetésül áll előttünk Simon mágus alakja a Csel. 8-ban, aki jóllehet az apostol szavait hittel fogadta, de a szívében megmaradt a kívánság, hogy nagy legyen. Ezt a gonosz hajlamot a keresztvíz sem mosta le.

Mihelyt megmozdul bennünk ez a bűn, mérjünk rá halálos csapást, s ne táplálgassuk!

Szóljunk az idős Engels lelkésszel így: "Üdvözlök mindent, ami engem lejjebb szállít, megaláz". Így harcoljunk az ellenséges "vas-harciszekerek" ellen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése