2017. május 22., hétfő

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Amint én cselekedtem, úgy fizetett nékem az Isten.,,- Bír 1,7



Adonibézek. Ki ismeri ezt az embert és a történetét? Kevesen. Pedig nagyon elgondolkoztató.

Adonibézek egyike volt a legmerészebb kanaánita királyoknak. Hetven hadjáratot vezetett a szomszédos fejedelemségek ellen, s mind a hetven győzelemmel végződött. Parancsára az ellenséges fejedelmek életét megkímélték. Nem valami nemeslelkűségből vagy irgalmasságból.

Amikor az elfogott fejedelmeket maga elé állította, levágatta kezeik és lábaik hüvelykujjait.
S ezzel még nem elégedett meg. Mint később Napóleonnak, neki is abban telt öröme, hogy a legyőzött fejedelmek megaláztatásában gyönyörködött. Adonibézek ezeket a királyokat, mint a kutyákat asztala alá rendelte, hogy az éhségtől szenvedve ott szedegessék a morzsákat. Szerencsétlen embereknek mennyi gúnyolódást kellett itt lenyelniük! Messze földön erről beszéltek. Izrael előrenyomult. Adonibézek a győzelemhez szokottan fogott fegyvert. Hetven hadjáratot megnyert.
A hetvenegyediket azonban elvesztette! A 6. versben ezt olvassuk: "megfutamodott Adonibézek", jóllehet először életében. Üldözőbe vették és elfogták.
Utolérte az igazságos büntetés: "Szemet szemért, fogat fogért"! Levágták kezének és lábának hüvelykujjait. S most következik a meglepő dolog: Adonibézek nem jajgat fájdalmában, hanem így szól: "Hetven király szedegetett asztalom alatt, akiknek levágattam kezeik és lábaik hüvelykujjait, amint én cselekedtem, úgy fizetett nékem az Isten". (7. v.)

Mi lesz velünk az örökkévalóságban, ha beteljesedik Jézus Krisztus félelmetesen komoly szava: "Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek"! Adonibézek! Isten büntető ítélete!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése