2017. május 21., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-A LÉLEK MEGSZOMORÍTÁSA

A mai napon olvasandó igeszakasz: Ef 4,25-32

25 Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. 
26 "Ha haragusztok is, ne vétkezzetek": a nap ne menjen le a ti haragotokkal, 
27 helyet se adjatok az ördögnek. 
28 Aki lopni szokott, többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, és saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek. 
29 Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. 
30 És ne szomorítsátok meg az Isten Szentlelkét, aki által el vagytok pecsételve a megváltás napjára. 
31 Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. 
32 Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban. 




"És ne szomorítsátok meg az Isten Szentlelkét, akivel el vagytok jegyezve a megváltás napjára."(Ef 4,30)

Megbánthatunk egy idegent, de megszomorítani csak azt tudjuk, aki közel van hozzánk. Megszomorítani annyit tesz, mint fájdalmat vagy szomorúságot okozni. Ezért rejlik olyan súlyos felelősség a szeretet kapcsolatban. Egy fiú például sokkal több örömöt tud szerezni anyjának, mint akármelyik idegen, de jobban meg is tudja bántani, mint bármelyik más fiú. Egy férj és egy feleség - egyedülálló és bizalmas kapcsolatuk következtében - nagyon sok mennyei boldogságot jelenthetnek egymásnak, de ugyanakkor nagyon sok pokoli fájdalmat is okozhatnak egymásnak.
A Szentlélek közelebb van Isten gyermekeihez, mint a fiú az anyához, vagy a feleség a férjéhez. Ezért van megírva: "Ne szomorítsátok meg az Isten Szentlelkét."
Hogy szoktuk megszomorítani a Lelket? Megszomorítjuk a Szentlelket, amikor szembehelyezkedünk az ő szándékával. Célja az, hogy életünket Isten dicsőségére szenteljük oda. Be akarja írni Jézus dicsőséges nevét napjaink történelmébe. S amikor mi ezt nem akarjuk, amikor elhallgattatjuk őt és ragaszkodunk ahhoz, hogy a saját nevünket írjuk be és a saját akaratunkat cselekedjük, akkor megszomorítjuk az Isten Lelkét.
Megszomorítjuk a Szentlelket, ha nem akarjuk olvasni a Bibliát. Az ugyanis az ő könyve. Megbántjuk Isten Lelkét, ha nem törődünk az egyházzal és annak missziójával, mivel hogy az egyház az ő temploma és annak missziója az ő munkája. Fájdalmat okozunk Isten Lelkének, ha nem akarunk imádkozni, hisz Ő azért jött, hogy megtanítson bennünket így szólni: "Abba, Atyánk!"
Itt érzékeljük, hogy mi is a bűn a keresztyén számára. Nem csak egy könyvbe foglalt törvény áthágása. A Szentlélek megszomorítását, a mennyei Atya megbántását jelenti.
Nekünk, akik oly érzékenyek - talán túl érzékenyek is - vagyunk arra a fájdalomra, amit a bennünket szeretők okoznak nekünk, érzékenyebben kell vigyáznunk, hogy Isten Lelkének szeretetét meg ne bántsuk. És dicsérnünk kell Isten emberfeletti türelmét, hogy még nem vonta meg tőlünk Szent Lelkét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése