2017. május 8., hétfő

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-AZ APOSTOLI TANÚ

A mai napon olvasandó igeszakasz: ApCsel 1,15-26 


15 Azokban a napokban felállt Péter a testvérek körében, amikor mintegy százhúsz főnyi sokaság is volt velük együtt, és így szólt: 
16 "Atyámfiai, férfiak! Be kellett teljesednie az Írásból annak, amit előre megmondott a Szentlélek Dávid szája által Júdásról, aki vezetője lett azoknak, akik elfogták Jézust; 
17 közénk tartozott, és részt kapott ebből a szolgálatból. 
18 Ez azután mezőt szerzett ennek a gonosztettnek jutalmából, de fejjel lezuhant, kettészakadt derékban, és egész belső része kifordult. 
19 Közismertté is vált ez Jeruzsálem lakói előtt, ezért nevezték el azt a mezőt a maguk nyelvén Akeldamának, azaz Vérmezőnek. 
20 Így van megírva a Zsoltárok könyvében: Legyen a szállása pusztává, és lakó ne legyen benne, tisztségét pedig más vegye át. 
21 Szükséges tehát, hogy azok közül a férfiak közül, akik egész idő alatt együtt voltak velünk, amíg közöttünk járt az Úr Jézus, 
22 kezdve a János keresztségétől addig a napig, amelyen felvitetett tőlünk: még valaki tanúja legyen velünk együtt az ő feltámadásának." 
23 Ekkor felállítottak kettőt: Józsefet, más néven Barsabbást, akinek mellékneve Jusztusz volt, és Mátyást, 
24 és így imádkoztak: "Urunk, minden szív ismerője, te jelöld ki e kettő közül az egyiket, akit kiválasztottál magadnak, 
25 hogy megkapja ebben a szolgálatban és apostolságban azt a helyet, amelyet Júdás elhagyott, hogy az őt megillető helyre jusson." 
26 Ekkor sorsot vetettek rájuk: a sors Mátyásra esett, és a tizenegy apostol közé sorolták őt.

"Szükséges tehát, hogy azok közül a férfiak közül, akik egész idő alatt együtt voltak velünk, amíg közöttünk járt az Úr Jézus, kezdve a János keresztségétől addig a napig, amelyen felvitetett tőlünk: még valaki tanúja legyen velünk együtt az ő feltámadásának."
(ApCsel 1,21-22)

Itt az a Péter, akit sok keresztyén "az apostoli tanács fejének" tart, felsorolja, hogy milyen alapon lehet valakit apostolnak minősíteni és hogy mi is egy apostol feladata. Mi tesz valakit Péter szerint apostollá? A követelmény az, hogy személyesen ismerd Jézus földi szolgálatát. Ha "akkor és ott" nem voltál jelen, lehetsz keresztyén, de nem lehetsz apostol. És mi az apostol munkája? Hogy tanúja legyen Krisztus feltámadásának. Ilyen egyszerű ez.
Későbbi nemzedékek bonyolult elméleteket dolgoztak ki az apostoli hivatalt illetőleg. Egyesek arra gondoltak, hogy nem csupán az apostoli hitet, hanem az apostoli hivatást is tovább kell adni az egymást követő nemzedékeknek. Nekünk azonban az a benyomásunk, hogy az apostoli minősítés és feladat aligha adható át másoknak. Miért? Azért, mert az apostoloktól azt várták el, hogy szemtanúi legyenek a ténynek: Jézus él. Erre jelölte ki őket a Mester, és az Újszövetségből nagyon világos, hogy ők így értették feladatukat.
Nagyon óvatosan kell használnunk a "tanú" szót. Nagyon igaz, hogy mindannyiunkat arra jelölt ki Isten, hogy tanúskodjunk az ő megbocsátó és megváltó hatalmáról. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a Bibliában a "tanú" főként jogi szakkifejezés. Bírósági ügyekben nem mindenkinek engedik meg a tanúskodást, akinek valamiféle véleménye van a dologról, hanem csak azoknak, akik láttak és hallottak. A tanútól elvárják, hogy egyszerűen és egyenesen számoljon be az igazságról, a teljes igazságról és csakis az igazságról. Személyes elgondolásait megtarthatja magának, de az igazság szempontjából tanúvallomása a lényeges.
Így léptek be az apostolok a világ tárgyalótermébe és így adták elő amit láttak és hallottak. 
Amikor ezt tették, mélyen és szilárdan megalapozták az egyházat, s ez az alap: Krisztus feltámadásának történeti ténye. És minden férfi és nő, akik rátették életüket e tanúságtétel igazságára, az apostoli keresztyén egyház tagjai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése