2017. május 3., szerda

Napi áhítat: A munka szabályai

Jer 22,13–19

Isten legyen irgalmas azoknak a cégeknek, vállalatoknak, amelyek éhbérért dolgoztatják az embereket!

„Jaj annak, aki nem igaz úton építi házát, és felső szobáit jogtalan módon, ingyen dolgoztatja embertársát, és a munkájáért nem fizet bért! – de ezt mondja: hatalmas palotát építek, tágas felső szobákat! Ablakokat vágat rá, cédrusfával burkolja, és vörösre festeti! Attól leszel király, hogy halmozod a cédrust? Apád talán nem evett és nem ivott? De törvényesen és igazságosan járt el: ezért ment jól a dolga! Jogához segítette a nyomorultat és a szegényt, ezért ment jól a dolga! Így tesz, aki ismer engem – így szól az ÚR. Szemed és szíved nem törődik mással, csak a magad hasznával. Kiontod az ártatlanok vérét, elnyomó és zsaroló vagy! Azért ezt mondja az ÚR Jójákimról, Jósiás fiáról, Júda királyáról: Nem fogják így elsiratni: Jaj, bátyám! Jaj, öcsém! Így sem siratják el: Jaj, uram! Jaj, felség! Úgy temetik el, mint egy szamarat. Kivonszolják, kidobják Jeruzsálem kapuin.”
Magyarázat

1995-ben azt a szakdolgozatot kellett megvédenem, amelynek ez volt a címe: „Minden rossznak gyökere a pénz szerelme” (1Tim 6,10). Az Úr, ezen a területen igen érzékennyé tett (jó értelemben), és emiatt sok barátot és sok ellenséget szereztem magamnak. Két új imaház épült, és két imaház teljes felújítása történt lelkipásztorságom alatt. Hatalmas pénzösszegek mentek át kezemen. Mindig harcom volt a gyülekezeti tagokkal, amikor felmerült az áfa és a számlák kérdése. „A testvérnek van kidobni való pénze!” – jött a vádoló hang.
Hálát adok Istennek, mert nem engedtem a kísértésnek! Inkább az emberekkel kerültem szembe, mint Istennel. Leforrázva éreztem magam, amikor az istenfélelemről vagy az ,,add meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek ami az Istené” igéből szóltam, mivel sokszor úgy reagáltak, mintha ezekről nem tudnának. Nagyon komolyan kellene venni ezt az igét: „Jaj annak, aki nem igaz úton építi házát…” (13. v.)
(Dániel Zalán (Erdély))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése